Gotuję. Nie marnuję Co trzeci Polak kupuje więcej żywności niż jest w stanie zjeść, a to przekłada się na fakt, że w polskich domach marnują się ogromne ilości jedzenia. Zobacz więcej na temat: zakupy
Obiad z resztek, czyli jak nie wyrzucać 50 kg jedzenia - Marnowanie żywności często wynika z bezmyślności albo ze słabej jakości kupowanych produktów - przypominała w Dwójce Monika Kucia, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Monika Kucia żywność KULTURA
Jak walczyć z marnowaniem żywności? Senat zaczyna prace Po półtorarocznej pracy w komisjach pod obrady Senatu trafił wreszcie projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przewiduje on m.in. wprowadzenie obowiązku przekazywania jedzenia organizacjom charytatywnym przez wielkopowierzchniowe sklepy i wydłużenie tak zwanej daty minimalnej trwałości dla takich produktów. Duże sklepy miałyby też wnosić opłaty za odpady żywnościowe, z których finansowe będą na przykład kampanie edukacyjne. Zobacz więcej na temat: żywność pieczywo
Malka Kafka o wadze wspólnych posiłków Malka Kafka jest restauratorką, która w swojej kuchni pokazuje swoja fascynację aromatami ziół. Niedawno ukazała się jej książka "God food. Boska kuchnia Malki Kafki". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA KSIĄŻKA restauracja
Jedzenie bio i eko – przepis na zdrowie czy chwyt marketingowy? Według badań Polacy są gotowi płacić więcej za żywność dobrej jakości. Przeszukujemy internet w celu ustalenia źródeł pochodzenia naszych produktów i częściej niż wielu innych Europejczyków czytamy informacje zawarte na etykietach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan zdrowe odżywianie zdrowie ekologia certyfikat żywność
Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia? Czy dzięki jedzeniu łatwiej można zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I? Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria Czwórka
Catering - potrzebny, ale nie zawsze dobrej jakości Usługi cateringowe są jednym z najbardziej perspektywicznych sektorów wycenianego na 18,5 miliarda złotych rynku gastronomicznego. Wartość tego segmentu to z kolei 4,5 miliarda złotych i stale rośnie. Firmy cateringowe coraz częściej dostarczają posiłki do przedszkoli, szpitali czy domów opieki. Czy możemy mieć do nich zaufanie? To sprawdzała Elżbieta Mamos. Zobacz więcej na temat: żywność Elżbieta Mamos
Jak dbać o nasz układ pokarmowy? – Każdego dnia trwa impreza w naszych jelitach. Bawią się bakterie, grzyby i wirusy – mówi Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka Grażyna Dobroń STYL ŻYCIA zdrowie zdrowe odżywianie dieta
Foodsharing. O sztuce wykorzystywania resztek Cztery lat temu w Niemczech narodziła się idea foodsharingu. O tym, jak dzielić się z potrzebującymi tym, na czym komuś innemu zbywa, rozmawialiśmy w audycji Kwadratura Kultury. Gośćmi audycji byli publicystka i autorka książek kulinarnych Monika Kucia oraz psycholog Karoliną Hansen. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Monika Małkowska Wielki Post kulinaria
Kulinarny wachlarz smaku na kanale na Pascala Brodnickiego Kanał jest miejscem, które łączy kilka niezależnych projektów kulinarnych. Autorzy stworzyli sześć kanałów o różnorodnej tematyce, które dzięki Tubie przeplatają się w jednym miejscu w sieci. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia blog vlog vloger youtube
Surowe czy ugotowane? Jakie posiłki są zdrowsze? - Zimą bardziej potrzebujemy posiłków, które są poddane obróbce termicznej. To one szybciej nas rozgrzeją i nasycą. Organizm wytwarza wtedy mniej ciepła, aby ogrzać pokarm - mówiła dietetyk i specjalistka żywienia Monika Stromkie-Złomaniec. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz witaminy dieta
Diety i przysmaki naszych przodków. Poznaj staropolskie przepisy - Najgorsze było chyba ustalenie podstawowych rzeczy, czyli datacji i autorstwa - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski, autor 7. tomu serii Monumenta Poloniae Culinaria pt. "Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Żródła rękopiśmienne". Zobacz więcej na temat: literatura KSIĄŻKA Łukasz Modelski
Filmowa kuchnia... od kuchni Filmy to doskonałe źródło inspiracji, jeśli chodzi o urządzanie wnętrz, a w szczególności kuchni. Anna Oporska inspiruje się filmowymi kuchniami. A wiadomo, że w każdym filmowym domu musi być odpowiednia kuchnia. Zobacz więcej na temat: kuchnia kino
Zdrowy jak ryba? To już nieprawda Dietetycy przekonują, że ryby zawierają tyle cennych składników, że należy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Z kolei naukowcy ostrzegają, żeby dobrze się zastanowić nad wyborem ryby do jedzenia. Zobacz więcej na temat: ryby zdrowie zdrowie i dieta dieta STYL ŻYCIA Sława Bieńczycka
Ballada o rybaku i złotej rybce W Radiu dzieciom spotkanie z dr Witaminką i jej asystentem panem Dietetyczkiem. Dziś o rybach, dzięki którym mamy zdrowe serca i nabieramy odporności. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska dzieci kuchnia
Owady – główny składnik diety przyszłości? – Jadłem świerszcze i różne larwy i były bardzo smaczne. Nie ma w tym nic kontrowersyjnego – mówi Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski STYL ŻYCIA owady dieta
Post nie tylko dla katolików Dieta i post to pojęcia, które coraz częściej się przenikają. Jednak pewnej różnicy znaczeniowej nie da się zatrzeć. O diecie i poście, jako oczyszczeniu ciała i duszy, w "Czterech porach roku" mówiła Marta Pawłowska z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA zdrowie i dieta Wielki Post zdrowie uzależnienia
Co i w jakim czasie jeść, aby lepiej się czuć? Kończy się karnawał, a co za tym idzie powinniśmy zapomnieć o niektórych smakołykach i zacząć rozsądnie się odżywiać. Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha mają kilka rad. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka zdrowie dieta diety żywność