Japoński sposób na szczupłą sylwetkę - Proponuję, żeby przejść na zdrową dietę, bogatą w ryby, owoce morza, warzywa i ryż. Taką dietę, która sprawi, że nasza cera nabierze blasku - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kuchnia kuchnia japońska Trójka
Przedwakacyjne spotkanie pełne muzyki Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Można będzie jeszcze więcej czasu poświęcić na słuchanie muzyki. na przykład tej, o której mówili goście audycji. Zobacz więcej na temat: dzieci filharmonia MUZYKA Trójka
Francuski przysmak z jaj, mąki i bekonu - To duży placek, naleśnik. Do jego wykonania wykorzystujemy jaja, mąkę i mleko. Taką mieszankę wylewamy na podsmażony bekon, a następnie dodajemy cebulę i wstawiamy do pieca - tłumaczy Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni". Zobacz więcej na temat: Francja jedzenie kuchnia kuchnia francuska przepisy kulinarne Trójka
Oto na czym polega magia francuskiej kuchni - Kuchnię francuską scharakteryzowałabym jako bardzo elegancką i piękną, w dużym stopniu jest to zasługą składników, jakie są stosowane - tłumaczy Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni". Zobacz więcej na temat: Francja jedzenie kuchnia kuchnia francuska przepisy kulinarne Trójka
Osoby z zespołem Downa i autyzmem podbijają scenę - To miejsce twórczego spotkania z ludźmi, z aktorami, z przyjaciółmi. To też miejsce, które zaskakuje mnie od początku jego istnienia - mówiła w Trójce twórczyni niezwykłego teatru. Zobacz więcej na temat: TEATR Trójka zespół downa
Przepis na proste ciasto z... chleba i rabarbaru - To ciasto było bardzo popularne w dwudziestoleciu międzywojennym. Po pierwsze dlatego, że było bardzo tanie, a po drugie - łatwe do wykonania - wyjaśnia Agnieszka Jeż, autorka książki "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów". Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia przepisy kulinarne Trójka
Kwiaty cukinii - wdzięczny dodatek do pysznych dań Najlepsze są świeżutkie, zerwane o świcie. Ale nawet jeśli nie mamy do takich dostępu, to po kilku godzinach leżenia na półce straganu kwiaty cukinii też powinny być przepyszne... Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia przepisy kulinarne Trójka warzywa
Czerwony dywan na wyciągnięcie ręki Tym razem w "Zagadkowej niedzieli" poruszyliśmy wiele tematów filmowych. Były ciekawostki, które mogą zaskoczyć nie tylko najmłodszych słuchaczy. Zobacz więcej na temat: Cannes dzieci FILM Fryderyk Chopin kino Trójka
Z całą rodziną od rana przy radiu Zapraszamy na poranną audycję dla dzieci! Jak zawsze opowiemy w niej o rzeczach, które zaciekawią także dorosłych. Zobacz więcej na temat: dzieci FILM Fryderyk Chopin kino
Targi w Parmie - kulinarna inspiracja Wyjątkowe targi kulinarne obywają się co dwa lata w Parmie. To jedne z najważniejszych europejskich targów branży żywnościowej. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia przepisy kulinarne Trójka
Trudne życie dzieci i młodzieży. Pedagogika ulicy Tym razem w audycji "Prawdę mówiąc" rozmawialiśmy o odrzuceniu, walce o przetrwanie, przemocy, braku miłości, wykluczeniu i poniżeniu. A wszystko to w kontekście dzieci i młodzieży. Zobacz więcej na temat: psychologia Trójka
Chwasty w kuchni. Niedoceniony skarb natury - Podagrycznik pospolity to roślina, z którą każdy gdzieś się zetknął. Jemy jego łodygi i liście, jest smaczny i bardzo zdrowy - zapewnia Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia przepisy kulinarne Trójka
Krótki sezon na szparagi. Jak go wykorzystać? W "A nuż, widelec" namawiamy do jedzenia szparagów i podajemy kilka sprawdzonych sposobów na ich przygotowanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia przepisy kulinarne szparagi Trójka
Zagadkowy świat filmu, aktorów i castingów Jak zrobić dobry film dla dzieci? Co to jest casting i jak dobiera się aktorów do ról? M.in. na te pytania odpowiadamy w "Zagadkowej niedzieli". Zobacz więcej na temat: Trójka
Zachęcamy do jedzenia kwiatów! Stokrotki, mniszek lekarski, kwiaty cukinii, nasturcja - wszystkie one mogą znakomicie sprawdzić się w kuchni. My dziś szczególnie polecamy kwiat czarnego bzu. Zobacz więcej na temat: gotowanie hobby kwiaty przepisy kulinarne Trójka
20-lecie międzywojenne inspiruje do gotowania Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna. Zobacz więcej na temat: HISTORIA przepisy kulinarne Trójka
Zapomniani Polacy, którzy zmienili świat - Większość z nich tworzyła za granicą, nie zawsze uważa się ich za Polaków. Nawet w encyklopediach czytamy: tancerz rosyjski czy matematyk amerykański. A przecież urodzili się w Polsce - mówi historyk Marek Borucki. Zobacz więcej na temat: geniusz KULTURA literatura Polacy za granicą Trójka Wioletta Myszkowska
Jak skutecznie uczyć się do egzaminów? - Uczenie się to zapamiętywanie. To mechanizm, który zachodzi przez doświadczenie i przez różne zmysły - mówiła w Trójce psycholog Monika Wolińska. Zobacz więcej na temat: NAUKA psychologia Trójka