Polskie Radio
Section05

owoce

Bez owoców ani rusz. Susz i już!

Jesienią i zimą jemy znacznie mniej świeżych owoców, a te, które kupujemy w supermarketach są często ubogie w wartości odżywcze, hodowane w szklarniach lub transportowane przez wiele godzin w nieodpowiednich warunkach. Warto wtedy sięgać po suszone owoce, które zawierają wiele cennych substancji, błonnika, a do tego są zdrowszym zamiennikiem słodyczy.
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie minerały STYL ŻYCIA witaminy zdrowe odżywianie zdrowie i dieta

Sfermentowane znaczy zdrowe. Pora na kiszonki

Są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe, gdyż poza wieloma witaminami i składnikami mineralnymi zawierają bakterie kwasu mlekowego chroniące nas przed chorobami i infekcjami. Kiszonki są zatem naturalnym probiotykiem, cenną przekąską, dodatkiem do dań i sałatek. Ponadto, są wygodne w przechowywaniu i nie psują się tak łatwo, bo są już… sfermentowane.
Zobacz więcej na temat:  kiszenie kapusty kiszenie ogórków przetwory STYL ŻYCIA warzywa witaminy zdrowe odżywianie zdrowie zdrowie i dieta

Rosyjskie embargo. Pomoc dla sadowników niewystarczająca?

Plony jabłek w tym roku zapowiadają się na jeszcze lepsze niż w roku 2015. Są szacowane na 4 mln ton. Rynek krajowy - przemysł i konsumpcja - mogą wchłonąć do 3 mln ton tych owoców. Eksport w poprzednim sezonie wyniósł około 1 miliona ton i był na podobnym poziomie jak w sezonie 2014 roku. Brak rynku rosyjskiego jest wyraźnie odczuwalny, zresztą nie tylko przez polskich sadowników.
Zobacz więcej na temat:  agencja rynku rolnego Aleksandra Tycner embargo Komisja Europejska rosyjskie embargo warzywa

Dżemy, marmolady, konfitury, powidła – czym się różnią?

Jesień tuż-tuż, a razem z nią wielkimi krokami zbliża się czas na robienie przetworów. Już teraz na osiedlowych straganach można kupić różne rodzaje owoców, z których da się wyczarować smakołyki w słoiczkach. Smakowite dżemy, pachnące marmolady, słodkie powidła i wyśmienite konfitury – które z nich przygotować, do czego wykorzystać i czym się właściwie różnią?
Zobacz więcej na temat:  dżem przetwory STYL ŻYCIA zdrowie i dieta