Kłótnie o parmezan, czyli jak wyglądała kuchnia za czasów Bony - Król Zygmunt August i Królowa Bona mieli na Wawelu oddzielne kuchnie i spiżarnie. To dlatego, że podczas gdy królowa zaskakiwała nowinkami z zagranicy, to król kulinarnie pozostawał jeszcze…w średniowieczu –powiedziała Małgorzata Krasna-Korycińska. Zobacz więcej na temat: renesans Łukasz Modelski HISTORIA
Poznajemy tajniki polskiej kuchni renesansowej Na ten temat w audycji rozmawialiśmy z Małgorzatą Krasną-Korycińską, historykiem kulinariów i archeologiem. Zobacz więcej na temat: renesans Łukasz Modelski
"Polska smakuje". Lokalne produkty zawsze pod ręką - "Polska smakuje" to uniwersalne hasło, które mówi o tym, że nasza żywność jest bardzo dobra - mówi w radiowej Jedynce Łukasz Hołubowski, prezes Agencji Rynku Rolnego. Zobacz więcej na temat: POLSKA żywność agencja rynku rolnego Sława Bieńczycka aplikacja mobilna
Pora na kiszone… owoce Jeszcze do niedawna kiszonki kojarzyły nam się głównie z ogórkami poddanymi procesowi fermentacji lub z zamkniętą w beczce drobno posiekaną kapustą. Dziś coraz częściej kisimy także owoce. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta zdrowe odżywianie przetwory owoce
Jelitom na ratunek. Uwaga na stany zapalne Na wakacjach jemy tak, jak chcemy. Ciasta, lody, ryby w grubej panierce… A gdyby tak zadbać o swoje jelita i żołądek? To wcale nie jest takie trudne. Zobacz więcej na temat: Grażyna Dobroń zdrowie Trójka STYL ŻYCIA
Najgorsze dania, czyli czego lepiej uniknąć na talerzu W audycji opowiemy o daniach, które choć nie prezentują się smakowicie, to jednak cieszą się w różnych krajach popularnością. Zobacz więcej na temat:
Lody. Kochali je już starożytni Chińczycy Lody podobno wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang ponad 2500 lat temu... Wtedy produkowano je z mleka krowiego i koziego. Zobacz więcej na temat: Czwórka desery zdrowie
Pyszne słodkości… (prawie) bez kalorii! Latem nasza kuchnia staje się zdrowsza. To dobry czas, by spróbować uporać się z nadmierną ilością tłuszczu i cukru w diecie. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka cukier dieta zdrowie STYL ŻYCIA
Ile jedzenia marnujemy? Bije po kieszeni Szacuje się, że statystyczny Polak rocznie wyrzuca do kosza około 2 tysięcy złotych! Tyle kosztuje zmarnowana przez niego żywność. Zobacz więcej na temat: Trójka Robert Kantereit ekonomia Anna Rokicińska
Jak Sandor Ellix Katz został papieżem fermentacji - Zaczęło się od tego, że przeniosłem się na wieś do Tennessee. Byłem naiwnym miejskim dzieciakiem, którego zaskoczyło, że główki kapusty na polu dojrzały w tym samym momencie - wspominał w Dwójce amerykański dziennikarz kulinarny, autor głośnych książek "Dzika fermentacja" i "Sztuka fermentacji". Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Jak zostać mistrzem kulinarnego fermentu? Gościem audycji będzie Sandor Ellix Katz, amerykański dziennikarz kulinarny, autor książek i popularyzator metody fermentacji. Zobacz więcej na temat: kulinaria
Sanepid skontrolował "diety pudełkowe". Niepokojące wyniki Kontrola Sanepidu rozpoczęła się w roku 2016 i trwała przez pierwszy kwartał tego roku. Zobacz więcej na temat: Sanepid POLSKA dieta żywność
Warzywa i owoce. Powinniśmy jeść aż 5 porcji dziennie? Eksperci do spraw prawidłowego żywienia alarmują - jemy za mało warzyw i owoców. Blisko jedna trzecia dzieci w Polsce, w wieku od 1 roku do 3 lat, nie spożywa codziennie warzyw. Tylko, czy warzywa i owoce w dużych ilościach są na pewno zdrowe? Zobacz więcej na temat: Czwórka warzywa owoce Justyna Majchrzak dieta kulinaria STYL ŻYCIA
Śniadanie na trawie. Kolacja w kinie Śniadanie sportretowane przez francuskiego malarza Édouarda Maneta skończyło się skandalem i oburzeniem. "Śniadanie na trawie" to obraz, który uchodził za jedno z najbardziej kontrowersyjnych dzieł XIX wieku. Zobacz więcej na temat: Czwórka Edouard Manet malarstwo kuchnia
Czy jest powód, by obawiać się GMO? Rozpoczęły się konsultacje społeczne związane z projektem ustawy dotyczącej znakowania żywności wolnej od organizmów genetycznie modyfikowanych. Jest to m.in. efekt kampanii prowadzonej przez Instytut Spraw Obywatelskich "Wolne od GMO? Chcę wiedzieć!". Zobacz więcej na temat: Kuba Strzyczkowski GMO żywność Trójka zdrowie STYL ŻYCIA dieta
"Jadłonomia". Warzywna egzotyka po polsku Seler po chińsku, węgierski gulasz z polskich boczniaków albo mizeria po koreańsku - czyli polskie warzywa sezonowe w egzotycznej odsłonie proponowanej przez Martę Dymek. Zobacz więcej na temat: blogosfera kulinaria bloger
Podatki od niezdrowej żywności. Czy to działa? Nikogo nie dziwi już akcyza na papierosy i alkohol. Niektóre państwa wprowadziły też podatki na inne niezdrowe produkty, na przykład zawierające cukier. Warto? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta dieta podatki słodkości zdrowe odżywianie
2017. Rok, w którym kucharze odkryli ogień – Wracamy do korzeni nie tylko w wyborze składników, lecz także w technikach, jakimi te składniki traktujemy – mówiła Małgorzata Minta, dziennikarka i blogerka kulinarna. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria napoje Łukasz Modelski KULTURA Małgorzata Minta