Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą - Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska kulinaria Francja gotowanie
Bogactwo dyniowych smaków na jesień Dynia to popularne, ale wciąż niedoceniane warzywo, które dostać można w wielu różnych odmianach, i które daje mnówstwo możliwości w kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jesień dynia kulinaria
Dlaczego czujemy głód? – Są dwa mechanizmy, przy pomocy których organizm ocenia, czy jest głodny. Jeden to mechanizm chemiczny, a drugi – fizyczny – tłumaczy dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski zdrowie
Polska kuchnia podbija Wielką Brytanię Co smakuje Brytyjczykom? Pierogi? Bigos? A może schabowy? Co podoba się Brytyjczykom w polskiej kuchni? Zaskakującą odpowiedź na to pytanie usłyszeliśmy dzisiaj rano w "Podwójnym espresso". Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen kuchnia polska
Dziś Światowy Dzień Makaronu Najstarsze udokumentowane znaleziskami archeologicznymi jadło człowieka to makaron. Znaleziony w Chinach, miał ok. 4 tysięcy lat. Ma ponad 600 odmian, spożywany jest niemal na całym świecie, ale jego królestwem są Włochy. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen makaron dieta
Jesienny przegląd książek kulinarnych W audycji "Droga przez mąkę" dziennikarka i blogerka Małgorzata Minta dokonała przeglądu książek kucharskich i kulinarnych. Zobacz więcej na temat: książki KULTURA NAUKA Łukasz Modelski
Comfort food – jedzenie, które poprawia humor – Dania comfort food niekoniecznie są dietetycznie i przesadnie zdrowe. Są za to aromatyczne, bardzo smaczne i poprawiają humor – mówi w studiu Trójki Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Dzień Walki z Ubóstwem Prawie 35 procent Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Najczęściej w koszach Polaków lądują wędliny i pieczywo. Dziś Dzień Walki z Ubóstwem, a więc moment, w którym powinniśmy przemyśleć, w której grupie ankietowanych się znajdujemy. Jak wynika z danych Eurostatu, jesteśmy pierwszym krajem w Unii Europejskiej pod względem prędkości powstrzymywania ubóstwa. Minister rodziny, pracy i polityki społecznej podkreśla, że nie oznacza to jednak, że ubóstwa w Polsce nie ma. Zobacz więcej na temat: żywność POLSKA TYLKO U NAS Elżbieta Rafalska Ministerstwo Rodziny
Polacy marnują żywność. Ile ton rocznie trafia do śmieci? W Polsce każdego roku około dwóch milionów ton żywności trafia do kosza. Niemal 35 procent mieszkańców naszego kraju przyznaje, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. O problemie, w Światowy Dzień Żywności, mówili w Polskim Radiu 24 Monika Młynarczyk z Banków Żywności i Grzegorz Lapanowski, kucharz. Zobacz więcej na temat: żywność zdrowie
Kulinarne aspekty życia Franciszka Fiszera O legendarnym filozofie, smakoszu i przedstawicielu warszawskiej cyganerii z przełomu XIX i XX wieku porozmawiamy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: filozofia Warszawa
Jak nie ulec manipulacjom gastronomicznym? Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji stosują wiele metod, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej. Zobacz więcej na temat: restauracja psychologia Czwórka Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Najważniejszy jest gość. Tajniki zawodu kelnera Doradza i opiekuje się gośćmi restauracji. Prezentuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Od niego w dużej mierze zależy, co klient sobie pomyśli o danym miejscu i czy odwiedzi je po raz kolejny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska restauracja gastronomia STYL ŻYCIA
Czy należy opodatkować niezdrowe jedzenie i napoje? Trwają prace nad wprowadzeniem nowego podatku. Specjalną daniną obłożone będzie tzw. śmieciowe jedzenie oraz słodkie, zawierające dużo cukru napoje. Zobacz więcej na temat: Trójka Kuba Strzyczkowski zdrowie społeczeństwo STYL ŻYCIA podatki finanse publiczne żywność
Słodko-kwaśny, czyli "Leksykon smaków" Gościem audycji "Droga przez mąkę" była psychodietetyczka i blogerka Laura Osęka, z którą porozmawiamy o książce kulinarnej Niki Segnit. Zobacz więcej na temat: smak Łukasz Modelski
Dodawanie smaku. Domowe mieszanki warzyw i przypraw Nadeszła jesień. Warto więc skorzystać z warzyw, w które ta pora roku obfituje, i przygotować z ich pomocą zestaw przypraw na całą zimę. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka przyprawy
Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria Podlasie KULTURA Łukasz Modelski
Naucz dziecko zdrowo jeść! - Jeśli chcemy nauczyć kolejne pokolenie, jak jeść dobrze, to ważne, by miało ono gdzie się nauczyć tego, co to jest dobry produkt i jak z niego przygotować pyszne jedzenie - mówi w "Czterech porach roku" Grzegorz Łapanowski. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka STYL ŻYCIA dzieci zdrowie dieta
Kuchenka mikrofalowa. W czym tkwi sekret podgrzewania? – Kuchenki mikrofalowe to takie urządzenia, które podgrzewają wszystko, co ma w sobie wodę. To kluczowe dla tego wynalazku – tłumaczył dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski NAUKA fizyka woda