Zdrowy jak ryba? To już nieprawda Dietetycy przekonują, że ryby zawierają tyle cennych składników, że należy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Z kolei naukowcy ostrzegają, żeby dobrze się zastanowić nad wyborem ryby do jedzenia. Zobacz więcej na temat: ryby zdrowie zdrowie i dieta dieta STYL ŻYCIA Sława Bieńczycka
Ballada o rybaku i złotej rybce W Radiu dzieciom spotkanie z dr Witaminką i jej asystentem panem Dietetyczkiem. Dziś o rybach, dzięki którym mamy zdrowe serca i nabieramy odporności. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska dzieci kuchnia
Owady – główny składnik diety przyszłości? – Jadłem świerszcze i różne larwy i były bardzo smaczne. Nie ma w tym nic kontrowersyjnego – mówi Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski STYL ŻYCIA owady dieta
Post nie tylko dla katolików Dieta i post to pojęcia, które coraz częściej się przenikają. Jednak pewnej różnicy znaczeniowej nie da się zatrzeć. O diecie i poście, jako oczyszczeniu ciała i duszy, w "Czterech porach roku" mówiła Marta Pawłowska z Instytutu Żywności i Żywienia. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha STYL ŻYCIA zdrowie i dieta Wielki Post zdrowie uzależnienia
Co i w jakim czasie jeść, aby lepiej się czuć? Kończy się karnawał, a co za tym idzie powinniśmy zapomnieć o niektórych smakołykach i zacząć rozsądnie się odżywiać. Katarzyna Pruchnicka i Daria Ładocha mają kilka rad. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka zdrowie dieta diety żywność
Jedzenie i opera - coraz bliższa i lepsza relacja - Dawniej opera nie była dobrym miejscem do jedzenia dziś to się zmieniło i przyciąga ona wielkie nazwiska ze świata sztuki kulinarnej - opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła, historyk i krytyk sztuki. Zobacz więcej na temat: opera Łukasz Modelski KULTURA MUZYKA
"M" jak "mięsopust". Szalony czas w karnawale Kiedyś to określenie oznaczało końcówkę karnawału, czyli okresu od święta Trzech Króli do Środy Popielcowej. - Zwłaszcza od Tłustego Czwartku, kiedy w biesiadach, tańcach, wesołości i pijatyce nie było umiaru - mówiła Małgorzata Kunecka z Muzeum Etnograficznego. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria tradycja Justyna Majchrzak
Trendy, które decydują o tym co jemy Portal FoodNavigator.com opublikował analizę Soil Association, z której wynika, że rynkiem żywności rządzi dziś 6 głównych trendów. Zobacz więcej na temat: żywność ekologia
Rola żywienia w terapii nowotworowej W tłusty czwartek, święto łasuchów inaczej zwane zapustami, nie mówimy w Eurece o pieczeniu i jedzeniu kalorycznych pączków czy faworków. Jest jednak dużo o jedzeniu i dobrym odżywianiu, szczególnie w chorobie i procesie zdrowienia. Zobacz więcej na temat: zdrowie onkologia medycyna dieta terapia nowotwory Artur Wolski NAUKA
Rola żywienia w terapii nowotworowej W tłusty czwartek nie będziemy mówić w "Eurece" o pieczeniu i jedzeniu kalorycznych pączków czy faworków. Będzie jednak dużo o jedzeniu i dobrym odżywianiu, szczególnie w chorobie nowotworowej i procesie zdrowienia. Zobacz więcej na temat: nowotwory żywność
Aniela Rubinstein. "Dama przy kuchennym stole" - Nela wywoływała sensację na salonach. Z jednej strony była damą i żoną wielkiego wirtuoza, a z drugiej była permanentną kucharką - powiedziała Ula Ryciak, autorka książki "Nela i Artur. Koncert intymny Rubinsteinów". Zobacz więcej na temat: Artur Rubinstein Łukasz Modelski KSIĄŻKA
Jak ptaki radzą sobie z gryzieniem? – Pierwotne ptaki miały zęby, ale współczesne już ich nie mają – wyjaśnia dr Andrzej Kruszewicz. Zobacz więcej na temat: Trójka Dariusz Pieróg Andrzej Kruszewicz ptaki zwierzęta ciekawostki
Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Łukasz Modelski KULTURA kulinaria
Klienci chcą regionalnych produktów Na naszym rynku spożywczym karierę robią produkty żywnościowe z etykietą eko, bio czy organic i coraz częściej także produkty tradycyjne i regionalne. Już 40 z nich ma unijna ochronę. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność
Francja: wielka bitwa o Nutellę. Słodko nie było Kto z nas nie lubi Nutelli. Francuzi ten słodki przysmak dażą szczególnym uwielbieniem. Dlatego ich uwadzę nie umknęła przecena produktu o 70 procent. Jak można się domyślić nie obyło się bez awantur. Zobacz więcej na temat: wiadomości ŚWIAT Francja słodycze
Ciekawy pomysł na twaróg Gieno Mientkiewicz, znawca polskich serów zagrodowych, niezwykły przepis przywiózł wprost z Podlasia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka żywność przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Jak zamienić złotówkę w szesnaście posiłków? Banki żywności, choć istnieją już od wielu lat, dopiero obecnie stają się bardzo popularne w naszym kraju. Ta szlachetna inicjatywa ciągle się rozwija i realizuje wiele innowacyjnych pomysłów. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Korczyńska żywność pomoc wolontariat
Jak przekonać się do trudnych smaków? – Podstawowy sposób, by się przekonać do czegoś, co nam nie bardzo smakuje, to połączyć to z czymś, co lubimy – podpowiada Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne