Dlaczego mleko kipi, a woda nie? Jak często zdarzyło się Państwu myć kuchenkę, ponieważ gotujące się mleko wykipiało? Dlaczego taki proces nie zachodzi podczas wrzenia wody? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Krystian Hanke STYL ŻYCIA ciekawostki NAUKA mleko woda
Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina - W zasadzie wszystko, co trafiało na stół wielkiego uczonego, było według jego żony najlepsze z masłem lub śmietaną. Zasadą było, że im więcej ich było, tym lepiej. No i ser, dużo sera - mówiła w Dwójce Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Modelski kuchnia kulinaria
W Polsce przede wszystkim "Tydzień Polski" Premier Mateusz Morawiecki zaapelował do sieci handlowych o promocję polskich produktów żywnościowych. Szef rządu odwiedził fabrykę Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Zobacz więcej na temat: Mateusz Morawiecki żywność handel
Zaglądamy do kuchni Karola Darwina Nie wiemy, jakie było pochodzenie gatunków wołowiny, którą jadano w domu Karola Darwina, ale wiemy mniej więcej, co gotowała jego żona. O tym porozmawiamy z Laurą Osęką. Zobacz więcej na temat:
Ok. 2 mln osób potrzebuje wsparcia w postaci żywności W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln ton żywności rocznie z czego blisko połowę marnotrawią konsumenci. Sporo żywności marnuje się też w czasie produkcji, dystrybucji czy transportu. Zobacz więcej na temat: żywność podatki
Co jeść, by nie chorować? Iwona Zasuwa jest muzykiem i pedagogiem. Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na rynku muzycznym. Muzyką zajmuje się od 20 lat, ale jej pasją jest także gotowanie... Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowe odżywianie zdrowie Joanna Bogusławska
Co robić, żeby przestać podjadać? Podjadanie jest wśród Polaków bardzo powszechne. A może nieść ze sobą poważne konsekwencje, szczególnie u najmłodszych. Jak sobie radzić z tym problemem? Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski Tomasz Jeleński lodówka technologie nowe technologie żywność
Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans" - Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Orzechy nie tylko dla wiewiórek Bo w orzechach kryje się mnóstwo skarbów, które uwielbia nasz organizm. Dlatego warto jeść: włoskie, pistacjowe, laskowe, pini, brazylijskie i mnóstwo innych. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska orzechy
Postanowienia żywieniowe na 2018 rok Nowy Rok to czas wielu postanowień i zapowiedzi zmian w wielu obszarach naszego życia m.in. w odżywianiu. Warto zweryfikować to, co do tej pory uważaliśmy za smaczne, pożywne i zdrowe, szczególnie gdy pojawiła się nadwaga i w badaniach podwyższony wynik cholesterolu. Zobacz więcej na temat: żywność dieta kuchnia NAUKA ryby
Marszałka Mannerheima sposób na picie wódki - Carl Gustaf Emil Mannerheim miał wiele ustalonych obyczajów, które towarzyszyły mu przy spożywaniu posiłków. Opanował też specjalną technikę picia wódki - opowiadała w Dwójce Anna Kulicka-Soisalon-Soininen, badaczka historii. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski kuchnia Finlandia
Sposoby na świąteczne przejedzenie Pierwszego dnia po świętach najczęściej wyszukiwanym hasłem w Internecie było 'przejedzenie'. O tym, jak wrócić po świętach do równowagi żywieniowej mówiły w "Czterech porach roku" Klaudia Wiśniewska - koordynatorka Centrum Dietetycznego Online i Izabela Przybysz - dietetyk. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowie dieta internet porady
Dlaczego marnujemy żywność? Po świętach zwykle zostaje nam sporo żywności, która niestety często ląduje na śmietniku. Jak i ile kupować, żeby nie marnować jedzenia? O tym mówili goście "Pulsu Trójki". Zobacz więcej na temat: żywność POLSKA Beata Michniewicz Trójka pomoc
Lekki pasztet z czerwonej soczewicy – Czerwona soczewica, jeśli dobrze się ją przyprawi, jest przepyszna! – zapewnia w Trójce blogerka kulinarna Patrycja Dolecka. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA żywność przepisy kulinarne Katarzyna Pruchnicka Trójka pasztet
Nie wyrzucaj jedzenia, oddaj je głodnym Po Świętach zwykle zostaje nam sporo jedzenia, które niestety często ląduje na śmietniku. Tymczasem można przynieść je do Jadłodzielni i w ten sposób pomóc innym. I nie chodzi tu tylko o żywność w puszkach czy słoikach, ale także o świeże potrawy. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha pomoc żywność STYL ŻYCIA
Mieć prawo jazdy, czyli marzenia niewidomych dzieci Bohaterami świątecznej "Zagadkowej niedzieli" były niewidome dzieci. Opowiadały o codzienności, zmaganiu się z przeszkodami, ale także i o tym, jak pełne pasji, marzeń i radości jest ich życie. Zobacz więcej na temat: Trójka Kasia Stoparczyk niepełnosprawność święta dzieci Boże Narodzenie 2017 niewidomi
Jak przechowywać świąteczne jedzenie? Już zapewne większość z nas ma góry jedzenia na Święta. I jak zwykle, nie damy rady tego wszystkiego przerobić. Ale żeby się nie zmarnowało, warto przypomnieć kilka zaleceń, jak postępować z żywnością. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Tycner Boże Narodzenie
"Wszystkie nasze polskie stoły łączą... ryby" - Wszystkie nasze polskie stoły łączą... ryby - powiedziała w radiowej Jedynce Izabella Byszewska z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie 2017 Bogdan Sawicki