Korzenie kuchni włoskiej Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia włoska jedzenie Paweł Bravo
Fenomen programów i serwisów kulinarnych Gościem "Drogi przez mąkę" był Przemysław Bociąga. Z dziennikarzem porozmawialiśmy m.in. o fenomenie programów kulinarnych i serwisów internetowych poświęconych tej tematyce. Zobacz więcej na temat: Dwójka kuchnia internet
Historia świata spisana przez Orozjusza W audycji rozmawialiśmy o "Historii przeciw poganom" Orozjusza - rzymskiego historyka, żyjącego na przełomie IV i V wieku. Jego sylwetkę przybliżył nam dr Michał Jacek Baranowski, historyk i popularyzator historii specjalizujący się w dziejach Rzymu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka
Warsztat pisarza powieści historycznych Gośćmi "Mediewanny" byli pisarze powieści historycznych: Elżbieta Cherezińska i Bogumił Wójcik, którzy zdradzili swoje strategie pisarskie, dotyczące powieści osadzonych w średniowieczu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Elżbieta Cherezińska Bogumił Wójcik pisarz książki
Kastelologia i budowle Sardynii. Czemu kościoły i zamki stoją pośrodku niczego? Podróżując po Sardynii, można czasami odnieść wrażenie, że potężne i piękne budowle były wznoszone wśród szczerego pola. Dr Cezary Namirski, który naukowo zajmuje się kastelologią i badaniem Sardynii, opowiedział w Programie 2 Polskiego Radia, dlaczego tak jest oraz dlaczego ta włoska wyspa jest tak atrakcyjna dla badaczy. Zobacz więcej na temat: Dwójka sardynia średniowiecze Cezary Namirski zamek KULTURA wyspa Włochy
Kwiecień i maj jako miesiące miłości. Twórczość Trubadurów i nieszczęśliwe zakochania Gościem audycji "Mediewanna" w Programie 2 Polskiego Radia była prof. Anna Łoba. Opowiedziała ona o twórczości francuskich Trubadurów, dla których kwiecień i maj to miesiące miłości, ale niekoniecznie niosące za sobą szczęście. Zobacz więcej na temat: Dwójka Trubadurzy Francja średniowiecze miłość poezja
Drożdże kontra zakwas. Chleb - jak i z czego najlepiej go wypiekać? Piekarstwo, podobnie jak wiele innych dziedzin życia, ewoluuje. Zmieniają się składniki czy sposoby wypieku. Mimo że obecnie w publikacjach nt. piekarstwa dominuje zakwas, to drożdże ciągle mają swoich fanów. Należy do nich Piotr Kucharski - autor książek o pieczeniu - który podzielił się w "Drodze przez mąkę" swoimi spostrzeżeniami na temat wypieków. Zobacz więcej na temat: Dwójka kulinaria gotowanie jedzenie chleb wypieki Piotr Kucharski
Jedzenie w wydaniu historycznym. Jak powstały najpopularniejsze potrawy? Z wykształcenia jest historykiem sztuki i kultury średniowiecza. Z zawodu natomiast jest redaktorem; tworzy reportaże historyczne i wywiady oraz książki dotyczące kuchni. W radiowej Dwójce prowadzi również audycję o związkach jedzenia z literaturą. Teraz z kolei Łukasz Modelski, bo o nim mowa, wydał książkę "Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań". A w "Zagadkowej niedzieli" opowiedział, jak powstały popularne potrawy. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Stoparczyk gotowanie pizza kanapki kulinaria
Jedzenie instagramowe i danie wiralowe. Czy wygląd potraw jest najważniejszy? Rozwój mediów społecznościowych dotyka każdej dziedziny życia i wyjątkiem nie jest kuchnia. Restauracje i twórcy wykorzystują media do promowania swoich przepisów i dań. Małgorzata Minta opowiedziała w audycji "Drogą przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia m.in. o zjawisku jedzenia instagramowego, za którym niekoniecznie musi iść smak. Zobacz więcej na temat: Dwójka fotografia gotowanie jedzenie żywność Małgorzata Minta media społecznościowe
Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska? Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska jedzenie żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Dwójka Jarosław Dumanowski
Edward Wyznawca i Anglia w przeddzień normańskiego najazdu Gościem audycji z cyklu "Mediewanna" był prof. Jakub Morawiec z Uniwersytetu Śląskiego. Rozmawialiśmy w kilka dni po 981. rocznicy wstąpienia na tron ostatniego anglosaskiego króla Anglii i na kilkanaście przed rocznicą śmierci jego ojca – Aethelreda Bezradnego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Anglia Uniwersytet Śląski w Katowicach Edward Wyznawca Dwójka
Hayao Miyazaki i rola jedzenia w jego animacjach Jak pokarm i określony sposób jego przetwarzania może uczłowieczać spożywającego lub wykluczać ze wspólnoty i pozbawiać atrybutów przypisywanych gatunkowi ludzkiemu? M.in. nad tym zastanawialiśmy się w tym wydaniu audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Japonia Hayao Miyazaki Dwójka
Kuchnia słowacka i jej tożsamość Rocznica śmierci Janosika w Liptowskim Mikulaszu (17.03) oraz koniec sezonu na Chopoku to dobre preteksty do rozmowy o kuchni naszych południowych sąsiadów - Słowaków. Zobacz więcej na temat: jedzenie Słowacja Dwójka kulinaria kuchnia
Rodzinne fascynacje w kuchni Bohaterami audycji są bracia Niziowie. Mirosław jest architektem, rzeźbiarzem oraz mecenasem kultury, a Dariusz - twórcą hotelu, restauracji i ekologicznej winnicy. Zobacz więcej na temat: kulinaria jedzenie Dwójka gotowanie
Średniowieczny kanon lektur Wychodząc naprzeciw trwającym obecnie dyskusjom na temat kanonu lektur szkolnych, w audycji rozmawialiśmy o kanonie lektur w szkolnictwie średniowiecznym. Jakie to dzieła i których autorów czytano? Zobacz więcej na temat: średniowiecze lektury lektury szkolne Dwójka
Kultura Japonii w wersji kulinarnej Gościem audycji z cyklu "Droga przez mąkę" była profesor Ewa Pałasz-Rutkowska, autorka książki "Dzieje kultury japońskiej". Zobacz więcej na temat: Japonia kuchnia kuchnia japońska Dwójka
Rodrigo Díaz a jego wizerunek w "Pieśni o Cydzie" Gościem audycji z cyklu "Mediewanna" była Joanna Mendyk, autorka książki "Dwie twarze bohatera. Rodrigo Díaz a jego wizerunek w »Pieśni o Cydzie«". Zobacz więcej na temat: średniowiecze rycerz Hiszpania Rodrigo Díaz Dwójka Joanna Mendyk
"Kaprysy i zygzaki" Théophile'a Gautiera. XIX-wieczne felietony podróżnicze Ukazywały się w latach 1836-1851 na łamach wysokonakładowej prasy, potem autor wydał je w postaci książkowej. Teksty podróżnicze, opisujące wyprawy do Belgii i Holandii, fantazje na temat hinduskiej religii, sztuki i indyjskiego rzemiosła, utopijna wizja Paryża przyszłości. Zobacz więcej na temat: kulinaria podróże książki literatura Dwójka