Polskie Radio
Section05

KSIĄŻKA

"Diamentowy plac" - kultowa katalońska powieść Mercè Rodoredy

We wstępie do "Diamentowego placu" Mercè Rodoreda podkreśla, że jest to powieść o miłości. - Zgadzam się, ale spotkałam się też z takimi opiniami, że jest to jedna z najciekawszych pozycji o wojnie domowej, opowiedziana z perspektywy człowieka, który jest ofiarą tej wojny, który musi znosić wszelkie konsekwencje i nie ma na nic wpływu - powiedziała w audycji "Moje książki" tłumaczka Anna Sawicka.
Zobacz więcej na temat:  książki Magda Mikołajczuk literatura KULTURA katalonia

Grzywaczewski: "Wielu nie wierzyło, że ta wojna wybuchnie"

- Historia, która miała się nigdy nie powtórzyć, właśnie się powtarza - mówi w Programie 1 Polskiego Radia o wojnie na Ukrainie Tomasz Grzywaczewski. Autor książki "Wymazana granica. Śladami II Rzeczypospolitej" otrzymał Nagrodę Identitas 2022 za publikację opisującą wspomnienia osób pamiętających znikanie przedwojennych granic oraz atmosferę ich powstawania, m.in. na Śląsku, Mazurach i Kresach Wschodnich.
Zobacz więcej na temat:  Ukraina Jedynka Ukraina wojna na Ukrainie Tomasz Grzywaczewski Magda Mikołajczuk

Igor Newerly. "Trzeba pisać o tym, co się zna"

24 marca 1903 roku urodził się Igor Newerly – pisarz, pedagog, społecznik. Autor m.in. "Chłopca z Salskich Stepów" i "Pamiętnika z celulozy". W swojej prozie opierał na życiowych doświadczeniach - czasami tych, które przyniósł mu los, czasami natomiast specjalnie zaaranżowanych. 
Zobacz więcej na temat:  Igor Newerly II wojna światowa Janusz Korczak niemieckie nazistowskie obozy koncentracyjne proza historia Polski HISTORIA literatura literatura polska

Polsko-ukraińskie dziedzictwo kulinarne

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od lat publikuje w serii "Monumenta Poloniae Culinaria" najstarsze polskie przepisy kulinarne. Właśnie ukazał się najnowszy, ósmy już tom pt. "Zbiór dla kuchmistrza", który wypełniły pochodzące z XVI i XVII wieku przepisy, odnalezione w Bibliotece Narodowej Ukrainy w Kijowie. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka KULTURA Katarzyna Cygler Ukraina muzeum kuchnia polska jedzenie historia Polski książki