Jedzenie pod dużym ciśnieniem W audycji "Droga przez mąkę" zapraszamy na rozmowę o paskalizacji, czyli nowej metodzie konserwowania żywności za pomocą wysokiego ciśnienia. Zobacz więcej na temat:
Zdrowe nawyki żywieniowe trzeba utrwalać od dziecka W zakończonym roku szkolnym realizowany był program dla szkół, który łączy zagadnienia związane z rolnictwem, zdrowiem oraz edukacją. Zobacz więcej na temat: KOWR żywność
Nieładne warzywa i owoce warto oddać na "Mionsz" - Tworząc nasz projekt "Mionsz" bazowaliśmy na raporcie jednego z większych supermarketów w Polsce i stąd wiemy, że u nas marnuje się ponad 9 milionów ton żywności, z czego 65 procent to warzywa i owoce - mówi Agata Grzenkowicz, współtwórczyni Mionszu. - Stąd pomysł na soki - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Anna Depczyńska ekologia
Pichcenie w domu jest passe. Coraz częściej jadamy na mieści Polacy coraz częście jadają poza domem. Rynek gastronomiczny w naszym kraju szybko rośnie i wart już jest około 36 mld złotych. Zobacz więcej na temat: restauracja żywność
"Ugotuj mi tato" - przez żołądek do bliskości "Ugotuj mi tato" to wspólny projekt zawodowego kucharza Tomasza Jakubiaka i profesjonalnej niani Joanny Jakubiak. Razem stworzyli kuchenny przewodnik nawet dla tych, którzy potrafią przygotować wyłącznie jajecznicę. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka książki dzieci dieta
Jadalne sztućce - pyszny i ekologiczny trend Pyszne talerze i smakowite łyżki to nie fikcja! Martyna Ochojska, Dominika Wysoglad i Joanna Jurga, trzy młode projektantki, wpadły na pomysł stworzenia czegoś, co od dawna śniło się łasuchom. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka ekologia
„Poznaj (i kup) dobrą żywność” na pikniku Dziś na warszawskim Torze Wyścigów Konnych na Służewcu trwa kolejny piknik „Poznaj dobrą żywność”. Organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa, które zaprasza na imprezę do godz. 18.00. Zobacz więcej na temat: żywność piknik
Pyszne talerze, smakowite łyżki. Polki stworzyły jadalne naczynia W filmie "Ostatnia miłość na ziemi" bohaterowie w wyniku zarazy doświadczają niepohamowanego apetytu. Jedzą nawet plastikowe naczynia. Istnieje możliwość, że nie jest to tylko filmowa fikcja. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Warto skusić się na świeżą rybę! Ryby to znakomity, acz niedoceniany w Polsce rodzaj mięsa. Co sprawia, że są one tak zdrowe? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA ryby zdrowie dieta
Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce" - Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria KULTURA Beata Kwiatkowska
Gofry, chipsy, frytki - dieta dzieciaków na wakacje? - Przede wszystkim zarówno pod względem ilości, jak i jakości, dziecko nie powinno jeść tego samego, co rodzic - tłumaczyła dietetyczka Urszula Somow. Jak przekonać dzieci, by odstawiły przekąski i właściwie się odżywiały? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta
Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki 28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kino FILM KULTURA Ameryka
Tłuszcze nienasycone sycą, ale mogą też zniszczyć zdrowie Do końca 2023 roku, z rynku produktów spozywczych powinny zostać wycofane tłuszcze trans - zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Szkodliwość tych tłuszczów potwierdzili eksperci w wielu krajach na świecie, w tym w Polsce Zobacz więcej na temat: żywność tłuszcz
Czy wolę kupować polską żywność? Rolnicy z Unii Warzywno-Ziemniaczanej protestowali w Warszawie. Wśród wielu postulatów są takie, jak ten związany z naszym rynkiem owoców i warzyw. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo rolnictwo rolnicy żywność strajki Kuba Strzyczkowski Maciej Ptaszyński Andrzej Faliński
"2001: Odyseja kosmiczna" - to film o jedzeniu! "2001: Odyseja kosmiczna" ma już 50 lat. Wciąż mnożą się teorie na jej temat. Interpretacji jest mnóstwo, Małgorzata Steciak w "Sztuce jedzenia" przedstawia tę kulinarną. Zobacz więcej na temat: Stanisław Lem fantastyka Beata Kwiatkowska FILM KULTURA Czwórka
Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu Gościem audycji była Olia Hercules, autorka książek poświęconych ukraińskiej i kaukaskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia Ukraina Kaukaz
Nasi producenci żywności sekowani na wielu rynkach Na unijnym rynku żywności nie brakuje działań protekcjonistycznych, co uderza w polskich eksporterów, których sukcesy budzą obawy zagranicznej konkurencji. Zobacz więcej na temat: żywność eksport POLSKA
Co przewodnik Gault&Millau mówi o Polsce? Tak zwany "żółty przewodnik" Gault&Millau to, obok swojego odpowiednika marki Michelin, najsłynniejsze vadamecum dla miłośników dobrego jedzenia. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA