Dlaczego zachwyca nas cukinia? Obfitość warzyw i owoców na straganach już prawie w pełni. Truskawki powoli odchodzą, pojawiły się czereśnie, porzeczki, jeżyny. Młode marchewki, kapusta, pomidory już smakują lepiej. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia polska Trójka
Lato, wakacje, radość, ciekawostki! Przed wakacjami w "Zagadkowej niedzieli" podpowiedzieliśmy Wam kilka pomysłów na to, jak się nie nudzić latem. Zobacz więcej na temat: dzieci Magdalena Karczewska Trójka zwierzęta
Francuski przysmak z jaj, mąki i bekonu - To duży placek, naleśnik. Do jego wykonania wykorzystujemy jaja, mąkę i mleko. Taką mieszankę wylewamy na podsmażony bekon, a następnie dodajemy cebulę i wstawiamy do pieca - tłumaczy Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni". Zobacz więcej na temat: Francja jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia francuska Trójka
Oto na czym polega magia francuskiej kuchni - Kuchnię francuską scharakteryzowałabym jako bardzo elegancką i piękną, w dużym stopniu jest to zasługą składników, jakie są stosowane - tłumaczy Susan Herrmann Loomis, autorka książki "W mojej francuskiej kuchni". Zobacz więcej na temat: Francja jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia kuchnia francuska Trójka
Przepis na proste ciasto z... chleba i rabarbaru - To ciasto było bardzo popularne w dwudziestoleciu międzywojennym. Po pierwsze dlatego, że było bardzo tanie, a po drugie - łatwe do wykonania - wyjaśnia Agnieszka Jeż, autorka książki "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów". Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Kwiaty cukinii - wdzięczny dodatek do pysznych dań Najlepsze są świeżutkie, zerwane o świcie. Ale nawet jeśli nie mamy do takich dostępu, to po kilku godzinach leżenia na półce straganu kwiaty cukinii też powinny być przepyszne... Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka warzywa
Targi w Parmie - kulinarna inspiracja Wyjątkowe targi kulinarne obywają się co dwa lata w Parmie. To jedne z najważniejszych europejskich targów branży żywnościowej. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Chwasty w kuchni. Niedoceniony skarb natury - Podagrycznik pospolity to roślina, z którą każdy gdzieś się zetknął. Jemy jego łodygi i liście, jest smaczny i bardzo zdrowy - zapewnia Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia Trójka
Krótki sezon na szparagi. Jak go wykorzystać? W "A nuż, widelec" namawiamy do jedzenia szparagów i podajemy kilka sprawdzonych sposobów na ich przygotowanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka kuchnia szparagi Trójka
„C” jak cukinia Przywędrowała do nas z Włoch. Chociaż trochę przypomina ogórka, tak naprawdę jest małą dynią. Co dobrego można przyrządzić z cukinii i dlaczego warto ją jeść? Posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: kulinaria POLSKIE RADIO DZIECIOM Smak na tak cukinia
"T" jak truskawki Pierwsze owoce już czerwienieją na straganach. Dlaczego warto jeść truskawki, w jakiej postaci są najsmaczniejsze, jakie witaminy zawierają? Zobacz więcej na temat: kulinaria POLSKIE RADIO DZIECIOM Smak na tak truskawki
Zachęcamy do jedzenia kwiatów! Stokrotki, mniszek lekarski, kwiaty cukinii, nasturcja - wszystkie one mogą znakomicie sprawdzić się w kuchni. My dziś szczególnie polecamy kwiat czarnego bzu. Zobacz więcej na temat: gotowanie hobby Katarzyna Pruchnicka kwiaty Trójka
"M" jak miksowanie Mieszanie produktów dawniej nie było tak proste, jak teraz. Jak miksowały nasze prababcie, a jak robimy to dziś? Zobacz więcej na temat: kulinaria POLSKIE RADIO DZIECIOM Smak na tak
20-lecie międzywojenne inspiruje do gotowania Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Katarzyna Pruchnicka Trójka
"P" jak pieczywo Może być ciemne albo jasne, w formie okrągłych i podłużnych bułek albo owalnych bochenków. Dziś wszystko na temat pieczywa. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM przekąski Smak na tak
"N" jak nowalijki Rzodkiewka, pomidor, sałata, młoda marchew, ogórek, szczypiorek, rzeżucha, nać pietruszki, cebula dymka, czyli młode warzywa - dziś w naszym menu. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM Smak na tak
"P" jak przepisy Damiana Dzisiaj od rana, smak według Damiana. Pięcioletni Damian, to mały szef kuchni, który poda nam kilka przepisów, między innymi na "Podwójną, podwójną kanapkę". Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM Smak na tak
"F" jak fartuszki Aby czyste były brzuszki, zakładamy na nie fartuszki. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM Smak na tak