Pierwszy polski tramwaj przeszedł konserwację Pierwszy polski tramwaj - wagon silnikowy typu C - znajdujący się w zbiorach Muzeum Inżynierii w Krakowie przeszedł konserwację. Jest atrakcją wystawy, którą od środy znów można oglądać w hali dawnej zajezdni przy ul. św. Wawrzyńca. Zobacz więcej na temat: kierowca kierowcy HISTORIA PRL motoryzacja Kraków Warszawa II wojna światowa zabytki
Na "ty" w restauracji i w pracy. Moda na skracanie dystansu Zamiast używać formy "pan" lub "pani", od razu przechodzimy na "ty" - coraz częściej właśnie w taki, bezpośredni sposób, kelnerzy zachowują się w stosunku do gości, a przełożeni - do swoich pracowników i na odwrót. Trwa moda na skracanie dystansu, która opanowuje coraz więcej sfer naszego życia. Jak to robić, by nie naruszyć norm dobrego wychowania? Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Firan STYL ŻYCIA Paweł Turski wychowanie praca pracownik pracodawcy
Fine dining - wybierz się w kulinarną podróż przez 5 talerzy Rolą posiłku - wg filozofii fine dining - nie jest zaspokojenie głodu, lecz dostarczenie wrażeń. Istotny jest kunszt kulinarny szefa kuchni, sposób przygotowania jedzenia, jego serwowania, wystrój wnętrza oraz atmosfera towarzysząca uczcie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia jedzenie przepisy Mateusz Kulik
W Lublinie jedzenie z restauracji dostarcza… robot W centrum Lublina od kilku dni można spotkać Kasię i Mateusza – dwa roboty, które dowożą do klientów jedzenie z restauracji. Do tej pory udało im się dostarczyć dziesięć posiłków. Póki co, urządzenia są sterowane przez ludzi, ale celem ich twórców jest stworzenie całej armii urządzeń, które zastąpią "tradycyjnych" dostawców. Zobacz więcej na temat: Trójka Piotr Łodej Tomasz Spicyn technologie jedzenie dostawa Lublin robotyka STYL ŻYCIA
Zamawianie jedzenia na wynos. Rosnąca liczba skarg od klientów Opcja dowozu jedzenia ułatwia życie, a usługi dostawców w dobie pandemii cieszą się ogromnym powodzeniem. Tymczasem lista zarzutów wobec nich jest ogromna i ciągle rośnie. Zobacz więcej na temat: jedzenie UOKiK konsument prawa klienta Klaudia Porębska
Legenda Lancii powraca. Delta Integrale wyłącznie w wersji elektrycznej Miłośnikom rajdów samochodowych nie trzeba przedstawiać tego auta. Legendarna Lancia Deltra Intengrale oficjalnie powraca, wpisując się w trendy motoryzacyjnej przyszłości. Zobacz więcej na temat: kierowca kierowcy Radio kierowców motoryzacja Polskie Radio Kierowców samochody samochody elektryczne lancia Włochy Polskie Radio produkcja fabryka HISTORIA kolekcjonowanie lata 80 lata 90
Szczepionka na COVID-19 przepustką do restauracji? W Polsce pojawiła się pierwsza restauracja, która wpuszcza jedynie osoby zaszczepione, z aktualnym testem lub ozdrowieńców. Lokal postanowił wprowadzić takie ograniczenia, chociaż nie ma w tym zakresie obowiązujących regulacji. Sprawdzamy, czy to nowy trend w gastronomii, który rozpowszechni się w Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka Piotr Firan gastronomia pandemia
Włochy: kwitnie handel nielegalnymi paszportami covidowymi. Administratorzy komunikatora Telegram z zarzutami Od dziś we Włoszech przepustki covidowe obowiązują również w sieci restauracji i sklepów Autogrill przy autostradach i w stołówkach w zakładach pracy. Włoska policja pocztowa wykryła handel fałszywymi przepustkami w internecie. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Włochy szczepienia koronawirus COVID-19 Europa pandemia zdrowie muzeum
Brownie dla krwiodawcy. Niezwykła inicjatywa krakowskich restauratorów Wakacje to czas, kiedy punkty krwiodawstwa świecą pustkami. Kraków walczy o to, by krwi nie zabrakło, a pomagają w tym lokalni restauratorzy. Coraz więcej lokali zgłosiło chęć udziału w akcji, w ramach której po okazaniu zaświadczenia o oddaniu krwi można za darmo dostać smakołyk, kawałek ciasta czy kawę. Zobacz więcej na temat: Trójka Mateusz Drozda społeczeństwo Martyna Masztalerz krew Kraków krwiodawstwo jedzenie
