Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe Jak osłodzić sobie życie w karnawale? Dziś podamy przepis na klasyk klasyków, czyli bajaderkę, a właściwie kule bajaderkowe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Przepis na świąteczne drożdżowe paszteciki Są dość pracochłonne - szczególnie jeśli chodzi o farsz - ale efekt wart jest włożonej pracy. Domownicy i goście na pewno docenią. Jeśli obawiamy się, że nie będziemy mieli czasu tuż przed Wigilią, paszteciki można upiec już teraz i zamrozić. Przed podaniem należy je podgrzać w piekarniku. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Szynka hrabiny Hańskiej Czy kolejna świąteczna potrawa polecana przez twórcę Europejskiego Festiwalu Smaku Waldemara Sulisza była niegdyś przysmakiem Honoré de Balzaca? To bardzo prawdopodobne – nie tylko dlatego, że autor "Komedii ludzkiej" kochał jeść, ale też dlatego, że jego żoną była Polka – Ewelina Hańska, od której wzięła się nazwa dania. Zobacz więcej na temat: Trójka przepisy świąteczne Boże Narodzenie Honoriusz Balzak
Zupa marchewkowa z piernikiem Klasycznym dodatkiem do zupy marchewkowej jest śmietanka lub mleczko kokosowe. Waldemar Sulisz zaproponował zamiast tego dodatek oryginalny i jak najbardziej świąteczny, czyli starty piernik. Smacznego! Zobacz więcej na temat: Trójka Anna Kwiatkowska pierniki marchew
Jeśli nie karp albo śledź, to co? Przepis na zupę z łososia Łosoś pasuje nie tylko na kanapki i do makaronu. Dziś zapraszamy na wspaniałą zupę z tej ryby. Sprawdzi się zarówno jako "rozgrzewacz" po spacerze na mrozie, jak i danie świąteczne. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
W roli głównej: kiszona kapusta – Kapustki nadobnej, osobno obrawszy, fasę jednę na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie je ułożyć, ćwikiełką przekładać, koprzyku do niej nakłaść: tedy będzie i smaczna, i czerwona, także i rosołek z niej będzie nadobny i onymi ziółki pięknie pachnący – jeden z pierwszych przepisów na kiszoną kapustę znalazł się w... "Żywocie człowieka poczciwego" Mikołaja Reja. Dlaczego coś tak lubianego, a zarazem prozaicznego, inspirowało i nadal inspiruje artystów? Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria gotowanie Anna Kwiatkowska
Przedwojenne przepisy kuchni żydowskiej W związku z ukazaniem się w Polsce książki "Dietojarska kuchnia żydowska" mówiliśmy w audycji o jej autorce - Fani Lewando. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Małgorzata Minta Łukasz Modelski Dwójka
Przepis na piernik staropolski By nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, dzień przed wigilią, pracę można sobie rozłożyć. Na przykład taki piernik staropolski można już teraz zagnieść, aby sobie przez te kilka tygodni dojrzewał. Jedna uwaga - piernik, jako ciasto wykwintne, nie lubi szachrajstw, dlatego użyte do jego wyrobu składniki muszą być naprawdę dobrej jakości. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Przepis na danie jednogarnkowe - Kociołek Radziwiłła Po sprawdzony przepis Małgorzata Raducha pojechała na Podlasie, do Kiermus. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Rokitnik w roli głównej - przepis na sok, dżem i sos do mięs Rokitnik zwyczajny jest rośliną nadzwyczajną. Jego owoce są bogate w makro- i mikroelementy oraz witaminy - zawierają ponad dwa razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka! W audycji "Smaki polskie" zaprezentowaliśmy pomysły na wykorzystanie rokitnika w kuchni. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Przepis na idealną jesienną sałatkę z buraków Ta smaczna, zdrowa i kolorowa sałatka doskonale sprawdzi się jako jesienny dodatek do każdego obiadu. Może też z powodzeniem służyć jako baza do przekładania śledzia pod pierzynką! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi Dziś zapraszamy na oryginalną, choć wcale nie bardziej pracochłonną, wersję mielonych. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Gęsie pipki. Przepis na potrawę z gęsich żołądków Gęsie pipki to potrwa kuchni żydowskiej. Występuje w dwóch wersjach - można ją zrobić z gęsich szyjek lub gęsich żołądków. My polecamy tę drugą opcję. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie. Zobacz więcej na temat: dynia potrawy z dyni Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Przepis na doskonały schab po warszawsku - Schab w galarecie z musem chrzanowym - połączenie idealne. To wstęp do dobrej zabawy, do dobrej konsumpcji. Tajemnica dobrego schabu po warszawsku to odpowiednio doprawiona galareta i puszysty, delikatny mus - powiedział w audycji "Smaki polskie" Rafał Borowski z restauracji "U Wieniawy". Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy
Dynia jest nudna? Zobacz co możesz z nią zrobić w kuchni Każdy z nas poczuł, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Temperatura zdecydowanie się obniżyła, słońce zachodzi wcześniej. Zapewne boimy się, że dopadnie nas jesienna szarówka. Dlatego warto umilić sobie wieczór i eksperymentować w kuchni. W roli głównej: dynia. Zobacz więcej na temat: POLSKA kuchnia jedzenie jesień dynia
Przepis na sałatkę szwedzką z ogórków Mamy szczyt sezonu przetwórczego. Zachęcamy do zrobienia przepysznej sałatki, której głównym bohaterem są ogórki gruntowe. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Raducha jedzenie przepisy