Kuchnia polska to dziś pierogi czy hummus? - Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo zdrowe odżywianie diety zdrowie i dieta kuchnia polska
Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni - Przy stosowaniu diety raw food dostarczamy sobie bombę witami, mikroelementów i wartości odżywczych. 75 procent rzeczy, które jemy powinniśmy jeść na surowo - mówi Karolina Szaciłło. - Pamiętajmy, że to nie jest model odżywiania na cały rok i nie dla każdego - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta zdrowie zdrowie i dieta
Jak grillować, żeby sobie nie szkodzić? Sezon na grillowanie się rozpoczął. Kto nie lubi spędzić ciepłego dnia wraz ze znajomymi, zajadając się gorącymi kiełbaskami czy innymi przysmakami prosto z rusztu? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń grill
W tyglu smaku i kultur. Marcin Meller o kuchni Gruzji Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. Zobacz więcej na temat: Czwórka Gruzja Marcin Meller Beata Kwiatkowska kuchnia Kaukaz KULTURA
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: kuchnia gastronomia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA
Gosia Ruszkowska i "Dzikie smaki" prosto z "krzunów" Jedna trzecia codziennej diety Gosi Ruszkowskiej, współautorki książki "Dzikie smaki", to chwasty. Koktajl z kwiatami forsycji, młodymi odrostami świerkowymi bywa jej śniadaniem. - Jednak to rośliny, to wielka moc natury, uważajmy na nią - przestrzega gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Kuba Marcinowicz Kamila Dębczak żywność
Dlaczego warto pić koktajle? – To idealny sposób na upłynnienie cennych odżywczo składników – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, pasjonatka koktajli. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Wykwintne dania z chwastów. Skarby natury trafiają na stół Marynowane męskie kwiatostany sosny, syrop z płatków maku polnego, czy chwastne pesto wiosenne. Jak to zrobić, opowie Małgorzata Ruszkowska, współautorka książki "Dzikie smaki". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta natura
Beata Pawlikowska zaprasza na zdrowe śniadanie Dziś Europejski Dzień Śniadania organizowany przez Unię Europejską pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie". Śniadanie powinno dostarczyć ok. 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. W "Podwójnym espresso" swoimi przepisami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Beata Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen śniadanie zdrowe odżywianie kuchnie świata STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Cytron - możesz go zjeść lub dodać do perfum Cytron, macka ośmiornicy czy ręka Buddy to nazwy jednego owocu. Mimo że miąższu ma niewiele cały świat ceni jego właściwości. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła owoce NAUKA
Zmarnowana żywność. 9 mln ton rocznie W Polsce rocznie marnujemy około 9 mln ton żywności. To niewiele mniej niż całkowita masa odpadów komunalnych wygenerowanych w gospodarstwach domowych rocznie w naszym kraju. Zobacz więcej na temat: żywność
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia pizza Łukasz Modelski kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Odkrywamy polskie skarby kulinarne - W końcu XVII wieku w polskiej kuchni królował smak słodko-kwaśny. Ten balans smakowy nadawano cukrem, octem winnym, sokiem z limonki, imbirem i szafranem - opowiadał w "Podwójnym espresso" Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne. Zobacz więcej na temat: Robert Kilen Monika Tarka-Kilen kuchnia polska
Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia? Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają tak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe słodycze słodkości cukier zdrowie zdrowe odżywianie dieta
Pizza dla ambitnych. Niecodzienne sposoby na włoski placek Okazją do rozmowy o jednej z ulubionych potraw świata jest zapowiedź kolejnego tomu legendarnej serii "Modernist cuisine" Nathana Myhrvolda. Będzie on poświęcony pizzy właśnie. Zobacz więcej na temat: kuchnia pizza
Szczury podgryzają kanalizację. Wodociągi biją na alarm Kampanię edukacyjną, mającą nagłośnić problem szczurów mieszkujących w kanalizacji, rozpoczynają Sosnowieckie Wodociągi i tamtejszy urząd miasta. Chodzi o uczulenie mieszkańców, by nie wyrzucali resztek pokarmów do zlewów czy toalet, przez co dokarmiają te zwierzęta Zobacz więcej na temat: gryzonie
Jak najlepiej odbudować organizm po zimie? Za oknem słońce, na termometrach wiosenne temperatury. Przyroda budzi się do życia. Ludzie podobnie. W jaki sposób wybudzić swój organizm z zimowego snu? Najlepiej odpowiednią zmianą diety. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie warzywa
Mickey Rotten: moja kuchnia jest jak pocztówka z podróży - Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnie świata kuchnia wegetariańska kuchnia gotowanie