Ukochane smaki Andrzeja Suprona – W kuchni powinno się ryzykować, smakować, kombinować, robić coś, co człowiekowi po prostu smakuje – mówi legendarny zapaśnik Andrzej Supron. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA jedzenie
Na straganie w dzień targowy... Uwielbiam stragany i bazary, które nie płoszą azjatyckimi ersatzami damskiej konfekcji, lecz kuszą... Cenami, jakością, świeżością, ale przede wszystkim bezpośrednim kontaktem że sprzedawcą z "ludzką" twarzą. Taki nie tylko nie oszuka, to jeszcze doradzi, który gatunek wiśni jest dobry na sok, który do ciasta i czy pierwsze tegoroczne jabłka są na już, czy na tzw. zaś. A jak po kilku zakupach rozpozna klienta, to dorzuci garść slodziutkich węgierek i pogawędzi o zaletach rokitnika. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kuchnia Karyntii - nie tylko szynycel i Apfelstrudel Karyntia to jeden z najpiękniejszych regionów Europy – większość jej powierzchni zajmują góry, a wśród ich wzniesień nie brakuje turkusowych jezior i termalnych źródeł. Słynie też z kuchni na styku kultur: austriackiej, włoskiej i słoweńskiej. Karynckie pierogi, włoskie sery, słoweńskie wypieki można znaleźć na tradycyjnym Targu Benedyktynów. Zobacz więcej na temat: Czwórka Justyna Tylczyńska Piotr Firan Austria targi
Nestor Grojewski: restauracja pracuje 24 godziny na dobę Naszym gościem był Nestor Grojewski, czyli polski kucharz zagranicznych gwiazd. Od lat współpracuje on z wieloma znanymi filmowcami. Gotował m.in. dla Martina Scorsese, kiedy ten pracował nad filmem "Gangi Nowego Jorku". Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kuchnia niemiecka Wbrew obiegowym opiniom bogata w różnorodność potraw i dań. To nie tylko golonki, schaby, sznycle, kiełbasy, do tego ziemniaki w różnych postaciach czy kiszona kapusta. Miliony Turków, Greków czy Włochów przybywających od ponad 50 lat do Niemiec, urozmaicili kuchnię naszego zachodniego sąsiada dodając jej orientalnego i śródziemnomorskiego smaku. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria Niemcy
Ukraińskie przysmaki Jedliście kiedyś prawdziwy barszcz ukraiński? Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze! Posłuchajcie o innych specjałych kuchni naszych sąsiadów. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria Ukraina
Słodkiego, miłego ciacha Dawniej cukier był taką samą przyprawą, jak szafran, gałka muszkatołowa, czy pieprz. Używano go nawet do polewek i do mięsiwa. Ale tak od XVIII w. zaczęło się to zmieniać, dzięki czemu mamy w popularnych książkach kucharskich Marii Disslowej, czy sławnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej niezliczone ciasta, baby, domowe lody, słodkie sosy, makaroniki i inne "ptifurki". Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Smażenie może popsuć najzdrowszą żywność Tłuste jedzenie zwiększa ryzyko śmierci o 13 procent. Smażenie może "zmienić dobrą rzecz w coś szkodliwego". Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie Kamil Jasieński Martyna Ogonek
Z wizytą na Malcie Co zjeść podczas pobytu na Malcie? Na stołach królują tutaj makarony, ryby oraz owoce morza, można także spotkać dania typowo włoskie, na przykład ..pizzę. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria Malta
Smaki Lata z Radiem. Kanapka nasza powszednia Ranny pośpiech zabija myślenie nie tylko o tym, co zdrowe, ale nawet co urozmaiciłoby nasz pierwszy posiłek. A przecież nie tylko kostki topione / bleee.../, czy masło nadają się jako smarowidełko do chleba! Polecam zrobienie guacamole - czas nie więcej, niż 10 minut, a zapasik trzymany w lodówce da nam poczucie wejścia w rolę kulinarnego czeladnika. A od niego do mistrza niedaleka droga! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Kuchnia Słowenii Prawdziwa mieszanka smaków. Słowenia leży na styku wpływów kuchni alpejskiej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej, co przyczyniło się do powstania bardzo ciekawej i różnorodnej kuchni. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Smaki Lata z Radiem. Pieprz i sól Cytując Kasię Kowalską myślę sobie o czasach słusznie minionych, gdy sól i pieprz, oraz ziele angielskie i liść bobkowy były jedynymi dostępnymi i używanymi przyprawami. A teraz samych papryk jest wiele, nie mówiąc o innych równie aromatycznych. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Specjały kuchni rumuńskiej Wiele dań kuchni rumuńskiej jest pochodzenia tureckiego, austriackiego, węgierskiego czy rosyjskiego. Mamałyga, kwaśne zupy, kiszone warzywa, grillowane mięsa, słodkie pączki czy ciasta drożdżowe z bakaliami to niektóre ze specjałów. O rumuńskich smakołykach opowiadała w Polskim Radiu Dzieciom gośc specjalny audycji, Sabra Daici. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Radio od kuchni - czyli kulinarne propozycje Małgorzaty Raduchy Słuchacze radiowej Jedynki nie od dziś mogą rozkoszować się kulinarnymi propozycjami Małgorzaty Raduchy. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha
Smakowite dania kuchni bułgarskiej Gościem audycji była z Pamela Kaczmarek z Bułgarskiego Instytutu Kultury, która opowiadała o pysznościach, które można znaleźć na bułgarskim stole. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Comfort food – jedzenie na pocieszenie - Potrzebuję pocieszenia, poczucia komfortu, więc mogę sobie bezkarnie zjeść to i owo - opowiada dr. Lucy Long, dyrektor i założycielka Centrum Żywności i Kultury. Zobacz więcej na temat: kulinaria Łukasz Modelski KULTURA
Comfort food – jedzenie na dobry nastrój W audycji zapraszamy na spotkanie z dr. Lucy Long – dyrektorką i założycielką Centrum Żywności i Kultury. Zobacz więcej na temat: kulinaria
Przysmaki kuchni litewskiej Czeburaki, cepeliny kibiny.. Pod tymi tajemniczymi nazwami kryją się prawdziwe przysmaki niepowtarzalnej kuchni litewskiej. W czasie upałów świetny będzie też litewski chlodnik. Posłuchajcie, posmakujcie! Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria