Restauracje z zakazem wstępu dla dzieci? Coraz więcej mówi się o tym, że restauracje z zakazem wstępu dla dzieci mają sens. Zaczęło się od pewnej włoskiej knajpy, która takie ograniczenie wprowadziła i nie tylko nie straciła klientów, a wręcz przeciwnie – zyskała! Zobacz więcej na temat: Trójka Krystian Hanke rodzina społeczeństwo STYL ŻYCIA
Pichcenie w domu jest passe. Coraz częściej jadamy na mieści Polacy coraz częście jadają poza domem. Rynek gastronomiczny w naszym kraju szybko rośnie i wart już jest około 36 mld złotych. Zobacz więcej na temat: jedzenie żywność
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kulinaria gastronomia blog recenzja
Kanada: eksplozja bomby w indyjskiej restauracji Bomba domowej roboty była przyczyną wybuchu w restauracji w miejscowości Mississauga - podaje policja w Ontario. W wyniku wybuchu 15 osób zostało rannych a stan trzech poszkodowanych jest jużstabilny. Policja poszukuje sprawców. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Kanada
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska gastronomia kulinaria Łukasz Modelski
Malka Kafka o wadze wspólnych posiłków Malka Kafka jest restauratorką, która w swojej kuchni pokazuje swoja fascynację aromatami ziół. Niedawno ukazała się jej książka "God food. Boska kuchnia Malki Kafki". Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka jedzenie STYL ŻYCIA KSIĄŻKA
Dlaczego René Redzepi zamknął restaurację Noma? Uznawana za najlepszą na świecie restauracja Noma została przed rokiem zamknięta, mimo że na stolik w kopenhaskim lokalu trzeba było czekać tygodniami. Skąd ta decyzja? Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia gotowanie Dania Małgorzata Minta
Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: kulinaria Małgorzata Minta Kopenhaga gastronomia Łukasz Modelski
Dlaczego warto jeść tempeh? Czym w ogóle jest tempeh, jakie ma właściwości i z czym najlepiej go jeść? Odpowiedzi na te pytania udzieliła w Trójce Malka Kafka, właścicielka i szefowa kuchni w warszawskiej restauracji Tel Aviv. Zobacz więcej na temat: Trójka kuchnia tajska Katarzyna Pruchnicka Indonezja gotowanie smak
Oaza. Legendarny lokal przedwojennej Warszawy Inauguracja jednej z najelegantszych restauracji stolicy nastąpiła w wieczór sylwestrowy 1908 roku. W audycji opowiadaliśmy o losach Oazy i zabawach jej bywalców. Zobacz więcej na temat: Warszawa przedwojenna Warszawa KULTURA dancing
Ile średnio miesięcznie wydajemy na jedzenie poza domem? Polacy na jedzenie w punktach gastronomicznych wydali w 2017 r. średnio 98 zł miesięcznie, wynika z raportu GfK. Zobacz więcej na temat: LICZBA DNIA pieniądze finanse
Ile wydajemy na jedzenie poza domem? Polacy na jedzenie w punktach gastronomicznych wydali w 2017 r. średnio 98 zł miesięcznie. To najwyższy wynik od 9 lat, wynika z raportu GfK. Zobacz więcej na temat: reklamacja żywność Dominik Olędzki
Zakaz handlu: co z restauracjami w centrach handlowych? Zakaz wpłynie nie tylko na duże sieci gastronomiczne, ale także na mniejszych przedsiębiorców, którym udało się zagościć w dużym centrum – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Jankowski, radca prawny i autor bloga "Prawo w gastronomii". Zobacz więcej na temat: handel finanse
Ostrygi i małże warte 526 euro. Turyści interweniują Troje turystów z Wielkiej Brytanii napisało list do burmistrza Wenecji, informując go o tym, że w jednej z weneckich restauracji wystawiono im rachunek za obiad w wysokości 526 euro. Twierdzą, że personel wykorzystał ich nieznajomość języka włoskiego. Zobacz więcej na temat: ŚWIAT Włochy Wenecja turystyka Wielka Brytania
Jak nie ulec manipulacjom gastronomicznym? Odpowiednie światło, nastrojowa muzyka, dobrze skomponowane menu i przede wszystkim wykwalifikowana obsługa kelnerska – właściciele restauracji stosują wiele metod, by przyciągnąć klienta i zarobić jak najwięcej. Zobacz więcej na temat: jedzenie psychologia Czwórka Marta Hoppe STYL ŻYCIA
Najważniejszy jest gość. Tajniki zawodu kelnera Doradza i opiekuje się gośćmi restauracji. Prezentuje dania przygotowane przez szefa kuchni. Od niego w dużej mierze zależy, co klient sobie pomyśli o danym miejscu i czy odwiedzi je po raz kolejny. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska jedzenie gastronomia STYL ŻYCIA
Jak zostać kelnerem? Opiekuje się gośćmi, jest naszym pierwszym doradcą w restauracjach, od niego zależy prezentacja dania, przygotowanego przez szefa kuchni. Zawód kelnera jest jedną z najstarszych profesji na świecie. Zobacz więcej na temat: praca obsługa klienta
Uwaga na rachunek kelnerski, zamiast paragonu fiskalnego Okazuje się, że w restauracjach można zarabiać nie tylko na posiłkach. W centrum stolicy jedna czwarta restauracji, barów i pubów nie wydaje paragonów fiskalnych. Dzięki temu dodatkowo zarabia na nieodprowadzonym podatku. Zobacz więcej na temat: fiskus paragon podatki