Polskie Radio
Section05

restauracja

Inspekcja Handlowa skontrolowała lokale gastronomiczne. Głównym grzechem okazał się... brak cenników

Inspekcja Handlowa przed wakacjami skontrolowała 53 placówki gastronomiczne, w 60,4 proc. z nich stwierdzono nieprawidłowości. Nałożono 5 mandatów karnych na łączną kwotę 700 zł. gastronomicznych, Szczególną uwagę kontrolerzy zwracali na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA UOKiK gastronomia kontrola mandat społeczeństwo

Świąteczno-noworoczne restrykcje w Portugalii. Restauratorzy zapowiedzieli strajk

Piąta fala pandemii COVID-19 nasila się w Portugalii. Aby powstrzymać wzrost zakażeń koronawirusem, tamtejszy rząd wprowadza restrykcje. Te mają dotyczyć głównie branży gastronomicznej. Wśród przedsiębiorców panuje poczucie krzywdy. W związku z tym restauratorzy zapowiedzieli świąteczno-noworoczny strajk.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT Europa Portugalia społeczeństwo COVID-19 koronawirus sars-cov-2 gastronomia lockdown choroby zakaźne

Nowe limity osób w restauracjach i hotelach. Szef MZ wyjaśnia

- Zostanie zwiększona liczba kontroli, które są skierowane do przedsiębiorców. Jeśli będziemy widzieli, że są przekroczone limity osób, to nałożona będzie odpowiednia kara czy mandat dla prowadzącego działalność gospodarczą - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA społeczeństwo Koronawirus w Polsce COVID-19 obostrzenia Adam Niedzielski Ministerstwo Zdrowia gastronomia hotel GOSPODARKA

Na "ty" w restauracji i w pracy. Moda na skracanie dystansu

Zamiast używać formy "pan" lub "pani", od razu przechodzimy na "ty" - coraz częściej właśnie w taki, bezpośredni sposób, kelnerzy zachowują się w stosunku do gości, a przełożeni - do swoich pracowników i na odwrót. Trwa moda na skracanie dystansu, która opanowuje coraz więcej sfer naszego życia. Jak to robić, by nie naruszyć norm dobrego wychowania?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA Paweł Turski wychowanie praca pracownik pracodawcy