Kanada: eksplozja bomby w indyjskiej restauracji Bomba domowej roboty była przyczyną wybuchu w restauracji w miejscowości Mississauga - podaje policja w Ontario. W wyniku wybuchu 15 osób zostało rannych a stan trzech poszkodowanych jest jużstabilny. Policja poszukuje sprawców. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Kanada
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska gastronomia kulinaria Łukasz Modelski
Malka Kafka o wadze wspólnych posiłków Malka Kafka jest restauratorką, która w swojej kuchni pokazuje swoja fascynację aromatami ziół. Niedawno ukazała się jej książka "God food. Boska kuchnia Malki Kafki". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie STYL ŻYCIA KSIĄŻKA
Dlaczego René Redzepi zamknął restaurację Noma? Uznawana za najlepszą na świecie restauracja Noma została przed rokiem zamknięta, mimo że na stolik w kopenhaskim lokalu trzeba było czekać tygodniami. Skąd ta decyzja? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Dania Małgorzata Minta
Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: kulinaria Małgorzata Minta Kopenhaga gastronomia Łukasz Modelski
Dlaczego warto jeść tempeh? Czym w ogóle jest tempeh, jakie ma właściwości i z czym najlepiej go jeść? Odpowiedzi na te pytania udzieliła w Trójce Malka Kafka, właścicielka i szefowa kuchni w warszawskiej restauracji Tel Aviv. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia tajska Katarzyna Pruchnicka Indonezja gotowanie smak
Oaza. Legendarny lokal przedwojennej Warszawy Inauguracja jednej z najelegantszych restauracji stolicy nastąpiła w wieczór sylwestrowy 1908 roku. W audycji opowiadaliśmy o losach Oazy i zabawach jej bywalców. Zobacz więcej na temat: Warszawa przedwojenna Warszawa KULTURA dancing
Ile średnio miesięcznie wydajemy na jedzenie poza domem? Polacy na jedzenie w punktach gastronomicznych wydali w 2017 r. średnio 98 zł miesięcznie, wynika z raportu GfK. Zobacz więcej na temat: LICZBA DNIA pieniądze finanse
Ile wydajemy na jedzenie poza domem? Polacy na jedzenie w punktach gastronomicznych wydali w 2017 r. średnio 98 zł miesięcznie. To najwyższy wynik od 9 lat, wynika z raportu GfK. Zobacz więcej na temat: reklamacja żywność Dominik Olędzki
Zakaz handlu: co z restauracjami w centrach handlowych? Zakaz wpłynie nie tylko na duże sieci gastronomiczne, ale także na mniejszych przedsiębiorców, którym udało się zagościć w dużym centrum – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Jankowski, radca prawny i autor bloga "Prawo w gastronomii". Zobacz więcej na temat: handel finanse
Ostrygi i małże warte 526 euro. Turyści interweniują Troje turystów z Wielkiej Brytanii napisało list do burmistrza Wenecji, informując go o tym, że w jednej z weneckich restauracji wystawiono im rachunek za obiad w wysokości 526 euro. Twierdzą, że personel wykorzystał ich nieznajomość języka włoskiego. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Włochy Wenecja turystyka Wielka Brytania
Jak nie ulec manipulacjom gastronomicznym? Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji stosują wiele metod, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej. Zobacz więcej na temat: jedzenie psychologia Czwórka Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Najważniejszy jest gość. Tajniki zawodu kelnera Doradza i opiekuje się gośćmi restauracji. Prezentuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Od niego w dużej mierze zależy, co klient sobie pomyśli o danym miejscu i czy odwiedzi je po raz kolejny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie gastronomia STYL ŻYCIA
Jak zostać kelnerem? Opiekuje się gośćmi, jest naszym pierwszym doradcą w restauracjach, od niego zależy prezentacja dania, przygotowanego przez szefa kuchni. Zawód kelnera jest jedną z najstarszych profesji na świecie. Zobacz więcej na temat: praca obsługa klienta
Uwaga na rachunek kelnerski, zamiast paragonu fiskalnego Okazuje się, że w restauracjach można zarabiać nie tylko na posiłkach. W centrum stolicy jedna czwarta restauracji, barów i pubów nie wydaje paragonów fiskalnych. Dzięki temu dodatkowo zarabia na nieodprowadzonym podatku. Zobacz więcej na temat: fiskus paragon podatki
Jak dodatkowo zarabiać na prowadzeniu restauracji? Okazuje się, że w restauracjach można zarabiać nie tylko na posiłkach. Sprytni restauratorzy i właściciele barów i pubów dodatkowe dochody czerpią z…oszukiwania fiskusa. Jedna czwarta skontrolowanych w centrum Warszawy lokali gastronomicznych nie wydawała paragonów fiskalnych, i tym samym unikała odprowadzania podatku do budżetu. Zobacz więcej na temat: LICZBA DNIA podatki paragon
Włochy: burmistrz wyproszony z restauracji za brak spodni Burmistrz nadmorskiego kurortu Viareggio w Toskanii został wyproszony z restauracji we własnym mieście, bo nie miał na sobie długich spodni. Incydent wywołał falę polemik i komentarzy we wszystkich włoskich mediach. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Włochy
"Czekam na nagrania ze spotkań Morawieckiego i Gowina" - Interesuje mnie w jaki sposób TVP Info - pozyskała taśmy, które zostały nagrane nielegalnie i - jak się domniemywa - przy użyciu pewnego czynnika rosyjskiego. Pytanie czy pozyskała to od tych, którzy popełniali przestępstwo i realizowali jakieś zamówienie czy też pozyskała je w sposób nielegalny od prokuratury – powiedział w audycji 24 Pytania poseł PO Michał Szczerba. Gość odniósł się w ten sposób do kolejnych, ujawnionych przez TVP Info, taśm nagranych w restauracji Sowa i Przyjaciele. Zobacz więcej na temat: Platforma Obywatelska Prawo i Sprawiedliwość afera taśmowa afera podsłuchowa Michał Szczerba