Soja na stole - trzeba się przyzwyczaić, ale warto Ziarna soi i produkty przetworzone z tej rośliny stanowią bogate źródło białka dla osób, które zdecydowały się na rezygnację z mięsa. Ale nie tylko w ich diecie soja się przyda - zawarte w tej roślinie izoflawony wspierają także gospodarkę hormonalną i korzystnie wpływają na organizmy kobiet i mężczyzn. Zobacz więcej na temat: zdrowie żywność
Fast food od kuchni Wszyscy wiemy co oznacza fast foodowe jedzenie, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wygląda praca w fast foodzie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria praca
Kolejna dieta, kolejna moda Co kilka miesięcy pojawia się moda na nową dietę, która ma zapewnić zdrowie i szczupłą sylwetkę. Niestety, bezrefleksyjne podążanie za trendami żywieniowymi może powodować problemy zdrowotne. Zobacz więcej na temat: fitness zdrowie
Ryby i owoce morza to podstawa zdrowej diety Na zmianę diety i przyzwyczajeń żywieniowych nigdy nie jest za późno. - Warto postawić na ryby. Tym bardziej, że na ich przygotowanie jest wiele sposobów, z których rzadko korzystamy - zachęca Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz Kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka owoce morza zdrowie
Kuchnia kipiąca owocami. Co jedli twórcy Konstytucji 3 maja? Co było na talerzach naszych przodków, którzy uchwalali Konstytucję 3 maja? Jakie dania wówczas podawano? O tym rozmawialiśmy w "Smakach zdrowia" z mistrzem kulinarnym, Jurkiem Sobieniakiem. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia polska zdrowie
Soki owocowe jak napoje gazowane Wiosna to pora roku, w której rośnie nasz apetyt na wszystko co świeże i zdrowe. Dojrzewające w słońcu owoce i pyszne soki - smakują wyśmienicie, ale czy aby na pewno są zdrowe? Zobacz więcej na temat: Czwórka owoce zdrowie
Mało cukru? Jak nie dać się nabrać producentom żywności Cukier nie jest zdrowy i ograniczenie jego spożycia jest korzystne dla zdrowia. Producenci wiedzą, że konsumenci coraz częściej uważnie czytają etykiety. Więc zamiast napisać, że w produkcie jest cukier, piszą coś zupełnie innego. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia polska zdrowie
"Karolina na detoksie" - dowód, że dieta może być smaczna i skuteczna - Wcześniej miałam za sobą cykl głodówek, oczyszczania na sokach i hydrokolonoterapii. Efekt zawsze był taki sam: waga spadała w trakcie, a później wracałam do swoich nawyków żywieniowych - mówiła w Jedynce Karolina Szaciłło, współautorka książki "Karolina na detoksie. Oczyszczanie organizmu w 7 dni". Zobacz więcej na temat: gotowanie zdrowie
Hotel dla pszczół. Zaproś owady do swojego ogrodu Warto budować dla nich takie "przybytki", by podnieść wydajność plonów. - Dobrze zapylona grusza daje nam 90 proc. więcej owoców - przekonywała w radiowej Jedynce Katarzyna Jagiełło z Greenpeace. Zobacz więcej na temat: owoce wakacje warzywa zdrowie zwierzęta żywność
Dieta bogata w kwasy Omega-3 nie wystarczy. Niezbędny jest kwas DHA! Skrót DHA warto zapamiętać, bo choć rzadko jeszcze mówi się o tym kwasie, potrzebujemy go w naszej diecie coraz bardziej. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń Trójka zdrowie
Jaka woda jest najlepsza? Panowie piją z gazem, panie wolą bez W śmingus-dyngus lanie wody jest jak najbardziej dozwolone. My skupiliśmy się jednak na konkretach i w "Polanku OnLine" wyruszyliśmy w poszukiwaniu... wody idealnej. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Małe dzieci nie powinny jeść wielkanocnych potraw - Jaja nie powinny być elementem diety najmłodszych - przekonuje Angelika Drozd, specjalista ds. żywienia programu "1000 pierwszych dni dla zdrowia". Zobacz więcej na temat: dzieci Wielkanoc zdrowie
Wielkanocny stół pełen kalorii Święta Wielkiej Nocy sprzyjają spotkaniom w gronie rodzinnym i biesiadowaniu przy suto zastawionym stole. Jednak wiele tradycyjnych potraw oprócz doskonałego smaku wyróżnia się wysokokalorycznością i ciężkostrawnością. Zobacz więcej na temat: zdrowie
Uwaga na gluten - on może nieźle namieszać w naszych organizmach Nie trzeba jeść golonki, smażonej ryby, tłustej gęsi czy jaj w majonezie, żeby przejść zawał. Często zdarza się, że organizm atakuje sam siebie. Dlaczego tak się dzieje? Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń medycyna Trójka zdrowie
Chcesz schudnąć? "Nie odmawiaj sobie deseru" Problem nie do końca leży na talerzu, ale w głowie. Trzeba zaakceptować fakt, że jest, tak jak jest i potem można zacząć działać. My to nazywamy spojrzeniem smokowi w oczy - mówią Karolina Kopocz i Maciej Szaciłło, autorzy książki "Karolina na detoksie". - Dopóki nie zrobimy porządku w głowie, to nie uda nam się zrobić porządku z naszym ciałem - dodają. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń zdrowie żywność
Karoliny walka z nadwagą "Kocham jeść, ale przez długie lata nienawidziłam jedzenia, kiedy tracąc poczucie bezpieczeństwa przybywało mnie tak, że w szkole moje uda były pośmiewiskiem, a krótkie spodenki - koszmarem" - pisze Karolina Kopocz w książce "Karolina na detoksie". Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń zdrowie
Dzień czekolady - historia sztuki ulotnej - Czekolada nas inspiruje do tworzenia nietypowych dzieł sztuki! Dzieł ulotnych, które żyją krótko, bo zostają zjedzone - opowiada Janusz Profus, maestro czekolady E. Wedel. Zobacz więcej na temat: HISTORIA zdrowie żywność
Robert Sowa: kupując w Polsce kiełbasę, trzeba być czujnym Jak odróżnić szynkę "Kapelana", "Pułkownika" czy "Niedzielną" od szynki "Arcyksięcia Ferdynanda" czy "Księżniczki Sissy"? Czy różnią się kiełbasy? Sprawdzała w porannym programie "Zapraszamy do Trójki" Iza Woźniak. Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie żywność