ONZ: w Korei Płn. brak leków. 20 proc. dzieci niedożywionych Rozwój około 20 proc. dzieci w Korei Płn. jest opóźniony ze względu na niedożywienie, a połowa dzieci z obszarów wiejskich pije brudną wodę. W kraju brakuje jedzenia i leków - poinformował przebywający w tym kraju wysokiej rangi przedstawiciel ONZ. Zobacz więcej na temat: Korea Północna żywność ŚWIAT ONZ
Czy na urlopie warto samemu gotować? Odowiedzi na to pytanie szukaliśmy we wtorkowym wydaniu "Południka", które poprowadziła Trójkowa ekspertka kulinarna – Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA Agnieszka Kręglicka urlop wakacje
Miłość w filmie? To pocałunki poprzedzone jedzeniem W tym tygodniu świętowaliśmy Dzień pocałunku, a wczoraj Dzień czekolady dlatego w niedzielnej "Sztuce jedzenia" powracamy do najsmaczniejszych i najromantyczniejszych filmów w światowym kinie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska czekolada kino
Lody – najlepszy deser na upały Mało jest deserów, które tak bardzo pasują do lata jak lody. Jakie wybrać? Najlepiej te własnej roboty. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA desery
"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności - Instytu Wysokich Ciśnień PAN opracował technologię HPP+, która umożliwa zmiękczenie, a następnie rozerwanie błon przetrwalników bakterii i grzybów przyczyniających się do rozkładu żywności - mówiła w Dwóje Emilia Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Modelski NAUKA żywność
Jedzenie pod dużym ciśnieniem W audycji "Droga przez mąkę" zapraszamy na rozmowę o paskalizacji, czyli nowej metodzie konserwowania żywności za pomocą wysokiego ciśnienia. Zobacz więcej na temat:
Zdrowe nawyki żywieniowe trzeba utrwalać od dziecka W zakończonym roku szkolnym realizowany był program dla szkół, który łączy zagadnienia związane z rolnictwem, zdrowiem oraz edukacją. Zobacz więcej na temat: KOWR żywność
Nieładne warzywa i owoce warto oddać na "Mionsz" - Tworząc nasz projekt "Mionsz" bazowaliśmy na raporcie jednego z większych supermarketów w Polsce i stąd wiemy, że u nas marnuje się ponad 9 milionów ton żywności, z czego 65 procent to warzywa i owoce - mówi Agata Grzenkowicz, współtwórczyni Mionszu. - Stąd pomysł na soki - dodaje. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Anna Depczyńska ekologia
Pichcenie w domu jest passe. Coraz częściej jadamy na mieści Polacy coraz częście jadają poza domem. Rynek gastronomiczny w naszym kraju szybko rośnie i wart już jest około 36 mld złotych. Zobacz więcej na temat: restauracja żywność
"Ugotuj mi tato" - przez żołądek do bliskości "Ugotuj mi tato" to wspólny projekt zawodowego kucharza Tomasza Jakubiaka i profesjonalnej niani Joanny Jakubiak. Razem stworzyli kuchenny przewodnik nawet dla tych, którzy potrafią przygotować wyłącznie jajecznicę. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka książki dzieci dieta
Jadalne sztućce - pyszny i ekologiczny trend Pyszne talerze i smakowite łyżki to nie fikcja! Martyna Ochojska, Dominika Wysoglad i Joanna Jurga, trzy młode projektantki, wpadły na pomysł stworzenia czegoś, co od dawna śniło się łasuchom. Zobacz więcej na temat: Beata Kwiatkowska Czwórka ekologia
„Poznaj (i kup) dobrą żywność” na pikniku Dziś na warszawskim Torze Wyścigów Konnych na Służewcu trwa kolejny piknik „Poznaj dobrą żywność”. Organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa, które zaprasza na imprezę do godz. 18.00. Zobacz więcej na temat: żywność piknik
Pyszne talerze, smakowite łyżki. Polki stworzyły jadalne naczynia W filmie "Ostatnia miłość na ziemi" bohaterowie w wyniku zarazy doświadczają niepohamowanego apetytu. Jedzą nawet plastikowe naczynia. Istnieje możliwość, że nie jest to tylko filmowa fikcja. Zobacz więcej na temat: Czwórka
Warto skusić się na świeżą rybę! Ryby to znakomity, acz niedoceniany w Polsce rodzaj mięsa. Co sprawia, że są one tak zdrowe? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA ryby zdrowie dieta
Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce" - Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria KULTURA Beata Kwiatkowska
Gofry, chipsy, frytki - dieta dzieciaków na wakacje? - Przede wszystkim zarówno pod względem ilości, jak i jakości, dziecko nie powinno jeść tego samego, co rodzic - tłumaczyła dietetyczka Urszula Somow. Jak przekonać dzieci, by odstawiły przekąski i właściwie się odżywiały? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria dieta
Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki 28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kino FILM KULTURA Ameryka
Tłuszcze nienasycone sycą, ale mogą też zniszczyć zdrowie Do końca 2023 roku, z rynku produktów spozywczych powinny zostać wycofane tłuszcze trans - zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Szkodliwość tych tłuszczów potwierdzili eksperci w wielu krajach na świecie, w tym w Polsce Zobacz więcej na temat: żywność tłuszcz