Śliwka w boczku na dobry początek jesieni – Dla mnie śliwka jest owocem, który zapowiada początek lata i koniec jesieni. To najlepszy moment, żeby nimi się najeść – mówi Gaja Kuroń. Ten moment wykorzystała Gabriela Darmetko, która zamówiła u Gai kolejne proste i zarazem pyszne danie, tym razem ze śliwką w roli głównej. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne śliwki
Kuchnia Łotwy Tutejsze pierogi zupełnie nie przypominają naszych polskich, jest mnóstwo wędzonych ryb, ale znajdziemy także wiele potraw, które doskonale znamy, takich jak placki ziemniaczane czy chłodnik. W menu znajdziemy też popularną solankę i szaszłyki. Posłuchajcie, co jeszcze pysznego można tu zjeść! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Łotwa
Masło orzechowe – pyszne i uniwersalne Masło orzechowe nie jest w Polsce tak popularne, jak choćby w USA, ale używając go, można wyczarować w kuchni niejedno fantastyczne danie. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Michelin - od opon do prestiżowych gwiazdek W tym roku przewodnik Michelin obchodzi 120. rocznicę istnienia. Biblia smakoszy i poszukujących najlepszych restauracji na całym świecie ma ciekawą historię i przyznaje najważniejsze w świecie kulinarnym wyróżnienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska
Kukurydza latem? Klasycznie! Każda kolba kukurydzy ma podobno parzystą liczbę rzędów ziaren i zwykle jest ich 16. Możemy to sprawdzić przygotowując jeden z przepisów Gai Kuroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń przepisy kulinarne
Wszystkie oblicza naleśnika Z audycji na audycję Gabriela Darmetko stawia kulinarną poprzeczkę coraz wyżej. Tym razem poprosiła Gaję Kuroń o coś, co można zjeść na ciepło, na zimno, na słodko i na słono. No, i danie musi być przede wszystkim proste do wykonania. Gaja Kuroń nie dała się zbić z tropu i od razu zaproponowała naleśniki! Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń naleśniki przepisy kulinarne
Kuchnia Serbii Kraj położony na styku wielu kultur czerpał garściami z tradycji kulinarnych swoich sąsiadów. Tradycyjne dla bałkańskiej kuchni świeże owoce i warzywa, rożne rodzaje mięs, potrawy z dodatkiem jogurtów i śmietany. Jest w czym wybierać! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Serbia
Shepherd's pie - domowy sposób na zapiekankę pasterską W Czwórce odczarowywaliśmy kuchnie brytyjską i irlandzką. Jedną z kultowych potraw rodem z tamtego regionu jest shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. To danie idealne na obiad, ale także na sycącą kolację. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik STYL ŻYCIA magazyn wakacyjny
Faszerowana papryka prosto z piekarnika O papryce wiemy, że odkryto ją, zanim jeszcze odkryto Amerykę, a Hiszpanie i Portugalczycy nazywali ją "indiańskim pieprzem". Właśnie to warzywo było głównym bohaterem dania, które Gaja Kuroń przygotowała dla Gabrieli Darmetko w swojej "Kuchni z jajem". Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń papryka papryka faszerowana
Smaki Chorwacji Chorwacka kuchnia jest niezwykle bogata i łączy różne tradycje kulinarne. Co ją wyróżnia? To przede wszystkim wysoka jakość lokalnych produktów i składników: świeże ryby oraz owoce morza, przepyszne owoce i warzywa i oliwa, która w większości chorwackich gra znaczącą rolę. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Chorwacja
Lahmacun - tak przyrządzisz wyśmienitą "pizzę" prosto z Turcji Lahmacun to rodzaj tureckiej pizzy z bardzo cienkiego ciasta, z mięsnym nadzieniem. Jest często jadany na ulicy, jako ciepła przekąska. Najlepiej smakuje prosto z... domowego piekarnika. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Turcja Mateusz Kulik STYL ŻYCIA
Kanapka z czereśnią? Czemu nie! Czereśnie, czyli owoce tzw. wiśni ptasiej, były znane już Etruskom, którzy sadzili drzewa owocowe. Historia ich wędrówki została opisana przez Pliniusza Starszego, który w swoim dziele "Historia naturalis" stwierdził, że pierwsze czereśnie do Rzymu z miasta Cerasus w Poncie przywiózł słynny Lukullus. Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń kanapki owoce czereśnie
Portugalskie specjały Flaczki, kanapka francesinha, ryby w wielu różnych wariacjach, także suszone, ośmiornica, a może.. cały kociołek pełen różności? Sprawdźmy, co smacznego można zjeść na zachodnich krańcach Europy. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Sandwich cubano. Wyczaruj karaibski smak we własnej kuchni Sandwich cubano to kanapka, której historia zaczyna się na karaibskiej wyspie, ale została spopularyzowana na Florydzie. Składa się z pieczeni wieprzowej, szynki, ogórków konserwowych, sera i musztardy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Mateusz Kulik kanapki STYL ŻYCIA wakacje magazyn wakacyjny
Lody typu sorbet owocowy, czekoladowe, z orzechami? Tak przygotujesz je w domu Latem mamy ochotę na lody. Jak przygotować je własnoręcznie? Tak, by miały pyszny smak, który najbardziej nam odpowiada, a przy tym były zdrowe i niskokaloryczne? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Patryk Kuniszewicz wakacje zabawa Agata Nowotnik magazyn wakacyjny
Coś wymyślnego z… pomidora czekoladowego! Zanim pomidory trafiły na nasz stół, pokonały długą i burzliwą drogę – początkowo były uważane za trujące. Roślina ta pochodzi z zachodniej części Ameryki Południowej. Pierwsze z nich do Europy sprowadzili Hiszpanie, a to, że nazywamy je "pomidorami", zawdzięczamy Włochom. W ich języku "pomi dei mori" to "jabłka wrzosowisk". Zobacz więcej na temat: Trójka Gabriela Darmetko STYL ŻYCIA kuchnia Gaja Kuroń pomidory
Kuchnia Irlandii Ryba z frytkami czy stek? A może zupa z serem cheddar i placki ziemniaczane? Nie zapominajmy o owocach morza! Posłuchajcie, co najchętniej jada się w Irlandii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Irlandia
Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu? Kotlet schabowy i tonkatsu - wyglądają niemalże identycznie, jednak różnice między nimi są dość istotne. Występują one zarówno w doborze składników, sposobie przyrządzania, jak i metodzie podawania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kuchnia japońska STYL ŻYCIA hobby Mateusz Kulik