- Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.
- Naukowcy zalecają, by zjeść je do dwóch godzin po przebudzeniu.
- Po nocnym poście potrzebujemy energii, a jedzenie jest naszym paliwem - przekonuje dietetyczka Monika Korólczyk.
- Ekspertka podpowiada, co powinniśmy jeść, i tłumaczy, dla kogo są okna żywieniowe.
Po pierwsze: jedz śniadanie
24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać o tym, jak ważny dla zdrowia człowieka jest ten pierwszy w ciągu dnia posiłek.
- Nasze stanowisko jako ekspertów jest jedno: śniadanie należy jeść, jest to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia - podkreśla Monika Korólczyk, dietetyczka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. - Po nocnym poście potrzebujemy energii, a jedzenie jest naszym paliwem.
Kiedy jeść śniadanie?
Jeśli chodzi o czas, kiedy powinniśmy zjeść śniadanie, to najlepiej zrobić to do dwóch godzin po przebudzeniu.
- Jeśli rano nie czujemy głodu, to warto odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego tak się dzieje. Jednym z powodów może być kolacja - zbyt obfita lub zjedzona zbyt późno - wyjaśnia ekspertka. - Jeśli jednak rano jesteśmy zabiegani i nie myślimy w ogóle o śniadaniu, to zachęcam, by zjeść nawet coś małego - kanapkę z pastą roślinną albo z wędliną dobrej jakości, z pomidorem lub z ogórkiem. Wtedy to drugie śniadanie możemy już zjeść w pracy.
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia
Płatki śniadaniowe - kiedy stają się kaloryczną bombą?
- To dość popularny wybór, ale niekoniecznie dobry dla naszego organizmu. Zwłaszcza jeśli sięgamy po płatki czekoladowe czy cynamonowe, które są bombą kaloryczną i zawierają wiele niezdrowych składników. Natomiast zwykłe płatki - górskie czy owsiane, jaglane, bez dodatku cukru - to jest dobra opcja na śniadanie - podpowiada rozmówczyni Weroniki Puszkar. - Jeśli dołożymy do nich białko w postaci mleka czy jogurtu, owoce czy łyżeczkę miodu i kilka orzechów, to mamy bardzo smaczny posiłek.
21:10 CZWÓRKA Czwórka do piatej - 24.04.2024.mp3 Śniadanie - co jeść, żeby mieć udany dzień? (Czwórka do piątej/Czwórka)
Dla kogo okno żywieniowe?
Jednym z trendów w odchudzaniu są okna żywieniowe. Jak tłumaczy Monika Korólczyk, ma on sens, kiedy jesteśmy całkowicie zdrowi. - Jeżeli chcemy odżywiać się zdrowo i zdrowo komponować posiłki, to musimy je tworzyć na bazie "talerza zdrowego żywienia", dlatego jako Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego nie rekomendujemy diety, w której można jeść tylko kilka godzin w ciągu doby - podkreśla. - Najczęściej, kiedy długo nie jemy, to przychodzi taki moment, w którym jesteśmy już tak głodni, że normalny posiłek nie jest w stanie nas usatysfakcjonować. Dlatego sięgamy wtedy po coś słodkiego albo dojadamy.
Czytaj także:
Przeczekiwanie głodu jest niebezpieczne!
- Kiedy mówimy o diecie, to często w tym kontekście pada pytanie: "jak długo uda nam się wytrzymać?". Tymczasem w zdrowym odżywianiu nie chodzi o to, żeby coś nam się udało, tylko żeby dieta dopasowana była do naszych potrzeb. Z naukowego punktu widzenia "przeczekiwanie głodu" to nie jest dobra strategia, bo może doprowadzić do poważnych problemów z odżywianiem, a to nie o to tutaj chodzi - podsumowuje Monika Korólczyk.
Europejski Dzień Śniadania
Europejski Dzień Śniadania to okazja, by przypominać o tym, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia człowieka odgrywa ten posiłek. Dzień Śniadania organizowany jest od 2012 roku. Promuje on ideę, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, który dostarcza organizmowi energii i niezbędnych składników odżywczych do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. W ramach obchodów organizowane są różnorodne kampanie społeczne, konkursy czy spotkania edukacyjne.
***
Tytuł audycji: Czwórka do piątej
Prowadzi: Weronika Puszkar
Gość: Monika Korólczyk (dietetyczka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego)
Data emisji: 24.04.2024
Godzina emisji: 14.15
kul/mpkor