Firmy cateringowe pod lupą Inspekcji Handlowej Inspekcja Handlowa, która skontrolowała 83 firmy cateringowe przygotowujące posiłki dla szpitali, szkół, domów dziecka, sanatoriów, wykryła nieprawidłowości aż u ponad 70 proc. przedsiębiorców. Zobacz więcej na temat: UOKiK żywność umowa
Langwedocja, czyli wino i królik w potrawce - Wcześniej pogardzane jako wina codzienne, nagle dostały się na szczyt. Kilkanaście lat temu wina z Langwedocji były bardzo popularne, także wśród koneserów. Dziś znów o nich cicho - mówił w Dwójce Marek Bieńczyk. Zobacz więcej na temat: alkohol literatura kuchnia francuska KULTURA Łukasz Modelski Marek Bieńczyk
Regionalna żywność weszła na salony. Liczą się smak i jakość Tradycyjna żywność cieszy się coraz większym powodzeniem. Świadczy o tym m.in. wysyp targów, wyłącznie z taką żywnością, zarówno w dużych, jak i mniejszych miastach oraz coraz więcej stoisk w sklepach, gdzie dominują tradycyjne wyroby. Zobacz więcej na temat: żywność rynek targi
"Błędnie uważa się, że bagietka pochodzi z Paryża" Bagietka, podobnie jak wieża Eiffla, jest jednym z symboli Francji. Co ciekawe, nad Sekwanę przywieźli ją... Austriacy. Zobacz więcej na temat: Trójka żywność pieczywo STYL ŻYCIA
Zdrowe odżywianie i zbilansowana dieta Makarony, kasze, płatki, mąka i pieczywo, czyli produkty zbożowe w naszej diecie. Wiele osób z nowym rokiem podjęło zobowiązanie, że będzie się zdrowo odżywiać. Jaką rolę w diecie pełnią węglowodany? Zobacz więcej na temat: żywność dieta muzyka rozrywkowa Paweł Sztompke niepodległość język polski
Dlaczego mleko kipi, a woda nie? Jak często zdarzyło się Państwu myć kuchenkę, ponieważ gotujące się mleko wykipiało? Dlaczego taki proces nie zachodzi podczas wrzenia wody? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Krystian Hanke STYL ŻYCIA ciekawostki NAUKA mleko woda
Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina - W zasadzie wszystko, co trafiało na stół wielkiego uczonego, było według jego żony najlepsze z masłem lub śmietaną. Zasadą było, że im więcej ich było, tym lepiej. No i ser, dużo sera - mówiła w Dwójce Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Modelski kuchnia kulinaria
W Polsce przede wszystkim "Tydzień Polski" Premier Mateusz Morawiecki zaapelował do sieci handlowych o promocję polskich produktów żywnościowych. Szef rządu odwiedził fabrykę Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem. Zobacz więcej na temat: Mateusz Morawiecki żywność handel
Zaglądamy do kuchni Karola Darwina Nie wiemy, jakie było pochodzenie gatunków wołowiny, którą jadano w domu Karola Darwina, ale wiemy mniej więcej, co gotowała jego żona. O tym porozmawiamy z Laurą Osęką. Zobacz więcej na temat:
Ok. 2 mln osób potrzebuje wsparcia w postaci żywności W Polsce marnuje się mniej więcej 9 mln ton żywności rocznie z czego blisko połowę marnotrawią konsumenci. Sporo żywności marnuje się też w czasie produkcji, dystrybucji czy transportu. Zobacz więcej na temat: żywność podatki
Co jeść, by nie chorować? Iwona Zasuwa jest muzykiem i pedagogiem. Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na rynku muzycznym. Muzyką zajmuje się od 20 lat, ale jej pasją jest także gotowanie... Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowe odżywianie zdrowie Joanna Bogusławska
Co robić, żeby przestać podjadać? Podjadanie jest wśród Polaków bardzo powszechne. A może nieść ze sobą poważne konsekwencje, szczególnie u najmłodszych. Jak sobie radzić z tym problemem? Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski Tomasz Jeleński lodówka technologie nowe technologie żywność
Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans" - Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Orzechy nie tylko dla wiewiórek Bo w orzechach kryje się mnóstwo skarbów, które uwielbia nasz organizm. Dlatego warto jeść: włoskie, pistacjowe, laskowe, pini, brazylijskie i mnóstwo innych. Zobacz więcej na temat: Joanna Ficińska orzechy
Postanowienia żywieniowe na 2018 rok Nowy Rok to czas wielu postanowień i zapowiedzi zmian w wielu obszarach naszego życia m.in. w odżywianiu. Warto zweryfikować to, co do tej pory uważaliśmy za smaczne, pożywne i zdrowe, szczególnie gdy pojawiła się nadwaga i w badaniach podwyższony wynik cholesterolu. Zobacz więcej na temat: żywność dieta kuchnia NAUKA ryby
Marszałka Mannerheima sposób na picie wódki - Carl Gustaf Emil Mannerheim miał wiele ustalonych obyczajów, które towarzyszyły mu przy spożywaniu posiłków. Opanował też specjalną technikę picia wódki - opowiadała w Dwójce Anna Kulicka-Soisalon-Soininen, badaczka historii. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski kuchnia Finlandia
Sposoby na świąteczne przejedzenie Pierwszego dnia po świętach najczęściej wyszukiwanym hasłem w Internecie było 'przejedzenie'. O tym, jak wrócić po świętach do równowagi żywieniowej mówiły w "Czterech porach roku" Klaudia Wiśniewska - koordynatorka Centrum Dietetycznego Online i Izabela Przybysz - dietetyk. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha zdrowie dieta internet porady
Dlaczego marnujemy żywność? Po świętach zwykle zostaje nam sporo żywności, która niestety często ląduje na śmietniku. Jak i ile kupować, żeby nie marnować jedzenia? O tym mówili goście "Pulsu Trójki". Zobacz więcej na temat: żywność POLSKA Beata Michniewicz Trójka pomoc