Polskie Radio
Section05

kuchnia

Na straganie w dzień targowy...

Uwielbiam stragany i bazary, które nie płoszą azjatyckimi ersatzami damskiej konfekcji, lecz kuszą... Cenami, jakością, świeżością, ale przede wszystkim bezpośrednim kontaktem że sprzedawcą z "ludzką" twarzą. Taki nie tylko nie oszuka, to jeszcze doradzi, który gatunek wiśni jest dobry na sok, który do ciasta i czy pierwsze tegoroczne jabłka są na już, czy na tzw. zaś. A jak po kilku zakupach rozpozna klienta, to dorzuci garść slodziutkich węgierek i pogawędzi o zaletach rokitnika.
Zobacz więcej na temat:  Małgorzata Raducha

Kuchnia Karyntii - nie tylko szynycel i Apfelstrudel

Karyntia to jeden z najpiękniejszych regionów Europy – większość jej powierzchni zajmują góry, a wśród ich wzniesień nie brakuje turkusowych jezior i termalnych źródeł. Słynie też z kuchni na styku kultur: austriackiej, włoskiej i słoweńskiej. Karynckie pierogi, włoskie sery, słoweńskie wypieki można znaleźć na tradycyjnym Targu Benedyktynów.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Justyna Tylczyńska Piotr Firan Austria targi

Smaki Lata z Radiem. Kanapka nasza powszednia

Ranny pośpiech zabija myślenie nie tylko o tym, co zdrowe, ale nawet co urozmaiciłoby nasz pierwszy posiłek. A przecież nie tylko kostki topione / bleee.../, czy masło nadają się jako smarowidełko do chleba! Polecam zrobienie guacamole - czas nie więcej, niż 10 minut, a zapasik trzymany w lodówce da nam poczucie wejścia w rolę kulinarnego czeladnika. A od niego do mistrza niedaleka droga! 
Zobacz więcej na temat:  Małgorzata Raducha