"Szafran, mięta i kardamon". Nadaj potrawom nowy smak Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak. Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia gotowanie przyprawy Kamil Jasieński KULTURA Czwórka
Ogniska odry w Polsce. Czy zdrowie publiczne jest zagrożone? Od początku roku odnotowano 144 przypadki odry. Tak wynika z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PIH. Rok temu było ich o połowę mniej. Powrót odry łączony jest z aktywnością ruchów antyszczepionkowych. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan szczepionka Odra choroby zakaźne
Flynn McGarry: gotowanie to jedna z dziedzin sztuki - Jest ono tym bardziej interesujące, gdyż jako sztuka wymaga ciągłego odtwarzania. Szefowie kuchni podchodzą do gotowania bardzo osobiście, a to sprawia, że stają się artystami - mówił w Dwójce jeden z najmłodszych i najbardziej docenianych kucharzy na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia Monika Zając gotowanie KULTURA kulinaria
Jak nie marnować jedzenia? W audycji "Cztery pory roku" porozmawiamy problemie marnowania żywności. Zobacz więcej na temat:
Dlaczego zajadamy stres? – Nie ma w tym nic złego, że traktujemy jedzenie jako pocieszenie, jeśli zdarza się to od czasu do czasu. Jeśli dzieje się to stale, nie zauważymy emocji, które chcą nam coś przekazać – mówi Grażyna Dobroń. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Grażyna Dobroń
"Uczta Króla" w kuchni Barona Aleksander Baron skomponował "Ucztę Króla" na podstwie powieści Szczepana Twardocha. Nie zabrakło jesiotrów, flaków z klopsikami czy duszonej kapusty z rydzami. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska Warszawa Szczepan Twardoch
Warszawski streetfood i "Uczta Króla" Kulinarne targi i markety pod gołym niebem wpisały się już w tradycję wielu europejskich miast. Znana warszawska lokacja, Nocny Market, inspirowana jest tego typu miejscami funkcjonującymi w Azji. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Czy produkty w Polsce są niższej jakości? Towary spożywcze sprzedawane pod tą samą marką w zależności od kraju mogą mieć inny skład. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan UOKiK STYL ŻYCIA Unia Europejska
Marnowanie żywności ma zgubny wpływ na klimat Wyrzucanie jedzenia przyczynia się do globalnej emisji gazów cieplarnianych rzędu 3,49 miliardów ton CO2eq. W Polsce jest ona szacowana na 16,5 miliona ton CO2eq, co stanowi ponad połowę emisji produkowanych przez rolnictwo w naszym kraju. Zobacz więcej na temat: środowisko żywność gus
Polskie rolnictwo nadrabia dystans Wspólna Polityka Rolna, choć budzi czasem kontrowersje – to pozytywnie wpływa na konkurencyjność polskiego rolnictwa i naszej żywności. Eksperci rynku rolnego w Polsce są przeważnie zgodni, że sukcesów tej polityki jest zdecydowanie więcej niż porażek. Zobacz więcej na temat: Sylwia Zadrożna Elżbieta Szczerbak żywność Aleksandra Tycner Unia Europejska rolnictwo
Mięsożerni. Polacy nie stronią od mięsa mimo ostrzeżeń Pomimo zaleceń lekarskich i Światowej Organizacji Zdrowia dotyczących ograniczenia spożycia mięsa, Polacy spożywają go coraz więcej, choć zmieniają się preferencje, jeśli chodzi o rodzaje kupowanego mięsa. Zobacz więcej na temat: ceny żywność wieprzowina Aleksandra Tycner
Jedzenie, kino, opera, pleśń, gnicie. Smacznego W "River of Fundament" Matthew Barneya egipska mitologia przeplata się ze współczesną kulturą Stanów Zjednoczonych. A jedzenie wykorzystane na początku zdjęć do filmu towarzyszy akorom przez 4 lata tworzenia obrazu. Gnije, pleśnieje, rozkłada się. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska FILM KULTURA
Śniadanie na kolację Dziś na przekór porze dnia zapraszam was na śniadanie! Zobacz więcej na temat: dzieci Agnieszka Kunikowska śniadanie
Kasztany jadalne. Francuzi szaleją na ich punkcie Francuzi zacierają ręce, bo właśnie rozpoczął się sezon na kasztany jadalne. Dlaczego nad Sekwaną tak je kochają? Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA zdrowie i dieta kasztany
Dzięki VR-owi zjesz orzecha, który orzechem nie jest Dzięki Virtual Reality możemy się przenieść do alternatywnej rzeczywistości. Okazuje się, że możemy tam też jeść - jeść to, co nam się zamarzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria
Niedoceniana dynia. Warto po nią sięgnąć Sezon na warzywa w pełni. Warto sięgnąć po ciągle niedocenianą dynię. Jej odmian jest mnóstwo, prawie wszystkie, poza ozdobnymi, niejadalnymi, pełne są wartości odżywczych i witamin. Mają ich więcej niż należące do tej samej rodziny cukinie, kabaczki czy ogórki. Z Tomaszem Smoleńskim z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej rozmawia Aleksandra Tycner. Zobacz więcej na temat: dynia