Polacy marnują żywność. Ile ton rocznie trafia do śmieci? W Polsce każdego roku około dwóch milionów ton żywności trafia do kosza. Niemal 35 procent mieszkańców naszego kraju przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. O problemie, w Światowy Dzień Żywności, mówili w Polskim Radiu 24 Monika Młynarczyk z Banków Żywności i Grzegorz Lapanowski, kucharz. Zobacz więcej na temat: żywność zdrowie
Kulinarne aspekty życia Franciszka Fiszera O legendarnym filozofie, smakoszu i przedstawicielu warszawskiej cyganerii z przełomu XIX i XX wieku porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: filozofia Warszawa
Jak nie ulec manipulacjom gastronomicznym? Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji stosują wiele metod, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej. Zobacz więcej na temat: restauracja psychologia Czwórka Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Najważniejszy jest gość. Tajniki zawodu kelnera Doradza i opiekuje się gośćmi restauracji. Prezentuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Od niego w dużej mierze zależy, co klient sobie pomyśli o danym miejscu i czy odwiedzi je po raz kolejny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska restauracja gastronomia STYL ŻYCIA
Czy należy opodatkować niezdrowe jedzenie i napoje? Trwają prace nad wprowadzeniem nowego podatku. Specjalną daniną obłożone będzie tzw. śmieciowe jedzenie oraz słodkie, zawierające dużo cukru napoje. Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski zdrowie społeczeństwo STYL ŻYCIA podatki finanse publiczne żywność
Słodko-kwaśny, czyli "Leksykon smaków" Gościem audycji "Droga przez mąkę" była psychodietetyczka i blogerka Laura Osęka, z którą porozmawiamy o książce kulinarnej Niki Segnit. Zobacz więcej na temat: smak Łukasz Modelski
Dodawanie smaku. Domowe mieszanki warzyw i przypraw Nadeszła jesień. Warto więc skorzystać z warzyw, w które ta pora roku obfituje, i przygotować z ich pomocą zestaw przypraw na całą zimę. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przyprawy
Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Podlasie KULTURA Łukasz Modelski
Naucz dziecko zdrowo jeść! - Jeśli chcemy nauczyć kolejne pokolenie, jak jeść dobrze, to ważne, by miało ono gdzie się nauczyć tego, co to jest dobry produkt i jak z niego przygotować pyszne jedzenie - mówi w "Czterech porach roku" Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA dzieci zdrowie dieta
Kuchenka mikrofalowa. W czym tkwi sekret podgrzewania? – Kuchenki mikrofalowe to takie urządzenia, które podgrzewają wszystko, co ma w sobie wodę. To kluczowe dla tego wynalazku – tłumaczył dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski NAUKA fizyka woda
Neurogastronomia. Co wpływa na nasz smak? Badacze z Oksfordu twierdzą, że na odczuwany przez nas smak mogą wpływać najróżniejsze, pochodzące z zewnątrz bodźce. Na przykład odpowiedni dźwięk może zmienić wrażliwość na smak słodki lub słony. Zobacz więcej na temat: Czwórka smak Patryk Kuniszewicz Maciej Oswald badanie NAUKA ciekawostki
Pieczmy w soli! Marchewki, inne jesienne warzywa korzeniowe, ale także mięso czy ryby można piec w skorupie z białek i soli. To stara i wciąż doskonale sprawdzająca się metoda. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka warzywa jesień sól
Co masz zjeść za sto lat, zjedz dziś O jedzeniu przyszłości w związku z wystawą "Food revolution 5.0" rozmawialiśmy z dziennikarzem gastronomicznym i blogerem Przemysławem Bociągą. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia wystawa Łukasz Modelski KULTURA
Mięso w filmie - fascynuje i przeraża Mięso to temat, który od dawna fascynuje wielu filmowców. Ostatnio podczas Festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu, skrajne reakcje widzów wywołał film "Mięso". Zobacz więcej na temat: Czwórka kino
Czas rozpocząć pomidorowe szaleństwo! Nim na dobre zacznie się zima, warto pomyśleć o przetworach, które pozwolą na dłużej zatrzymać smaki lata. Zobacz więcej na temat: gotowanie Katarzyna Pruchnicka przetwory Trójka przepisy kulinarne
Oczy z czosnku, jabłka jako policzki... "Arcimboldiana" to fotograficzny projekt Anny Tokarskiej, inspirowany niezwykłą twórczością XVI-wiecznego włoskiego artysty Giuseppe Arcimbolda. - Seria fotografii powstała na potrzebę mojego dyplomu na Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. To mój ukłon w stronę Arcimbolda - mówi w Czwórce Anna Tokarska. Zobacz więcej na temat: Czwórka SZTUKA Beata Kwiatkowska fotografia KULTURA warzywa owoce
Pyszne, festiwalowe kino kulinarne – Jak zaczęłam się zajmować kinem kulinarnym, to wydawało mi się, że ileż można o tym opowiadać. Jednak co roku, na kolejnych festiwalach, daję się zaskoczyć – mówi Lucyna Zębowicz, filmoznawca. Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria kuchnia kino STYL ŻYCIA dieta
Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle - W tej literaturze najbardziej odpowiada mi merytoryka kulinarna. Można na przykład dowiedzieć się, jak funkcjonuje restauracja, lub co to jest "mise en place" - mówi w Czwórce o prozie Toma Hillenbrand'a autor komiksów Mateusz Szlachtycz. Zobacz więcej na temat: Czwórka literatura KSIĄŻKA kryminał Beata Kwiatkowska kuchnia