"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego - Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kuchnia gotowanie Włochy kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Carving - egzotyczna technika dekoracji owoców - My, carvingowcy, po to tworzymy nasze rzeźby, aby cieszyły oko. Dekoracje w jedzeniu są ważne. Mówi się, że człowiek najpierw je wzrokiem, a na końcu językiem - mówił Tomasz Szpalek artysta zajmujący się techniką carvingu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz
Jaki olej do sałatki, a jaki do smażenia? - My codziennie potrzebujemy trochę tłuszczu w naszej diecie. Dietetycy wskazują, że ok. 25 proc. energii, którą dziennie dostajemy powinno pochodzić z tłuszczów - powiedział w radiowej Jedynce dr inż. Andrzej Janicki. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka żywność dieta STYL ŻYCIA
Klasyczne polskie smaki na nowo Niedawno ukazała się książka Moniki Śmigielskiej w całości poświęcona polskiej kuchni przedwojennej. Zawiera niezwykłe przepisy i pokazuje, czym różni się nasza współczesna kuchnia od tej sprzed niemal stu lat. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia gotowanie
Co jest takiego "super" w superfoods? Najmodniejszym jedzeniem promowanym w ogólnoświatowych mediach są tzw. "superfoods", które nie dość, że dobrze smakują, to zawierają najcenniejsze składniki i minerały pomagające utrzymać nas w dobrym zdrowiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Dominika Klimek moda kuchnia
Co to znaczy "dobre śniadanie"? Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i powinno być stałym elementem każdego poranka. Musimy jednak pamiętać, że bardzo istotne jest też to, z czego się ono składa. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka śniadanie STYL ŻYCIA
Dlaczego mleko kwaśnieje w złą pogodę? Nasze babcie często mawiały, żeby nie zostawiać mleka, rosołu lub innego łatwo psującego się jedzenia na wierzchu w czasie burzy. Ich zdaniem psująca się pogoda psuje też produkty spożywcze. Czy faktycznie tak jest? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek NAUKA STYL ŻYCIA tajemnice
Nie tylko rogal świętomarciński. Menu na specjalne okazje - Święta, w całej Polsce, mają specyficzne menu. Często jest tak, że tylko w tym dniu się pewne rzeczy je - powiedziała w radiowej Jedynce Izabela Byszewska. Zobacz więcej na temat: żywność Bogdan Sawicki STYL ŻYCIA
Czekolada, ostrygi i kariera Samuela Pepysa - Życie Pypsa to historia od pucybuta do milionera. Jego szybki awans można zauważyć na przykładzie diety, która zmieniła diametralnie, gdy został głównym sekretarzem admiralicji marynarki brytyjskiej – powiedział Paweł Kaptur. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą - Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska kulinaria Francja gotowanie
Bogactwo dyniowych smaków na jesień Dynia to popularne, ale wciąż niedoceniane warzywo, które dostać można w wielu różnych odmianach, i które daje mnówstwo możliwości w kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jesień dynia kulinaria
Dlaczego czujemy głód? – Są dwa mechanizmy, przy pomocy których organizm ocenia, czy jest głodny. Jeden to mechanizm chemiczny, a drugi – fizyczny – tłumaczy dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski zdrowie
Polska kuchnia podbija Wielką Brytanię Co smakuje Brytyjczykom? Pierogi? Bigos? A może schabowy? Co podoba się Brytyjczykom w polskiej kuchni? Zaskakującą odpowiedź na to pytanie usłyszeliśmy dzisiaj rano w "Podwójnym espresso". Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen kuchnia polska
Dziś Światowy Dzień Makaronu Najstarsze udokumentowane znaleziskami archeologicznymi jadło człowieka to makaron. Znaleziony w Chinach, miał ok. 4 tysięcy lat. Ma ponad 600 odmian, spożywany jest niemal na całym świecie, ale jego królestwem są Włochy. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen makaron dieta
Jesienny przegląd książek kulinarnych W audycji "Droga przez mąkę" dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta dokonała przeglądu książek kucharskich i kulinarnych. Zobacz więcej na temat: książki KULTURA NAUKA Łukasz Modelski
Comfort food – jedzenie, które poprawia humor – Dania comfort food niekoniecznie są dietetycznie i przesadnie zdrowe. Są za to aromatyczne, bardzo smaczne i poprawiają humor – mówi w studiu Trójki Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Dzień Walki z Ubóstwem Prawie 35 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Najczęściej w koszach Polaków lądują wędliny i pieczywo. Dziś Dzień Walki z Ubóstwem, a więc moment, w którym powinniśmy przemyśleć, w której grupie ankietowanych się znajdujemy. Jak wynika z danych Eurostatu, jesteśmy pierwszym krajem w Unii Europejskiej pod względem prędkości powstrzymywania ubóstwa. Minister rodziny, pracy i polityki społecznej podkreśla, że nie oznacza to jednak, że ubóstwa w Polsce nie ma. Zobacz więcej na temat: żywność POLSKA TYLKO U NAS Elżbieta Rafalska Ministerstwo Rodziny
Polacy marnują żywność. Ile ton rocznie trafia do śmieci? W Polsce każdego roku około dwóch milionów ton żywności trafia do kosza. Niemal 35 procent mieszkańców naszego kraju przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. O problemie, w Światowy Dzień Żywności, mówili w Polskim Radiu 24 Monika Młynarczyk z Banków Żywności i Grzegorz Lapanowski, kucharz. Zobacz więcej na temat: żywność zdrowie