Czy wolę kupować polską żywność? Rolnicy z Unii Warzywno-Ziemniaczanej protestowali w Warszawie. Wśród wielu postulatów są takie, jak ten związany z naszym rynkiem owoców i warzyw. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo rolnictwo rolnicy żywność strajki Kuba Strzyczkowski Maciej Ptaszyński Andrzej Faliński
"2001: Odyseja kosmiczna" - to film o jedzeniu! "2001: Odyseja kosmiczna" ma już 50 lat. Wciąż mnożą się teorie na jej temat. Interpretacji jest mnóstwo, Małgorzata Steciak w "Sztuce jedzenia" przedstawia tę kulinarną. Zobacz więcej na temat: Stanisław Lem fantastyka Beata Kwiatkowska FILM KULTURA Czwórka
Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu Gościem audycji była Olia Hercules, autorka książek poświęconych ukraińskiej i kaukaskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia Ukraina Kaukaz
Nasi producenci żywności sekowani na wielu rynkach Na unijnym rynku żywności nie brakuje działań protekcjonistycznych, co uderza w polskich eksporterów, których sukcesy budzą obawy zagranicznej konkurencji. Zobacz więcej na temat: żywność eksport POLSKA
Co przewodnik Gault&Millau mówi o Polsce? Tak zwany "żółty przewodnik" Gault&Millau to, obok swojego odpowiednika marki Michelin, najsłynniejsze vadamecum dla miłośników dobrego jedzenia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA
Głodnemu film na myśli Trwa wielkie święto kina, Festiwal Filmowy z Cannes. Poza salami kinowymi i czerwonym dywanem, są także przyjęcia, koktaile i wytworne jedzenie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kino
Kuchnia polska to dziś pierogi czy hummus? - Kultura jedzenia oznacza szacunek. Do produktu, przygotowania posiłku i jedzenia. Nawet jeśli mamy tylko dziesięć minut przerwy postarajmy się, żeby zjeść w spokoju ciesząc się smakiem - mówiła Dominika Wójciak autorka książki "Prosto, pysznie, do pudełka". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kasia Dydo Katarzyna Dydo zdrowe odżywianie diety zdrowie i dieta kuchnia polska
Raw food. Podgrzewaj tylko do 48 stopni - Przy stosowaniu diety raw food dostarczamy sobie bombę witami, mikroelementów i wartości odżywczych. 75 procent rzeczy, które jemy powinniśmy jeść na surowo - mówi Karolina Szaciłło. - Pamiętajmy, że to nie jest model odżywiania na cały rok i nie dla każdego - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta zdrowie zdrowie i dieta
Jak grillować, żeby sobie nie szkodzić? Sezon na grillowanie się rozpoczął. Kto nie lubi spędzić ciepłego dnia wraz ze znajomymi, zajadając się gorącymi kiełbaskami czy innymi przysmakami prosto z rusztu? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń grill
W tyglu smaku i kultur. Marcin Meller o kuchni Gruzji Olia Hercules to ukraińska pisarka, autorka książek kulinarnych "Mamuszki" i "Kaukasis", w których łączy smaki, kultury i podróże. Przepisy, które w nich zebrała to hołd dla kuchni Kaukazu i Ukrainy. Opowiadał o nich Marcin Meller. Zobacz więcej na temat: Czwórka Gruzja Marcin Meller Beata Kwiatkowska kuchnia Kaukaz KULTURA
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: kuchnia gastronomia Łukasz Modelski KULTURA STYL ŻYCIA
Gosia Ruszkowska i "Dzikie smaki" prosto z "krzunów" Jedna trzecia codziennej diety Gosi Ruszkowskiej, współautorki książki "Dzikie smaki", to chwasty. Koktajl z kwiatami forsycji, młodymi odrostami świerkowymi bywa jej śniadaniem. - Jednak to rośliny, to wielka moc natury, uważajmy na nią - przestrzega gość Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta Kuba Marcinowicz Kamila Dębczak żywność
Dlaczego warto pić koktajle? – To idealny sposób na upłynnienie cennych odżywczo składników – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr, pasjonatka koktajli. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Wykwintne dania z chwastów. Skarby natury trafiają na stół Marynowane męskie kwiatostany sosny, syrop z płatków maku polnego, czy chwastne pesto wiosenne. Jak to zrobić, opowie Małgorzata Ruszkowska, współautorka książki "Dzikie smaki". Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta natura
Beata Pawlikowska zaprasza na zdrowe śniadanie Dziś Europejski Dzień Śniadania organizowany przez Unię Europejską pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie". Śniadanie powinno dostarczyć ok. 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. W "Podwójnym espresso" swoimi przepisami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Beata Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen śniadanie zdrowe odżywianie kuchnie świata STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Cytron - możesz go zjeść lub dodać do perfum Cytron, macka ośmiornicy czy ręka Buddy to nazwy jednego owocu. Mimo że miąższu ma niewiele cały świat ceni jego właściwości. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła owoce NAUKA
Zmarnowana żywność. 9 mln ton rocznie W Polsce rocznie marnujemy około 9 mln ton żywności. To niewiele mniej niż całkowita masa odpadów komunalnych wygenerowanych w gospodarstwach domowych rocznie w naszym kraju. Zobacz więcej na temat: żywność
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia pizza Łukasz Modelski kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA