Smak nieba. Kucharki znikają z polskich plebanii – Liczba gospodyń plebańskich maleje. Wydaje mi się, że to był ostatni moment, żeby uchwycić to zjawisko – mówił Łukasz Modelski, autor książki "Kuchnia na plebanii". Zobacz więcej na temat: literatura Bartosz Panek kuchnia polska Kościół katolicki kulinaria KSIĄŻKA przepisy kulinarne KULTURA
Księża i sodomici, czyli średniowieczny skandal Spotkanie z prof. Krzysztofem Skwierczyńskim, autorem książki "Mury Sodomy" poświęconej średniowiecznemu pojmowaniu grzechu sodomskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze homoseksualizm historia Europy literatura Kościół Łukasz Kozak
Książki i jedzenie. Kryminalne smaki Marsylii O kuchni marsylskiej w powieściach Jeana Claude'a Izzo opowie Kuba Janicki, autor bloga "Kontretykieta" i felietonista magazynu "Wino". Zobacz więcej na temat: Marsylia kulinaria kuchnia Francja literatura kryminał KULTURA
Kuchnia 2017. Smaki, których jeszcze nie znamy W "Drodze przez mąkę" o kulinarnych trendach w nadchodzącym roku rozmawialiśmy z badaczką kultury żywieniowej dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
Sarah Britton: zima smakuje jak pieczona dynia – To, że pory roku mają różne smaki, odkryłam podczas pracy w gospodarstwie na amerykańskiej pustyni. Przedtem pory roku nie miały dla mnie znaczenia – mówiła autorka bloga "My new roots". Zobacz więcej na temat: kuchnia wegetariańska kulinaria przepisy kulinarne zdrowe odżywianie KULTURA NAUKA
Kynokefale. Skąd wzięli się ludzie o psich głowach? W audycji "Kryzys wieku średniego" mówiliśmy o psiogłowcach - czyli kynokefalach - i tropiliśmy ich ślady w literaturze i sztuce. Zobacz więcej na temat: średniowiecze mitologia historia Europy PSY Łukasz Kozak
Przeżyć na kapuście. Tajniki okrętowej kuchni - Gdy raz podróż przedłużyła się o dwa tygodnie, postawiłem sobie za punkt honoru, że będę karmił marynarzy warzywami. Ukisiłem zatem kapusty - wspominał w "Drodze przez mąkę" Piotr Lisakowski, rybak, restaurator i wieloletni kucharz okrętowy. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia morza żeglarstwo KULTURA
Podręczniki o umieraniu. "Praktyczne, bez złudzeń" - To nie jest teoria, ale dokładne wskazywanie, co należy robić, mówiąc, jak należy postępować – tłumaczył Łukasz Kozak w audycji poświęconej średniowiecznym traktatom o dobrej śmierci. Zobacz więcej na temat: KULTURA Łukasz Kozak śmierć średniowiecze
Wokół średniowiecznych traktatów o umieraniu W audycji "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o trzech łacińskich traktatach z XV wieku o "sztuce umierania". Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak średniowiecze
Degustatorzy win. Arbitrzy bukietów i procentów W "Drodze przez mąkę" mówiliśmy o maratonach degustacyjnych, tworzeniu opisów, konkursach winiarskich i pamięci smakowej. Zobacz więcej na temat: alkohol kuchnia kulinaria napoje STYL ŻYCIA
Afera widelcowa. Prawda o zębatym sztućcu Wiceszef MON Bartosz Kownacki powiedział niedawno, że Francuzi "uczyli się od nas jeść widelcem parę wieków temu". Ile prawdy jest w tym stwierdzeniu? Zobacz więcej na temat: dyplomacja Europa Francja kuchnia kulinaria KULTURA Łukasz Kozak polityka POLSKA
Kuchnia w "Jeżycjadzie": tanio, mącznie, pomysłowo - Pierwsze tomy "Jeżycjady" przypadają na czasy, kiedy sklepy nie zachwycały swoim asortymentem. Patrząc na stoły bohaterów tego cyklu widać, jak zmieniają się czasy - mówiła o jedzeniu w powieściach Małgorzaty Musierowicz Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia literatura KULTURA Małgorzata Musierowicz
Co można złowić w Bałtyku? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji "Droga przez mąkę", której gościem był Piotr Lisakowski, rybak, restaurator i dostawca. Zobacz więcej na temat: Bałtyk jedzenie ryby KULTURA
Jaka tajemnicę skrywa mandylion z Edessy? O tym i innych intrygujących wizerunkach Chrystusa, które powstały w cudowny sposób, mówiliśmy w audycji "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak religia SZTUKA średniowiecze NAUKA
Sekrety win zrodzonych z wód rzeki Tag W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wielowiekowej tradycji win portugalskich pochodzących z rejonu Tejo. Zobacz więcej na temat: alkohol jedzenie kulinaria Portugalia
Wakacyjne staże w europejskich restauracjach Jak wygląda praca w 3-gwiazdkowej restauracji w Saint-Tropez? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Francja restauracja staż
Kto robi najlepsze wino w Polsce? W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o polskich winach w związku z niedawno zakończonym konkursem w Jaśle. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Co się jada w powieściach Tomasza Manna? - Motyw kulinariów w twórczości Manna jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem, zwłaszcza w konfrontacji z osobą pisarza - przyznała w Dwójce Wanda Klenczon. Zobacz więcej na temat: kuchnia literatura Tomasz Mann Wanda Klenczon