Co dziś na obiad? "Męskie gotowanie" z Zuzą Lisowską

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2024 15:08
Gotować każdy musi - jedni z potrzeby, a drudzy z ogromnej pasji. Dzisiejsza gościni "Męskiego gotowania" pokazała, jak wyjątkowe mogą być niektóre dania. Burger z arbuzem? O tym i innych nietypowych połączeniach i kulinarnych podróżach po świecie opowiedziała Zuza Lisowska.
Co dziś ugotować na obiad?
Co dziś ugotować na obiad?Foto: Polskie Radio
  • Zuza Lisowska, znana w internecie jako arbuzazuza, opowiada o swoich kulinarnych przygodach w audycji "Męskie gotowanie".
  • Lisowska jest zdobywczynią złotego fartucha programu MasterChef.
  • - Nie ma rzeczy niesmacznych, są tylko źle ugotowane - zaznacza gościni Czwórki.

Co można zrobić z arbuza?

Zuza Lisowska nie ukrywa swojego zamiłowania do arbuzów. Jak się okazuje, ten owoc ma ogromny potencjał kulinarny. - Arbuz jest bardzo uniwersalny. Wiele osób myśli, że nadaje się tylko do deserów, jednak ja go używam również jako dodatek do słonych dań. Często go grilluję i podaję do steków; arbuz po zgrillowaniu ma inną, delikatną strukturę - wyjaśnia gościni Czwórki. - Arbuz jest dobrym zamiennikiem tuńczyka, wystarczy go obtoczyć w marynacie z odrobiną liści nori i sosu sojowego. Wtedy ten owoc zmienia się w coś zupełnie innego.

Aby kupić smacznego arbuza, trzeba najpierw chwilę poszukać. - Arbuzy przed kupnem trzeba sprawdzić - radzi Zuza Lisowska. - Wystarczy w niego uderzyć; jeżeli dźwięk będzie "pusty", to znaczy, że owoc jest dobry. Dojrzały arbuz będzie też lekko jasny na spodzie.


Posłuchaj
32:20 czwórka męskie gotowanie 31 sierpnia 2024 12.11.mp3 Zuza Lisowska opowiada, jak gotować po mistrzowsku (Męskie gotowanie/Czwórka)

 

- Każda pora roku ma coś specjalnego do zaoferowania. Zaczyna się jesień, a razem z nią sezon na grzyby. Można zrobić świetne makarony w sosie z prawdziwków czy jajecznicę z kurkami - śniadaniowy klasyk. Kolejnym takim produktem jesiennym jest dynia, którą również można wykorzystać na wiele sposobów - opowiada Zuza Lisowska.

Pasja do gotowania wychodzi z domu

Gościni audycji przyznaje, że jej miłość do gotowania zaczęła się w domu rodzinnym. - Cała moja rodzina kocha gotować - babcia, mama, ciocia - wszystkie gotowały bardzo smacznie. Stoły u nas w domu były zawsze pełne jedzenia; nie tylko tego polskiego, przewijały się też różne kuchnie świata. Uważam, że pasja do gotowania wychodzi z domu - przyznaje Zuza w rozmowie z Jakubem Jamrozkiem.


- Pierwsze danie, jakie przygotowałam sama, to była zupa z melona. Rodziców nie było w domu, a ja otworzyłam lodówkę i zaczęłam wrzucać wszystko do garnka. Mięso, warzywa i całego melona, razem ze skórą. Nie było zbyt smacznie, ale były to artystyczne pierwsze podrygi kulinarne - wspomina Lisowska. - Teraz uwielbiam otwierać notes i wymyślać nowe połączenia - to jest moja pasja.

- Uwielbiam dobre jedzenie. Uważam, że nie ma rzeczy niesmacznych, są tylko źle ugotowane - przyznaje tiktokerka.

Zdobywczyni złotego fartucha MasterChef

- MasterChef to był ogromny stres. Z perspektywy czasu uważam, że to jedna z najlepszych przygód mojego życia. Znacznie wpłynęła na moją karierę i postrzeganie pewności siebie. Program ukształtował mój dzisiejszy charakter - opowiada zdobywczyni złotego fartucha.


Zuza Lisowska planuje wydanie książki. Choć tytuł nie jest jeszcze ustalony, koncepcja jest już precyzyjnie określona. - Moja nadchodząca książka będzie o podróżach i gotowaniu. Znajdzie się w niej 100 przepisów, które będą związane z ponad 40 krajami, które miałam okazję odwiedzić. Między innymi to Meksyk, Indie, Tanzania, ale również Polska - wymienia gościni "Męskiego gotowania".

***

Nazwa audycji: Męskie gotowanie

Prowadzi: Jakub Jamrozek

Gość: Zuza Lisowska (zdobywczyni złotego fartucha Masterchef) 

Data emisji: 31.08.2024

Godzina emisji: 12.11

kajz

Czytaj także

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2024 14:30
- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pora na kuchnię Orientu. Martyna Chomacka prezentuje najciekawsze smaki Azji

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2024 17:55
- Dla mnie Azja była takim miejscem, gdzie odnalazłam siebie, kulinarnie i życiowo. Tam czułam się osadzona; kulinarnie to mój azymut - przyznaje Martyna Chomacka, autorka książki "zOrientuj się! Smaki Azji dla każdego". W radiowej Czwórce podróżniczka przedstawiła wybór najciekawszych smaków z tego kontynentu, nie ograniczając się do popularnej kuchni tajskiej czy japońskiej.
rozwiń zwiń