Polskie Radio
Section05

restauracja

Na "ty" w restauracji i w pracy. Moda na skracanie dystansu

Zamiast używać formy "pan" lub "pani", od razu przechodzimy na "ty" - coraz częściej właśnie w taki, bezpośredni sposób, kelnerzy zachowują się w stosunku do gości, a przełożeni - do swoich pracowników i na odwrót. Trwa moda na skracanie dystansu, która opanowuje coraz więcej sfer naszego życia. Jak to robić, by nie naruszyć norm dobrego wychowania?
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA Paweł Turski wychowanie praca pracownik pracodawcy

W Lublinie jedzenie z restauracji dostarcza… robot

W centrum Lublina od kilku dni można spotkać Kasię i Mateusza – dwa roboty, które dowożą do klientów jedzenie z restauracji. Do tej pory udało im się dostarczyć dziesięć posiłków. Póki co, urządzenia są sterowane przez ludzi, ale celem ich twórców jest stworzenie całej armii urządzeń, które zastąpią "tradycyjnych" dostawców.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Piotr Łodej Tomasz Spicyn technologie jedzenie dostawa Lublin robotyka STYL ŻYCIA

Brownie dla krwiodawcy. Niezwykła inicjatywa krakowskich restauratorów

Wakacje to czas, kiedy punkty krwiodawstwa świecą pustkami. Kraków walczy o to, by krwi nie zabrakło, a pomagają w tym lokalni restauratorzy. Coraz więcej lokali zgłosiło chęć udziału w akcji, w ramach której po okazaniu zaświadczenia o oddaniu krwi można za darmo dostać smakołyk, kawałek ciasta czy  kawę.
Zobacz więcej na temat:  Trójka Mateusz Drozda społeczeństwo Martyna Masztalerz krew Kraków krwiodawstwo jedzenie

Już nie tylko miska z wodą. Gdyński lokal wprowadził… menu dla psów

Miska z wodą dla psa w restauracjach od dawna jest już standardem. Jedna z pierogarni w Gdyni postanowiła pójść o krok dalej i wprowadziła do karty psie potrawy. – Nasi goście bardzo często odwiedzają nas z psami. Miło nam, że możemy je ugościć w ciekawszej formie – mówiła reporterce Polskiego Radia Gdańsk menadżerka lokalu Agnieszka Aleniewska. 
Zobacz więcej na temat:  Trójka zwierzęta zwierzęta domowe PSY STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański jedzenie Gdynia

Od dziś kolejny etap luzowania obostrzeń w związku z COVID-19. Zobacz szczegóły

Od soboty więcej osób może przebywać m.in. w hotelach, galeriach handlowych, restauracjach, kasynach, czy na poczcie, a także podróżować środkami transportu publicznego. Działalność mogą wznowić m.in. dyskoteki. Nowe zasady obowiązują do końca wakacji.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA obostrzenia społeczeństwo GOSPODARKA koronawirus Koronawirus w Polsce COVID-19 sars-cov-2 pandemia hotel transport publiczny wakacje

Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach

Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia?
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Piotr Firan Paweł Turski praca