Maciej Kierkla o kuchni azjatyckiej w polskim wydaniu

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2025 10:30
Budki z azjatyckim jedzeniem to stały element na ulicach polskich miast. Właśnie o tych restauracjach Kamil Jasieński rozmawiał z autorem profilu "Kozak chinole wwa blog", który dzieli się swoimi opiniami na temat lokali z azjatyckim jedzeniem w niecodzienny sposób.
Najlepsze lokalne z kuchnią azjatycką
Najlepsze lokalne z kuchnią azjatyckąFoto: Polskie Radio

Kiedy Maciej Kierkla przyjechał na studia do Warszawy, pierwszy raz w życiu spróbował azjatyckiego jedzenia z charakterystycznej budki. Jak sam twierdzi, wtedy jego świat wywrócił się do góry nogami. - W 2017 roku przeprowadziłem się do akademika na Muranowie i uznałem, że pójdę na wycieczkę i sprawdzę najbliższy lokal z chińskim jedzeniem. Był dosyć obskurny, ale spełnił wszystkie moje oczekiwania - mówi Maciej Kierkla, autor profilu "Kozak chinole wwa blog" na Facebooku.


Posłuchaj
24:48 PR4_08_01_2025_15_15_Popołudniówa.mp3 Maciej Kierkla o azjatyckiej kuchni w Polsce (Popołudniówa/Czwórka)

 

Jak powiedział rozmówca Kamila Jasieńskiego, jakość jedzenia i same oferowane dania w azjatyckich restauracjach zmieniły się przez ostatnie lata. - Na samym początku było to jedzenie polsko-wietnamskie. Zawsze w menu był kotlet schabowy, żeby zadowolić większość patriotów. Na przestrzeni lat to się zmieniało, zaczęły dochodzić nowe pozycje - twierdzi gość "Popołudniówy". - Teraz bardziej atrakcyjne jest spróbowanie czegoś bardziej autentycznego - dodaje.

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński 

Gość: Maciej Kierkla (autor profilu "Kozak chinole wwa blog")

Data emisji: 08.01.2024

Godzina emisji: 15.15

kajz/pg

Czytaj także

Rusz do Bangkoku i odwiedź Jay Fai

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2024 09:33
Bangkok streetfoodem stoi. Jeden z takich ulicznych punktów z jedzeniem ma nawet gwiazdkę Michelin. Uliczną restaurację Raan Jay Fai odwiedził Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2024 17:55
- Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej.
rozwiń zwiń