Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy - Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Zobacz więcej na temat: Tadeusz Dołęga-Mostowicz literatura książki kulinaria kuchnia gotowanie Łukasz Modelski
Zabili i zjedli ciało ofiary? Podejrzani trafili do aresztu Do zdarzenia miało dojść w 2002 roku na terenie województw zachodniopomorskiego i lubuskiego. Mężczyźni najpierw pobili ofiarę, potem dokonali zabójstwa ze szczególnym okrucieństwem, a na koniec dopuścili się aktu kanibalizmu. Zobacz więcej na temat: POLSKA śmierć prokuratura zabójstwo
Kiszona kapusta to źródło zdrowia. Jak ją przygotować? – Kapusta kiszona działa zbawiennie i jest niezbędna w naszej diecie – mówi dziennikarka Trójki Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka zdrowe odżywianie zdrowie i dieta zdrowie przepisy kulinarne kiszenie kapusty
Modne jedzenie. Między samotną ascezą a zbiorowym obżarstwem Modą ostatnich lat jest indywidualnie opracowywana dieta, specjalnie spreparowane dania dostarczane w pojemnikach pod wskazany adres o ściśle wyznaczonych porach. Przeciwwagą dla tej tendencji jest kult wspólnego, radosnego gotowania pod okiem doświadczonych kucharzy. O tym, jak te dwa nurty koegzystują we współczesnej kulturze i jak pogodzić kult smukłości z kultem wspólnego gotowania i jedzenia, mówili w audycji Kwadratura Kultury publicysta prof. Janusz Noniewicz (Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie) i Piotr Szymkowiak - autor treningów, w których pomaga zrozumieć znaczenie kuchni i wspólnego stołu. Zobacz więcej na temat: żywność moda gotowanie dieta
Jak smakuje kino Davida Lyncha? - W latach 70., czasach kiedy David Lynch był początkującym filmowcem, codziennie odwiedzał tę samą, typowo amerykańską restaurację serwującą hamburgery, frytki i kawę. To tam rodziły się pierwsze pomysły na filmy - opowiadała Małgorzata Steciak, dziennikarka filmowa. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska David Lynch FILM KULTURA
"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego - Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska. Zobacz więcej na temat: kuchnia włoska kuchnia gotowanie Włochy kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Carving - egzotyczna technika dekoracji owoców - My, carvingowcy, po to tworzymy nasze rzeźby, aby cieszyły oko. Dekoracje w jedzeniu są ważne. Mówi się, że człowiek najpierw je wzrokiem, a na końcu językiem - mówił Tomasz Szpalek artysta zajmujący się techniką carvingu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Patryk Kuniszewicz
Jaki olej do sałatki, a jaki do smażenia? - My codziennie potrzebujemy trochę tłuszczu w naszej diecie. Dietetycy wskazują, że ok. 25 proc. energii, którą dziennie dostajemy powinno pochodzić z tłuszczów - powiedział w radiowej Jedynce dr inż. Andrzej Janicki. Zobacz więcej na temat: Sława Bieńczycka żywność dieta STYL ŻYCIA
Klasyczne polskie smaki na nowo Niedawno ukazała się książka Moniki Śmigielskiej w całości poświęcona polskiej kuchni przedwojennej. Zawiera niezwykłe przepisy i pokazuje, czym różni się nasza współczesna kuchnia od tej sprzed niemal stu lat. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia gotowanie
Co jest takiego "super" w superfoods? Najmodniejszym jedzeniem promowanym w ogólnoświatowych mediach są tzw. "superfoods", które nie dość, że dobrze smakują, to zawierają najcenniejsze składniki i minerały pomagające utrzymać nas w dobrym zdrowiu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan Dominika Klimek moda kuchnia
Co to znaczy "dobre śniadanie"? Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i powinno być stałym elementem każdego poranka. Musimy jednak pamiętać, że bardzo istotne jest też to, z czego się ono składa. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka śniadanie STYL ŻYCIA
Dlaczego mleko kwaśnieje w złą pogodę? Nasze babcie często mawiały, żeby nie zostawiać mleka, rosołu lub innego łatwo psującego się jedzenia na wierzchu w czasie burzy. Ich zdaniem psująca się pogoda psuje też produkty spożywcze. Czy faktycznie tak jest? Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek NAUKA STYL ŻYCIA tajemnice
Nie tylko rogal świętomarciński. Menu na specjalne okazje - Święta, w całej Polsce, mają specyficzne menu. Często jest tak, że tylko w tym dniu się pewne rzeczy je - powiedziała w radiowej Jedynce Izabela Byszewska. Zobacz więcej na temat: żywność Bogdan Sawicki STYL ŻYCIA
Czekolada, ostrygi i kariera Samuela Pepysa - Życie Pypsa to historia od pucybuta do milionera. Jego szybki awans można zauważyć na przykładzie diety, która zmieniła diametralnie, gdy został głównym sekretarzem admiralicji marynarki brytyjskiej – powiedział Paweł Kaptur. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski
Kulinarny sekret Francji - delektuj się chwilą - Celebrowanie, wspólne siedzenie przy stole, są ważniejsze niż sam smak; liczy się ten moment, ta chwila - mówi David Gaboriaud, pół Polak, pół Francuz, który właśnie wydał książkę kulinarną "Coś francuskiego". Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia francuska kulinaria Francja gotowanie
Bogactwo dyniowych smaków na jesień Dynia to popularne, ale wciąż niedoceniane warzywo, które dostać można w wielu różnych odmianach, i które daje mnówstwo możliwości w kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jesień dynia kulinaria
Dlaczego czujemy głód? – Są dwa mechanizmy, przy pomocy których organizm ocenia, czy jest głodny. Jeden to mechanizm chemiczny, a drugi – fizyczny – tłumaczy dr Tomasz Rożek. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Rożek Marcin Łukawski zdrowie
Polska kuchnia podbija Wielką Brytanię Co smakuje Brytyjczykom? Pierogi? Bigos? A może schabowy? Co podoba się Brytyjczykom w polskiej kuchni? Zaskakującą odpowiedź na to pytanie usłyszeliśmy dzisiaj rano w "Podwójnym espresso". Zobacz więcej na temat: Monika Tarka-Kilen Robert Kilen kuchnia polska