Ostrygi i małże warte 526 euro. Turyści interweniują Troje turystów z Wielkiej Brytanii napisało list do burmistrza Wenecji, informując go o tym, że w jednej z weneckich restauracji wystawiono im rachunek za obiad w wysokości 526 euro. Twierdzą, że personel wykorzystał ich nieznajomość języka włoskiego. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Włochy Wenecja turystyka Wielka Brytania
Jak nie ulec manipulacjom gastronomicznym? Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji stosują wiele metod, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej. Zobacz więcej na temat: jedzenie psychologia Czwórka Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Najważniejszy jest gość. Tajniki zawodu kelnera Doradza i opiekuje się gośćmi restauracji. Prezentuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Od niego w dużej mierze zależy, co klient sobie pomyśli o danym miejscu i czy odwiedzi je po raz kolejny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie gastronomia STYL ŻYCIA
Jak zostać kelnerem? Opiekuje się gośćmi, jest naszym pierwszym doradcą w restauracjach, od niego zależy prezentacja dania, przygotowanego przez szefa kuchni. Zawód kelnera jest jedną z najstarszych profesji na świecie. Zobacz więcej na temat: praca obsługa klienta
Uwaga na rachunek kelnerski, zamiast paragonu fiskalnego Okazuje się, że w restauracjach można zarabiać nie tylko na posiłkach. W centrum stolicy jedna czwarta restauracji, barów i pubów nie wydaje paragonów fiskalnych. Dzięki temu dodatkowo zarabia na nieodprowadzonym podatku. Zobacz więcej na temat: fiskus paragon podatki
Jak dodatkowo zarabiać na prowadzeniu restauracji? Okazuje się, że w restauracjach można zarabiać nie tylko na posiłkach. Sprytni restauratorzy i właściciele barów i pubów dodatkowe dochody czerpią z…oszukiwania fiskusa. Jedna czwarta skontrolowanych w centrum Warszawy lokali gastronomicznych nie wydawała paragonów fiskalnych, i tym samym unikała odprowadzania podatku do budżetu. Zobacz więcej na temat: LICZBA DNIA podatki paragon
Włochy: burmistrz wyproszony z restauracji za brak spodni Burmistrz nadmorskiego kurortu Viareggio w Toskanii został wyproszony z restauracji we własnym mieście, bo nie miał na sobie długich spodni. Incydent wywołał falę polemik i komentarzy we wszystkich włoskich mediach. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Europa Włochy
"Czekam na nagrania ze spotkań Morawieckiego i Gowina" - Interesuje mnie w jaki sposób TVP Info - pozyskała taśmy, które zostały nagrane nielegalnie i - jak się domniemywa - przy użyciu pewnego czynnika rosyjskiego. Pytanie czy pozyskała to od tych, którzy popełniali przestępstwo i realizowali jakieś zamówienie czy też pozyskała je w sposób nielegalny od prokuratury – powiedział w audycji 24 Pytania poseł PO Michał Szczerba. Gość odniósł się w ten sposób do kolejnych, ujawnionych przez TVP Info, taśm nagranych w restauracji Sowa i Przyjaciele. Zobacz więcej na temat: Platforma Obywatelska Prawo i Sprawiedliwość afera taśmowa afera podsłuchowa Michał Szczerba
Niezwykła kulinarna kolekcja - 600 menu Macieja Nowaka Zbieranie talerzy, sztućców czy etykiet wydaje się być banalne przy kolekcji menu Macieja Nowaka. Znany krytyk kulinarny przez prawie dwadzieścia lat był gościem restauracji i zbierał… jadłospisy. Kolekcję przekazał Bibliotece Narodowej. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska Maciej Nowak kulinaria gotowanie Mateusz Gołębiewski
Jak urządzać ogródki restauracyjne? Na ten temat rozmawialiśmy z zaproszoną do audycji "Droga przez mąkę" architekt i antropolog kultury Anną Rumińską. Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski
Z wizytą w katalońskim "barze trzygwiazdkowym" - Raz w tygodniu restauracja zamyka się w porze lanczu. To czas, gdy ludzie pracujący na sali spotykają się, by porozmawiać o problemach, rozwiązać konflikty, często uczestniczy w tym psycholog - mówiła o słynnym katalońskim lokalu El Celler de Can Roca Patrycja Siwiec, zastępca redaktor naczelnej magazynu "Foodservice". Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia Łukasz Modelski Hiszpania katalonia KULTURA
Poznaj jedną z najlepszych restauracji na świecie W audycji porozmawiamy o słynnym katalońskim lokalu El Celler de Can Roca, gdzie królują takie potrawy, jak np. jadalne drzewko bonsai czy... lody o smaku dymu. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia
Uber przywiezie w Warszawie jedzenie pod drzwi Amerykański koncern Uber uruchomił we wtorek w Warszawie aplikację, która umożliwia zamawianie posiłków z dostawą na terenie miasta. Stolica Polski jest dziesiątym miastem w Europie i pierwszym w Europie Środkowo-Wschodniej, w którym dostępna jest ta usługa. Zobacz więcej na temat: Uber transport
W Belgii powstała podwodna restauracja Restauracja mieszcząca się pięć metrów pod wodą w Brukseli przyciąga fanów nurkowania. Otwarto ją w jednym z największych basenów świata, głębokim na ponad 33 metry. Zobacz więcej na temat: Belgia woda ŚWIAT
Warszawskie restauracje okiem szefa kuchni <p>Gościem audycji był Mateusz Walusiewicz, 21-letni kucharz mający na koncie współpracę z najbardziej ekskluzywnymi miejscami na kulinarnej mapie Warszawy.</p> Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski
Chwilowe i wyjątkowe restauracje, które warto poznać - Pop-up to restauracja, która powstaje na chwilę i wiadomo od razu, że będzie to ten jeden moment, kiedy będzie można tej kreacji kucharskiej spróbować - mówi krytyk kulinarny Agnieszka Kręglicka. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie Agnieszka Kręglicka
Podróż po warszawskich restauracjach lat 90. O tajnikach kulinariów sprzed ponad dwóch dekad lat opowiadał Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny magazynu "Wino". Zobacz więcej na temat: jedzenie Warszawa lata 90 Łukasz Modelski
Kto marzy o gwiazdce Michelin i czapce Gault&Millau? Czym się kierować przy wyborze restauracji? Jeśli opiniami, to czyimi? W tym odcinku audycji mówiliśmy o tym, co jest oznaką prestiżu dla samych szefów kuchni. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kuchnia jedzenie