Organic, bio, eko - czy takie produkty rzeczywiście są zdrowsze? Czy warto kupować eko produkty? Czy są one bardziej wartościowe niż te ze zwykłych upraw? Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka
Wartości odżywcze i witaminowe w owocach W których owocach jest najwięcej witamin? Obierać czy nie obierać ze skórki? Zobacz więcej na temat: zdrowie STYL ŻYCIA zdrowie i dieta Artur Wolski owoce
Cała prawda o glutenie. Jeść czy nie jeść? Gluten uważa się za winowajcę wielu nietypowych problemów zdrowotnych. Czy rzeczywiście słusznie wykluczamy go z diety? Może ta moda wcale nie jest dobra dla naszego zdrowia? Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe pieczywo makaron uczulenia STYL ŻYCIA dieta dieta bezglutenowa
Gdzie szukać dobrej żywności? Produkty spożywcze nie smakują jak te, które znamy sprzed kilkunastu lat. Na pieczywie pleśń nie pojawi się po paru dniach, mleko nie kwaśnieje, a jabłka pokrywa warstwa wosku. Jak szukać dobrego jedzenia? Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan chemia zdrowe odżywianie zdrowie i dieta konsument żywność STYL ŻYCIA
Wyrzucamy rocznie tysiące złotych do śmietnika W Unii Europejskiej wyrzucane jest aż 88 milionów ton pożywienia rocznie. W Polsce co roku marnuje się około 9 milionów ton żywności - co daje nam niechlubne 5. miejsce. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA Sława Bieńczycka
Rolnikom będzie łatwiej sprzedawać własne produkty Rząd przyjął projekt zmiany ustawy dotyczącej sprzedaży produktów przez rolników. Rolnicy będą mogli sprzedawać wyprodukowaną przez siebie żywność do sklepów i restauracji czy stołówek. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność rząd handel sprzedaż detaliczna
Pora na kulturę. Nie jest prosto napisać książkę kucharską - Obserwując w sklepie półkę z książkami można odnieść wrażenie, że o gotowaniu pisze każdy - mówił na antenie Polskiego Radia 24 w audycji "Pora na kulturę" pisarz Grzegorz Łapanowski. Gościem programu był też blogger kulinarny Cezary Pyszny. Zobacz więcej na temat: KULTURA literatura kulinaria gotowanie
Polak i Koreańczyk - kulinarne dwa bratanki? [WIDEO] Czy Polska i Korea Południowa mają ze sobą coś wspólnego w kuchni? Okazuje się, że tak i są to... pierogi i kiszona kapusta. Co jeszcze jadają mieszkańcy tego kraju? "PolskieRadio.pl na końcu świata" postanowiło skosztować koreańskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: TYLKO U NAS podróże podróże zagraniczne STYL ŻYCIA Korea Południowa kuchnia kulinaria Azja
UE szuka sposobu na podwójne normy jakości. Łatwo nie będzie Produkt sprzedawany pod tą samą marką i w takim samym opakowaniu powinien mieć jednakowy skład, tymczasem testy w kilku krajach Unii Europejskiej wykryły sprzedawane pod tą samą marką np. paluszki rybne z mniejszą ilością ryby lub chleb z mniejszą ilością pełnoziarnistej mąki. Zobacz więcej na temat: Unia Europejska żywność jakość produktu
Szykuj bento - jak Japończycy od 1500 lat - Bento to nie tylko wycinanki i figurki z ryżu, nad których przygotowaniem trzeba spedzić dużo czasu, to przede wszystkim zbilansowany posiłek zamknięty w pudełku - mówi Malwina Bereła, autorka książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento". Zobacz więcej na temat: Czwórka lunch Karina Terzoni joga Japonia
Fakty i mity o "zdrowych" tłuszczach Wśród kuchannych trendów prym wiedzie ostatnio olej kokosowy. Czy faktycznie jest tak zdrowy jak sądzono? Jakich tłuszczów używać podczas gotowania? Na czym smażyć? Czym doprawiać sałatki? Czy zdrowszy jest olej rafinowany czy nierafinowany? Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia polska oliwa z oliwek potrawy tłuszcz
Drożdżówka to też śmieciowe jedzenie Okazuje się, że tzw. śmieciowe jedzenie to nie tylko, co dostaniemy w barach fast food. Słodkie bułki drożdżowe również mają niewiele składników odżywczych. Zobacz więcej na temat: drożdżówka
Ile soli w soli? Uwaga na trucizny w solniczkach W torebce soli nie zawsze znajduje się sama sól. Często dodawane są do niej szkodliwe dla zdrowia antyzbrylacze. Jakiej soli używać, żeby nie narażać się na działanie niezdrowych substancji? Jak bardzo trująca może okazać się niepozorna, domowa sól? Zobacz więcej na temat: Trójka zdrowie zdrowe odżywianie sól przyprawy
Smaki dawnej Warszawy na festiwalu w Wilanowie "Królewski stół" to hasło drugiej odsłony Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. - Hasło zrodziło się z idei miejsca, w którym festiwal w tym roku będzie osadzony - mówił Adrian Ordakowski, edukator kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Beata Kwiatkowska
Motocyklem po smaki świata - Gdy jestem w Holandii, nie umiem sobie odmówić bułeczki ze śledziem - o swoich kulinarnych podróżach opowiadał w Dwójce Bartek Gosk, motocyklista i kucharz. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski STYL ŻYCIA motocykl
Kulinarna podróż w czasie Czy wiecie, co to jest topinambur? Czy barszcz może być zielony, a arbuz kiszony? Zobacz więcej na temat: dzieci kuchnia polska Agnieszka Kunikowska
Zagadki z dziedziny: chemia w życiu ludzi i roślin Chemiczne dodatki do żywności i pobieranie wody przez rośliny – to tematy zagadek, z którymi zmagali się słuchacze Jedynki. Zagadki zadawała dr Magdalena Osiak, chemiczka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: chemia kwiaty Artur Wolski
Kuchnia polska jest słona? Zaskakujące badania - Może oznacza to, że Polacy jedzą bardzo dużo potraw ze wzmacniaczami smaku i do wszystkiego dosypują różnych cudownych miksów przypraw – komentowała Małgorzata Minta wyniki badań, z których m.in. wynika, że najpopularniejszym smakiem kojarzącym się z rodzimą kuchnią jest według Polaków smak słony… Zobacz więcej na temat: dieta Małgorzata Minta Łukasz Modelski kuchnia polska KULTURA