Polskie Radio
Section05

Marta Hoppe

Nieutartymi szlakami - pomysły na niestandardowe zwiedzanie

Wybierając się na urlop bądź na weekend coraz częściej szukamy w sieci alternatywnych przewodników. Zamiast podążać śladem standardowych turystycznych punktów, wolimy zgubić się w lokalnej dzielnicy, skosztować dobrego jedzenia lub zobaczyć piękny widok. Specjalistką od wyszukiwania takich miejsc jest Ola Przerwa-Karśnicka, która zabiera nas w podróż nieutartymi szlakami.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka zwiedzanie podróże Podróże z Czwórką

Grafen - co mogą atomy węgla połączone w plaster miodu?

Jedno z warszawskich rond nosi imię "Grafen". Może ono skłaniać do pytania "kim był", lepiej jednak zastanowić się "czym jest", i dlaczego nazywamy go materiałem przyszłości. Za badania nad nim Andriej Gejm i Konstantin Nowosiołow z Uniwersytetu w Manchesterze otrzymali w 2010 Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki. A polscy naukowcy z Łukasiewicz - Instytutu Mikroelektroniki i Fotoniki wciąż odkrywają jego nowe właściwości.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka miasto fizyka chemia grafen nanotechnologia medycyna technologie

Street art polskich miast. Jak powstaje mural?

Murale na dobre zadomowiły się na ścianach polskich miast i miasteczek. Dodają koloru i treści nieoczywistym lokalizacjom, cieszą oko mieszkańców i turystów. Ich powstanie to jednak długi, pracochłonny proces wymagający świetnych umiejętności artystycznych, współpracy, ale też obwarowany licznymi przepisami. Jak powstają murale, w Czwórce zdradza Dominik Dziedzina z poznańskiego MurAll Studio.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka mural street art Poznań sztuka uliczna SZTUKA

Święta i po świętach. Jak nie marnować jedzenia? Ekspert zdradza swoje sposoby

W obliczu kryzysu klimatycznego, poważnym problemem staje się kwestia marnowania żywności - wynika z eksperckich analiz. Tymczasem co roku do kosza trafia ponad miliard ton żywności nadającej się do spożycia. Szczególnie zaś dużo marnujemy tuż po świętach, kiedy okazuje się, że zbyt wiele przygotowaliśmy. O tym, jak nie marnować jedzenia mówiła w Polskim Radiu 24 Dorota Jezierska z Banków Żywności w Ciechanowie. 
Zobacz więcej na temat:  żywność ekologia