Beata Pawlikowska zaprasza na zdrowe śniadanie Dziś Europejski Dzień Śniadania organizowany przez Unię Europejską pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie". Śniadanie powinno dostarczyć ok. 25 proc. potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. W "Podwójnym espresso" swoimi przepisami na pierwszy posiłek dnia podzieliła się Beata Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen śniadanie zdrowe odżywianie kuchnie świata STYL ŻYCIA zdrowie i dieta
Cytron - możesz go zjeść lub dodać do perfum Cytron, macka ośmiornicy czy ręka Buddy to nazwy jednego owocu. Mimo że miąższu ma niewiele cały świat ceni jego właściwości. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz Kaja Zemła owoce NAUKA
Zmarnowana żywność. 9 mln ton rocznie W Polsce rocznie marnujemy około 9 mln ton żywności. To niewiele mniej niż całkowita masa odpadów komunalnych wygenerowanych w gospodarstwach domowych rocznie w naszym kraju. Zobacz więcej na temat: żywność
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia pizza Łukasz Modelski kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Odkrywamy polskie skarby kulinarne - W końcu XVII wieku w polskiej kuchni królował smak słodko-kwaśny. Ten balans smakowy nadawano cukrem, octem winnym, sokiem z limonki, imbirem i szafranem - opowiadał w "Podwójnym espresso" Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie, ambasador akcji Polskie Skarby Kulinarne. Zobacz więcej na temat: Robert Kilen Monika Tarka-Kilen kuchnia polska
Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia? Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają tak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe słodycze słodkości cukier zdrowie zdrowe odżywianie dieta
Pizza dla ambitnych. Niecodzienne sposoby na włoski placek Okazją do rozmowy o jednej z ulubionych potraw świata jest zapowiedź kolejnego tomu legendarnej serii "Modernist cuisine" Nathana Myhrvolda. Będzie on poświęcony pizzy właśnie. Zobacz więcej na temat: kuchnia pizza
Szczury podgryzają kanalizację. Wodociągi biją na alarm Kampanię edukacyjną, mającą nagłośnić problem szczurów mieszkujących w kanalizacji, rozpoczynają Sosnowieckie Wodociągi i tamtejszy urząd miasta. Chodzi o uczulenie mieszkańców, by nie wyrzucali resztek pokarmów do zlewów czy toalet, przez co dokarmiają te zwierzęta Zobacz więcej na temat: gryzonie
Jak najlepiej odbudować organizm po zimie? Za oknem słońce, na termometrach wiosenne temperatury. Przyroda budzi się do życia. Ludzie podobnie. W jaki sposób wybudzić swój organizm z zimowego snu? Najlepiej odpowiednią zmianą diety. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie warzywa
Mickey Rotten: moja kuchnia jest jak pocztówka z podróży - Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnie świata kuchnia wegetariańska kuchnia gotowanie
Żywność naturalna - z czym to sie je? Na unijnym rynku żywnościowym przybywa produktów opatrzonych etykietą z określeniem "naturalne". Wśród producentów takich artykułów jest też coraz więcej polskich firm. Zobacz więcej na temat: żywność bz wbk Dariusz Kwiatkowski
Pokrzywa, czyli niedoceniana królowa wiosennej kuchni Nadeszła długo oczekiwana wiosna, dzięki czemu na naszych talerzach w końcu pojawiają się nowalijki. Jednakże, wraz z nadejściem tej pory roku, powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na świeże warzywa i owoce. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka dieta zdrowie
Podziel się posiłkiem - nie wyrzucaj Nawet 4 mln Polaków codziennie wyrzuca jedzenie do śmieci. W sumie rocznie na polskie śmietniki trafia ponad 9 mln ton żywności. Jak tego uniknąć? Eskperci doradzają coraz bardziej popularny foodsharing. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan żywność
Poświąteczną żywność możemy oddać do "jadłodzielni" To specjalne lodówki ustawione w miejscach publicznych, kóre pomagają w walce z marnowaniem jedzenia. Zobacz więcej na temat: żywność ekonomia
Kto bogatemu zabroni? „Marnujemy jedzenie, bo nas stać” Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek - doceniana i pożądana. Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję” mówiła o tym w Polskim Radiu 24. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 bezdomność społeczeństwo gotowanie żywność
Gdy przyroda rządziła światem i stołem - "Chłopi" Reymonta świetnie pokazują, jak wygląda cykl życia. Dawniej człowiek żył zgodnie z rytmem przyrody - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury żywieniowej. Na Czwórkowej antenie przypomina dawne świąteczne zwyczaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Wielkanoc święta STYL ŻYCIA
Czy kupuję za dużo jedzenia, które się marnuje? Wielu wolontariuszy w całej Polsce będzie zbierać produkty żywnościowe, które zostały w domu po świętach. Jedzenie trafi do bezdomnych. Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo banki żywność pomoc Kuba Strzyczkowski Andrzej Faliński
Sztuka mówienia o jedzeniu Niedziela Wielkanocna to dzień, w którym sprawy ducha spotykają się ze sprawami ciała. Kończy się post. Śniadanie wielkanocne to okazja, żeby rozmawiać: przy jedzeniu, ale i o jedzeniu. Zobacz więcej na temat: Trójka Marek Kochan Jerzy Bralczyk język polski Wielkanoc