Czas na drugie śniadanie Nadszedł wrzesień, koniec wakacji, początek nowego roku szkolnego. W szkole spędzacie pewnie sporą część dnia. Między lekcjami trzeba jeść. Nie musi wcale kończyć się to na drożdżówce, pączku i butelce gazowanego napoju. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Obiad w kwadrans? Spróbuj cacio a pepe Trzy składniki i kwadrans wystarczą, by przygotować cacio e pepe - według tradycji jedno z najstarszych dań w historii włoskiej kuchni chłopskiej. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kuchnia włoska STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Franciszek Bojańczyk: kuchnia jidisz kojarzona jest ze słodkim smakiem - Cokolwiek, co jest słodkie, z rodzynkami, marchewką, nazywane jest „po żydowsku”. Natomiast te podstawowe smaki: placki, pierogi, cebularze czy knysze jako nie są z żydowską kuchnią kojarzone - mówił w Dwójce przewodnik warszawski Franciszek Bojańczyk. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka kuchnia Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Śmietankowy sernik na zimno z galaretkami Tort to ciasto, które bezsprzecznie kojarzy nam się ze świętowaniem. Ponieważ już za kilka dni będę miała urodziny, dzisiaj zaproponuję Wam wspólne przygotowanie tortu według przepisu, który otrzymaliśmy od naszej słuchaczki, Anity z Gdańska. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Polskie składniki w amerykańskim Juicy Lucy Burger Juicy Lucy kryje w sobie soczystą, serową niespodziankę. Podczas smażenia ser się topi, dzięki czemu powstaje płynne nadzienie. Mateusz Windys, szef kuchni poleca sprawdzić, jak ten burger smakuje z polskimi dodatkami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Mateusz Kulik jedzenie kuchnia STYL ŻYCIA
Róbmy pikle! Pikle to inaczej marynata warzywna, która zawiera fantastyczną mieszankę naturalnych produktów, bogatych w źródła witamin. Pikle w marynacie na bazie octu stanowią znakomity dodatek do mięs, serów żółtych, a także burgerów. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie Mateusz Kulik kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Smaki wakacji Wakacje za nami, pozostały wspomnienia, zapamiętane obrazy, oraz.. zapachy i smaki. Czy macie swoje ulubione kulinarne wakacyjne wspomnienia? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Tajemnice patelni, czyli dlaczego jedzenie przywiera? Jeśli blacha patelni nie jest izolowana od potrawy, to często występuje zjawisko zwane adhezją, czyli przywieraniem. Do izolacji możemy wybrać olej, ale może lepszy będzie politetrafluoroetylen? Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Maciej Wójcik jedzenie
"Smak na tak" czyli gotujemy z Polskim Radiem Dzieciom O przyjemnościach gotowania i jedzenia można mówić godzinami, a jeszcze lepiej zabrać się do przyrządzenia czegoś pysznego, na przykład po wysłuchaniu jednej z naszych audycji! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja kuchnia polska
Nowoczesność i tradycja promują Żywiecczyznę Kto jest lepszy w kuchni: góralki, czy znani z ekranów telewizorów mistrzowie patelni? Odpowiedź poznamy w czteroodcinkowym show "Bitwa Smaków – Tradycja kontra Nowoczesność". Zobacz więcej na temat: Trójka Michał Kirmuć folk muzyka ludowa wieś Żywiec jedzenie Jarosław Krajewski dieta
Bibimbap. Danie, które "czyści" lodówkę Obok bulgogi czy kimchi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni koreańskiej. Na pierwszy rzut oka - zwykły ryż z jajkiem, mięsem i warzywami. Ale diabeł tkwi w przyprawach. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Mateusz Kulik
Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę Brokułami zajadali się mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego już 2000 lat temu. W Polsce warzywo uprawia się od lat 70. XXI wieku, ale dopiero w ostatnich latach na dobre zagościło ono na naszych stołach. Na całe szczęście. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta warzywa Mateusz Fusiarz
Śliwka w boczku na dobry początek jesieni – Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne śliwki
Kuchnia Łotwy Tutejsze pierogi zupełnie nie przypominają naszych polskich, jest mnóstwo wędzonych ryb, ale znajdziemy także wiele potraw, które doskonale znamy, takich jak placki ziemniaczane czy chłodnik. W menu znajdziemy też popularną solankę i szaszłyki. Posłuchajcie, co jeszcze pysznego można tu zjeść! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Łotwa
Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Michelin - od opon do prestiżowych gwiazdek W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120. rocznicę istnienia. Biblia smakoszy i poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie ma ciekawą historię i przyznaje najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
Kukurydza latem? Klasycznie! Każda kolba kukurydzy ma podobno parzystą liczbę rzędów ziaren i zwykle jest ich 16. Możemy to sprawdzić przygotowując jeden z przepisów Gai Kuroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne