Jedzenie i opera - coraz bliższa i lepsza relacja - Dawniej opera nie była dobrym miejscem do jedzenia dziś to się zmieniło i przyciąga ona wielkie nazwiska ze świata sztuki kulinarnej - opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła, historyk i krytyk sztuki. Zobacz więcej na temat: opera Łukasz Modelski KULTURA MUZYKA
"M" jak "mięsopust". Szalony czas w karnawale Kiedyś to określenie oznaczało końcówkę karnawału, czyli okresu od święta Trzech Króli do Środy Popielcowej. - Zwłaszcza od Tłustego Czwartku, kiedy w biesiadach, tańcach, wesołości i pijatyce nie było umiaru - mówiła Małgorzata Kunecka z Muzeum Etnograficznego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria tradycja Justyna Majchrzak
Trendy, które decydują o tym co jemy Portal FoodNavigator.com opublikował analizę Soil Association, z której wynika, że rynkiem żywności rządzi dziś 6 głównych trendów. Zobacz więcej na temat: żywność ekologia
Rola żywienia w terapii nowotworowej W tłusty czwartek, święto łasuchów inaczej zwane zapustami, nie mówimy w Eurece o pieczeniu i jedzeniu kalorycznych pączków czy faworków. Jest jednak dużo o jedzeniu i dobrym odżywianiu, szczególnie w chorobie i procesie zdrowienia. Zobacz więcej na temat: zdrowie onkologia medycyna dieta terapia nowotwory Artur Wolski NAUKA
Rola żywienia w terapii nowotworowej W tłusty czwartek nie będziemy mówić w "Eurece" o pieczeniu i jedzeniu kalorycznych pączków czy faworków. Będzie jednak dużo o jedzeniu i dobrym odżywianiu, szczególnie w chorobie nowotworowej i procesie zdrowienia. Zobacz więcej na temat: nowotwory żywność
Aniela Rubinstein. "Dama przy kuchennym stole" - Nela wywoływała sensację na salonach. Z jednej strony była damą i żoną wielkiego wirtuoza, a z drugiej była permanentną kucharką - powiedziała Ula Ryciak, autorka książki "Nela i Artur. Koncert intymny Rubinsteinów". Zobacz więcej na temat: Artur Rubinstein Łukasz Modelski KSIĄŻKA
Jak ptaki radzą sobie z gryzieniem? – Pierwotne ptaki miały zęby, ale współczesne już ich nie mają – wyjaśnia dr Andrzej Kruszewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka Dariusz Pieróg Andrzej Kruszewicz ptaki zwierzęta ciekawostki
Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Łukasz Modelski KULTURA kulinaria
Klienci chcą regionalnych produktów Na naszym rynku spożywczym karierę robią produkty żywnościowe z etykietą eko, bio czy organic i coraz częściej także produkty tradycyjne i regionalne. Już 40 z nich ma unijna ochronę. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność
Francja: wielka bitwa o Nutellę. Słodko nie było Kto z nas nie lubi Nutelli. Francuzi ten słodki przysmak dażą szczególnym uwielbieniem. Dlatego ich uwadzę nie umknęła przecena produktu o 70 procent. Jak można się domyślić nie obyło się bez awantur. Zobacz więcej na temat: wiadomości ŚWIAT Francja słodycze
Ciekawy pomysł na twaróg Gieno Mientkiewicz, znawca polskich serów zagrodowych, niezwykły przepis przywiózł wprost z Podlasia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka żywność przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Jak zamienić złotówkę w szesnaście posiłków? Banki żywności, choć istnieją już od wielu lat, dopiero obecnie stają się bardzo popularne w naszym kraju. Ta szlachetna inicjatywa ciągle się rozwija i realizuje wiele innowacyjnych pomysłów. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Korczyńska żywność pomoc wolontariat
Jak przekonać się do trudnych smaków? – Podstawowy sposób, by się przekonać do czegoś, co nam nie bardzo smakuje, to połączyć to z czymś, co lubimy – podpowiada Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne
Firmy cateringowe pod lupą Inspekcji Handlowej Inspekcja Handlowa, która skontrolowała 83 firmy cateringowe przygotowujące posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów, wykryła nieprawidłowości aż u ponad 70 proc. przedsiębiorców. Zobacz więcej na temat: UOKiK żywność umowa
Langwedocja, czyli wino i królik w potrawce - Wcześniej pogardzane jako wina codzienne, nagle dostały się na szczyt. Kilkanaście lat temu wina z Langwedocji były bardzo popularne, także wśród koneserów. Dziś znów o nich cicho - mówił w Dwójce Marek Bieńczyk. Zobacz więcej na temat: alkohol literatura kuchnia francuska KULTURA Łukasz Modelski Marek Bieńczyk
Regionalna żywność weszła na salony. Liczą się smak i jakość Tradycyjna żywność cieszy się coraz większym powodzeniem. Świadczy o tym m.in. wysyp targów, wyłącznie z taką żywnością, zarówno w dużych, jak i mniejszych miastach oraz coraz więcej stoisk w sklepach, gdzie dominują tradycyjne wyroby. Zobacz więcej na temat: żywność rynek targi
"Błędnie uważa się, że bagietka pochodzi z Paryża" Bagietka, podobnie jak wieża Eiffla, jest jednym z symboli Francji. Co ciekawe, nad Sekwanę przywieźli ją... Austriacy. Zobacz więcej na temat: Trójka żywność pieczywo STYL ŻYCIA
Zdrowe odżywianie i zbilansowana dieta Makarony, kasze, płatki, mąka i pieczywo, czyli produkty zbożowe w naszej diecie. Wiele osób z nowym rokiem podjęło zobowiązanie, że będzie się zdrowo odżywiać. Jaką rolę w diecie pełnią węglowodany? Zobacz więcej na temat: żywność dieta muzyka rozrywkowa Paweł Sztompke niepodległość język polski