Legenda o świętym Mikołaju W "Kryzysie wieku średniego" opowiedzieliśmy prawdziwą historię legendarnego świętego, który współcześnie stał się symbolem popkultury. Zobacz więcej na temat: Święty Mikołaj legendy Łukasz Kozak średniowiecze HISTORIA
Dobry zakwas pozytywnie wpłynie na mózg - Zakwas to bardzo poważna sprawa. Najnowsze badania pokazują, że z zakwasem nie ma żartów - mówił w Dwójce fizyk i kucharz Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: jedzenie święta KULTURA kuchnia
Wyróżnione "Miejsce przy królewskim stole" W audycji opowiadaliśmy o inicjatywie Muzeum Pałacu Jana III Sobieckiego w Wilanowie. Projekt "Miejsce przy królewskim stole" znalazł się wśród laureatów Nagród Dziedzictwa Europejskiego 2019. Zobacz więcej na temat: Wilanów kulinaria
Co jadano w średniowieczu? W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o książce Ernsta Schuberta "Jedzenie i picie w średniowieczu". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Kozak KULTURA
Agnieszka Kręglicka: dzieci w czasach Moniuszki miały przegwizdane - Dzieci jadły kaszę non stop. Menu było rozpisane na dni tygodnia i było niezmienne - mówiła w Dwójce Agnieszka Kręglicka, współautorka książki "Moniuszko w kuchni". Zobacz więcej na temat: Stanisław Moniuszko kuchnia polska KULTURA jedzenie
"Opowieści ucieszne" Poggio Braccioliniego W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o "Liber facetiarum" Poggia Braccioliniego, nieznanego utworu piętnastowiecznej literatury łacińskiej, na który złożyło się ponad 270 moralizujących, rubasznych, niekiedy skandalizujących opowiastek. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
Podróż po europejskich winnicach Gościem "Drogi przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński - autor reporterskiego przewodnika po winiarskich regionach "Europa na winnych szlakach. Od winnicy do winnicy". Zobacz więcej na temat: Winnica
Laura Osęka: piekarnik jest odniesieniem do ciepła rodzinnego - To jest sprzęt niedoceniany w tej chwili i nie wszyscy pieką, bo myślą, że pieczenie jest trudne. A ja chciałam pokazać, że jest inaczej - mówiła w Dwójce Laura Osęka, autorka książki "Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo". Zobacz więcej na temat: kuchnia STYL ŻYCIA
Awian. Towarzysz każdego, kto kształcił się w średniowieczu W audycji mówiliśmy o twórczości łacińskiego bajkopisarza Awiana, autorem 42 tekstów pisanych wierszem elegijnym. Zobacz więcej na temat: średniowiecze bajki Łukasz Kozak KULTURA HISTORIA
"Przy stole z Hitlerem". Wilczy Szaniec od kuchni Gościem audycji była Włoszka Rosella Postorino - autorka powieści, która budzi prowokacyjne pytania o współudział w zbrodniach, poczucie winy i przetrwanie, a przy okazji opowiada o kulinarnych upodobaniach przywódcy III Rzeszy. Zobacz więcej na temat: kuchnia Adolf Hitler KSIĄŻKA HISTORIA KULTURA
Magdalena Maślak: kuchnia żydowska to kuchnia sezonowa - Kuchnia żydowska ma tyle odsłon, ile krajów. I w każdym kraju, w którym mieszkają Żydzi, jest kuchnia żydowska lokalna - mówiła w Dwójce Magdalena Maślak z muzeum POLIN, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Zobacz więcej na temat: kultura żydowska jedzenie KULTURA Muzeum Historii Żydów Polskich
Makaron z bakłażanem i pomidorami, czyli wszystko w normie "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego to zapis rozmów o kuchni i jej związkach z literaturą oraz o literaturze i jej związkach z kuchnią. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia Katarzyna Pruchnicka literatura
Historyk: dla Brunona z Kwerfurtu taka śmierć zapewniała zbawienie W audycji opowiedzieliśmy o działalności benedyktyńskiego mnicha, który w XI wieku przybył do Polski zafascynowany postacią św. Wojciecha i poniósł męczeńską śmierć w okolicach Pojezierza Suwalskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak św. Wojciech HISTORIA
Od "MasterChef Junior" do "Portugalii do zjedzenia" W audycji recenzowaliśmy wraz z Małgorzatą Mintą, dziennikarką i blogerką kulinarną, książki kucharskie, które ostatnio ukazały się na rynku. Zobacz więcej na temat: przepisy kulinarne Małgorzata Minta KULTURA
Food design i mięso z probówki. Gastronomia przyszłości - Nasza wystawa "Uśpieni sytością" podzielona jest na trzy części: odpady, hodowla i uprawa. Podeszliśmy też do tematu food design, który pozwala problem jedzenia potraktować szerzej. Mówimy o tym, ile żywności marnuje się na świecie, mówimy też o głodzie - powiedział w Dwójce Michał Grzymała, kurator ekspozycji. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie KULTURA wystawa Centrum Nauki Kopernik
Tajemnice miecza królów Polski W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o legendarnym Szczerbcu, czyli mieczu koronacyjnym polskich królów. Zobacz więcej na temat: Wawel średniowiecze KULTURA historia Polski Łukasz Kozak
"Embarras de richesse". Złoty wiek sztućców - Dziś w sklepach znajdziemy podstawowy garnitur sztućców na 6, 12 albo czasem na 4 osoby, w którym brak raczej łopatek do szparagów. Jeżeli już trafią się jakieś dodatkowe sztućce, to będą to te do deserów, w postaci widelczyków. Ewentualnie jakieś pojedyncze sztućce półmiskowe - mówiła w Dwójce Marcelina Palińska, historyczka sztuki i kulturoznawczyni. Zobacz więcej na temat: HISTORIA KULTURA jedzenie Wilanów
Jedzenie i literatura. Audycja "Droga przez mąkę" w książkowym wydaniu - To almanach rozmów z przeróżnymi ludźmi, których menu literackiej jest dość odmienne. Czytamy wszystko, od starożytności do dzisiaj, od Petroniusza do "American Psycho". Również menu literackie moich gości, których trochę się przewinęło przez siedem lat w mojej audycji, czyni tę książkę dosyć różnorodną - Łukasz Modelski, prowadzący sobotni radiowy program kulinarny, autor książki "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek". Zobacz więcej na temat: KSIĄŻKA kuchnia kuchnie świata Paweł Siwek