Włoski boom restauracyjny We Włoszech mimo kryzysu gospodarczego przybywa barów i restauracji. Wynika to z danych statystycznych podanych przez tamtejsze stowarzyszenie branży gastronomicznej. Zobacz więcej na temat: biznes Włochy
Wakacyjne staże w europejskich restauracjach Jak wygląda praca w 3-gwiazdkowej restauracji w Saint-Tropez? O tym rozmawialiśmy w audycji "Droga przez mąkę". Zobacz więcej na temat: Francja Łukasz Modelski staż
Jak nie wpaść, a wypaść, czyli savoir vivre przy stole W święta regularnie zasiadamy do wspólnego posiłku z rodziną i znajomymi. Przy stole spotykamy się też poza domem, w restauracjach, hotelach, na spotkaniach biznesowych. Niezależnie od tego, czy uczestniczymy w służbowym lunchu, czy romantycznej kolacji, warto wiedzieć, jakich zasad należy przestrzegać. Zobacz więcej na temat: jedzenie STYL ŻYCIA
Ile Polacy wydają na usługi gastronomiczne i hotelowe? Wydatki gastronomiczne i hotelowe pochłaniają ok. 3,2 proc. dochodów Polaków – wynika z danych Eurostatu, które przytacza PMR. Dla przykładu Niemcy i Słowacy przeznaczają powyżej 5 proc., a Czesi – ponad 8 proc. swoich budżetów. Popularność jedzenia poza domem wciąż rośnie. Polacy częściej wychodzą do restauracji i więcej przeznaczają na ten cel. Coraz istotniejsza staje się dla nich jakość zamawianego jedzenia. Zobacz więcej na temat: hotel pieniądze
Reklamacja w restauracji: kiedy nam przysługuje? Obuwie, ubrania, czy sprzęt elektroniczny - wtedy kiedy się zepsują, reklamujemy. Polscy konsumenci są coraz bardziej świadomi swoich praw, a te przysługują nam również, kiedy jemy poza domem, w barze czy restauracji. Zobacz więcej na temat: UOKiK reklamacja prawa konsumenta Dominik Olędzki
Adam Ringer: zaczęło się od filiżanki dobrej kawy W życiu warto stawiać na intuicję, ryzykować i zawsze otaczać się mądrymi ludźmi – tłumaczy Adam Ringer współwłaściciel sieci kawiarni Green Caffe Nero, gość audycji Ludzie Gospodarki w Polskim Radiu 24. Zobacz więcej na temat: biznes biznesmen Justyna Golonko kawa
Przez żołądek do serca... w życiu i w kinie Romantyczne kolacje i porywy serca podczas gotowania są ważnym elementem produkcji filmowych. Czy jedzenie i uwodzenie idą w parze? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie hobby kulinaria
McDonald's Polska otworzy w tym roku ponad 20 restauracji Zrobimy wszystko, by mimo zmieniających się trendów i mód, McDonald’s był zawsze głównym graczem na rynku gastronomii szybkiej obsługi - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl, Dominik Szulowski, Public Relations Senior Manager McDonald’s Polska. Zobacz więcej na temat: McDonald's
Fiskus prowadzi akcję paragonową w restauracjach Pracownicy fiskusa odwiedzali w ostatnich dniach warszawskich restauratorów. W ramach akcji edukacyjnej przypominali o konieczności wydawania klientom paragonów fiskalnych i właściwego naliczania podatku VAT. Zobacz więcej na temat: fiskus kasa fiskalna
Kulinarne powroty - tradycja i fermentacja - Poznań, Trójmiasto, Kraków świetnie rozwijają się gastronomicznie, jednak większość trendów wychodzi z Warszawy - mówi Magda z Krytyki Kulinarnej i zdradza nadchodzące mody. Zobacz więcej na temat: Aleksandra Jasińska Czwórka jedzenie Kamil Jasieński kuchnia moda
Czego szukamy w restauracji? Naszymi gośćmi będą twórcy Krytyki Kulinarnej. Magda i Jacek lubią odwiedzać restauracje i sprawdzać co oferują swoim klientom. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Sukces w gastronomii? "Bez pasji nie ma szans" Na dworach królewskich i arystokratycznych mieli wysoki status społeczny. W epoce stołówek szkolnych i zakładowych też lepiej było z nimi nie zadzierać, a dziś - czy opłaca się być kucharzem? Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie Katarzyna Węsierska kuchnia praca zawody
Polak znów pokochał restauracje? Właśnie padł rekord. Poza domem przynajmniej raz w tygodniu stołuje się 41 proc. Polaków. W barach i restauracjach wydajemy 33-35 złotych na osobę - informuje "Gazeta Wyborcza". Zobacz więcej na temat:
Zawód: kucharz. Jak zrobić karierę w gastronomii? Zawód kucharza od wieków był bardzo ważny. Na dworach królewskich i arystokratycznych kucharze mieli wysoki status społeczny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kuchnia praca zawody
"Feed Them Up". Nie marnuj jedzenia - oddaj je - Z naszych doświadczeń wynika, że w stołecznych restauracjach marnuje się sporo jedzenia. Dlatego przekonujemy, że warto przekazywać posiłki organizacjom pożytku publicznego - mówiły Maria Bagińska i Marta Krzesiak z "Feed Them Up". Zobacz więcej na temat: Czwórka finanse Justyna Tylczyńska kulinaria Piotr Firan prawo przepisy żywność
Jak smakuje jedzenie podane na kartce? - Sam dotyk naczyń, sztućców, które dopasowują się do doznania smakowego, bardzo ciekawie wpływa na zmysły - mówiła w Dwójce Justyna Adamczyk, szefowa polskiego wydania przewodnika kulinarnego Gault&Millau. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia Łukasz Modelski
Jeśli nie na porcelanie, to na czym? W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o tym, na czym podaje się jedzenie w restauracjach w Polsce i na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia
Dlaczego najlepsi kucharze popełniają samobójstwa? O głośnym ostatnio zjawisku w środowisku szefów kuchni najlepszych restauracji rozmawialiśmy z psycholog Dorotą Mintą. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA samobójstwo Łukasz Modelski