Kelner poszukiwany. Wszystkiemu winna pandemia Kelnerzy przez całą pandemię nie mieli łatwo, wielu odeszło z zawodu i dzisiaj mówi się o tym, jak bardzo ich brakuje. W audycji sprawdzamy, dlaczego mimo niepewnej sytuacji niektórzy decydują się zostać w gastronomii. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże gastronomia kuchnia Weronika Puszkar
Menu dla psów. Nowy pomysł nadmorskich restauracji Już nie tylko miska z wodą w progu, ale pełnowartościowy posiłek w kilku wariantach. Sieć pierogarni w Gdyni i Gdańsku wprowadziła menu dla psów. Zobacz więcej na temat: Sygnały Dnia Karolina Rożej Grzegorz Jankowski PSY zwierzęta domowe
Restauratorzy przygotowują się na czwartą falę pandemii Eksperci coraz głośniej zapowiadają nadchodzącą, czwartą falę pandemii. Na ponowne zamknięcie lokali gastronomicznych przygotowują się już ich właściciele. To jedna z branż najbardziej dotkniętych epidemią koronawirusa. Czy gastronomia poradzi sobie z kolejnym lockdownem? Co planują restauratorzy? Zobacz więcej na temat: Trójka społeczeństwo COVID-19 pandemia lockdown Martyna Masztalerz Witold Lazar
Coraz więcej "usług dla bezdzietnych". Prawnicy: to może być niezgodne z prawem "Rosnący segment usług dla bezdzietnych, m.in. specjalne hotele czy restauracje, może być niezgodny z prawem" – zwraca uwagę Prawo.pl. Prawnicy cytowani przez serwis wskazują, że takie wyłączenia mogą naruszać konstytucyjny zakaz dyskryminacji. Zobacz więcej na temat: POLSKA prawo dzieci hotel rodzice
Już nie tylko miska z wodą. Gdyński lokal wprowadził… menu dla psów Miska z wodą dla psa w restauracjach od dawna jest już standardem. Jedna z pierogarni w Gdyni postanowiła pójść o krok dalej i wprowadziła do karty psie potrawy. – Nasi goście bardzo często odwiedzają nas z psami. Miło nam, że możemy je ugościć w ciekawszej formie – mówiła reporterce Polskiego Radia Gdańsk menadżerka lokalu Agnieszka Aleniewska. Zobacz więcej na temat: Trójka zwierzęta zwierzęta domowe PSY STYL ŻYCIA Łukasz Ciechański jedzenie Gdynia
Paragony grozy. Czy nad Bałtykiem rzeczywiście jest tak drogo? Wakacje to czas, gdy w sieci zaczynają się pojawiać zdjęcia tzw. paragonów grozy, mających świadczyć o horrendalnych cenach w nadmorskich restauracjach. Ile w tym prawdy? I czy rzeczywiście problem dotyczy wszystkich lokali? Zobacz więcej na temat: paragon Katarzyna Gójska Karolina Rożej wakacje Bałtyk
Od dziś kolejny etap luzowania obostrzeń w związku z COVID-19. Zobacz szczegóły Od soboty więcej osób może przebywać m.in. w hotelach, galeriach handlowych, restauracjach, kasynach, czy na poczcie, a także podróżować środkami transportu publicznego. Działalność mogą wznowić m.in. dyskoteki. Nowe zasady obowiązują do końca wakacji. Zobacz więcej na temat: POLSKA obostrzenia społeczeństwo GOSPODARKA koronawirus Koronawirus w Polsce COVID-19 sars-cov-2 pandemia hotel transport publiczny wakacje
Hobby i inwestycje. Co Biało-Czerwoni robią poza boiskiem? Codzienne treningi, regularne mecze i konferencje prasowe - tak wygląda rzeczywistość większości piłkarzy reprezentacji Polski. Nie samą piłką człowiek żyje! Co zawodnicy robią poza boiskiem? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców samochody motoryzacja SPORT kulinaria moda jedzenie kawa media MUZYKA pianino STYL ŻYCIA POLSKA wiadomości
Branża gastronomiczna na kolejnym zakręcie. Braki kadrowe w restauracjach Mimo ponownego otwarcia lokali właściciele restauracji i punktów gastronomicznych zmagają się z ogromnymi brakami kadrowymi. W niektórych przypadkach od tygodni nie potrafią znaleźć chętnych do pracy. Brakuje nie tylko kelnerów, ale też kucharzy i kierowników sali. Czym spowodowana jest sytuacja? Jak wpłynęła na nią pandemia? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gastronomia Piotr Firan Paweł Turski praca