Polskie Radio
Section05

czwórka hp

Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki

Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa".
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński kuchnia gotowanie kulinaria

"Smokiniata". Pismo jako przestrzeń rozwoju dla studentów

"Smokiniata" to internetowy nieregularnik studencko-doktorancki przeznaczony dla młodych slawistów i slawistek oraz osób związanych z kulturą słowiańską. - Tworzymy inkluzywną przestrzeń otwartą dla wszystkich, którzy mają coś ciekawego do przekazania - niezależnie od stopnia naukowego czy doświadczenia - opowiadają Yordanka Ilieva-Cygan i Zofia Kręc z Instytutu Slawistyki Zachodniej i Południowej.  
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA podróże Podróże z Czwórką Bułgaria studenci Adam Smolarek