Czy należy opodatkować niezdrowe jedzenie i napoje? Trwają prace nad wprowadzeniem nowego podatku. Specjalną daniną obłożone będzie tzw. śmieciowe jedzenie oraz słodkie, zawierające dużo cukru napoje. Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski zdrowie społeczeństwo STYL ŻYCIA podatki finanse publiczne żywność
Słodko-kwaśny, czyli "Leksykon smaków" Gościem audycji "Droga przez mąkę" była psychodietetyczka i blogerka Laura Osęka, z którą porozmawiamy o książce kulinarnej Niki Segnit. Zobacz więcej na temat: smak Łukasz Modelski
Dodawanie smaku. Domowe mieszanki warzyw i przypraw Nadeszła jesień. Warto więc skorzystać z warzyw, w które ta pora roku obfituje, i przygotować z ich pomocą zestaw przypraw na całą zimę. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przyprawy
Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Podlasie KULTURA Łukasz Modelski
Naucz dziecko zdrowo jeść! - Jeśli chcemy nauczyć kolejne pokolenie, jak jeść dobrze, to ważne, by miało ono gdzie się nauczyć tego, co to jest dobry produkt i jak z niego przygotować pyszne jedzenie - mówi w "Czterech porach roku" Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA dzieci zdrowie dieta
Kuchenka mikrofalowa. W czym tkwi sekret podgrzewania? – Kuchenki mikrofalowe to takie urządzenia, które podgrzewają wszystko, co ma w sobie wodę. To kluczowe dla tego wynalazku – tłumaczył dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski NAUKA fizyka woda
Neurogastronomia. Co wpływa na nasz smak? Badacze z Oksfordu twierdzą, że na odczuwany przez nas smak mogą wpływać najróżniejsze, pochodzące z zewnątrz bodźce. Na przykład odpowiedni dźwięk może zmienić wrażliwość na smak słodki lub słony. Zobacz więcej na temat: Czwórka smak Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald badanie NAUKA ciekawostki
Pieczmy w soli! Marchewki, inne jesienne warzywa korzeniowe, ale także mięso czy ryby można piec w skorupie z białek i soli. To stara i wciąż doskonale sprawdzająca się metoda. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa jesień sól
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia wystawa Łukasz Modelski KULTURA
Mięso w filmie - fascynuje i przeraża Mięso to temat, który od dawna fascynuje wielu filmowców. Ostatnio podczas Festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu, skrajne reakcje widzów wywołał film "Mięso". Zobacz więcej na temat: Czwórka kino
Czas rozpocząć pomidorowe szaleństwo! Nim na dobre zacznie się zima, warto pomyśleć o przetworach, które pozwolą na dłużej zatrzymać smaki lata. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przetwory Trójka przepisy kulinarne
Oczy z czosnku, jabłka jako policzki... "Arcimboldiana" to fotograficzny projekt Anny Tokarskiej, inspirowany niezwykłą twórczością XVI-wiecznego włoskiego artysty Giuseppe Arcimbolda. - Seria fotografii powstała na potrzebę mojego dyplomu na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. To mój ukłon w stronę Arcimbolda - mówi w Czwórce Anna Tokarska. Zobacz więcej na temat: Czwórka SZTUKA Beata Kwiatkowska fotografia KULTURA warzywa owoce
Pyszne, festiwalowe kino kulinarne – Jak zaczęłam się zajmować kinem kulinarnym, to wydawało mi się, że ileż można o tym opowiadać. Jednak co roku, na kolejnych festiwalach, daję się zaskoczyć – mówi Lucyna Zębowicz, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria kuchnia kino STYL ŻYCIA dieta
Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle - W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura KSIĄŻKA kryminał Beata Kwiatkowska kuchnia
"Podziel się Dobrym Posiłkiem". Rusza nowa akcja - Podziel się Dobrym Posiłkiem to zupełnie nowa odsłona naszego programu. Zwykle mówiliśmy o niedożywieniu ilościowym. Coraz częściej mówimy o tym, że dzieci odżywiają się nieprawidłowo, a więc mają niedożywienie jakościowe – mówiła w Polskim Radiu 24 Monika Młynarczyk z Federacji Polskich Banków Żywności. Gościem audycji była także Maria Kowalewska z tej samej organizacji. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dzieci żywność pomoc
Food Festival. Same pyszności w Kopenhadze W audycji "Droga przez mąkę" Małgorzata Minta opowiadała o tegorocznej sierpniowej odsłonie Cooking & Food Festival, która odbyła się w duńskiej stolicy. Zobacz więcej na temat: Dania Łukasz Modelski kuchnia kulinaria KULTURA
"Dzwonek na obiad", czyli zapewnić dzieciom ciepły posiłek Rusza czwarta edycja programu "Dzwonek na obiad". Jej celem jest zapewnienie jednego ciepłego posiłku dziennie potrzebującym dzieciom. O akcji mówił w Polskim Radiu 24 ks. Andrzej Sikorski, (Fundacja Być Bardziej). Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 dzieci szkoła pomoc
Rola bakterii jelitowych Na ile bakterie znajdujące się w jelitach sterują ludzkim życiem? Tym, które zasiedlają nasz układ pokarmowy, została poświęcona publikacja w "Science", a jej główne tezy likacji wyjaśnił gość audycji Zdziwienie tygodnia dr Paweł Grzesiowski z Ośrodka Badania i Przeszczepiania Mikrobioty Jelitowej w Centrum Medycyny Zapobiegawczej i Rehabilitacji w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 młodzież bakterie badanie