Uczulenie na orzechy najbardziej niebezpieczne?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2017 19:05
- Orzechy należą do grupy 13 najmocniejszych alergenów, jakie znamy - mówi Agnieszka Piskała, dietetyk, specjalistka ds. żywienia. - Tymczasem jeden procent Polaków ma alergię na różnego rodzaju orzechy. To duża grupa społeczna.
Audio
  • Jak unikać alergii na orzechy, kto jest na nią najbardziej narażony? (Stacja Nauka/Czwórka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Kaspars Grinvalds

sałata oliwa 1200.jpg
Płynne złoto. Jak wybrać nalepszą oliwę?

Jak przekonywała ekspertka, reakcje alergiczne związane z uczuleniem na orzechy często występują w obrębie jamy ustnej i mogą mieć bardzo poważne konsekwencje. - Puchnięcie przełyku, gardła, łzawienie. To wszystko może powodować duszenie, a jeśli nie zostanie szybko podane antidotum w postaci adrenaliny w zastrzykach, może to skończyć się tragicznie - mówiła w rozmowie z Czwórką.

Zaś jak tłumaczyła Agnieszka Dmowska-Koroblewska, lekarz laryngolog z Centrum Medycznego MML, alergie najczęściej związane są z predyspozycjami genetycznymi. - Jeśli oboje rodzice mają alergię, prawdopodobieństwo, że wystąpi ona u dziecka wynosi 60 proc. Jeśli alergię ma jedno z rodziców, dziecko będzie na nią cierpieć z 40-proc. prawdopodobieństwem – mówiła.

Czy reakcja u alergików może wystąpić wyłącznie po powąchaniu orzechów, albo po podaniu ręki osobie, która chwilę wcześniej po prostu je trzymała? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego, który przygotowała Dominika Klimek.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Mateusz Kulik

Data emisji: 7.09.2017

Godzina emisji: 12.32

kd/mc

Czytaj także

Dieta wegańska - czy nadaje się dla dziecka?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2016 13:53
Mimo że w niektórych krajach za dietę wegańską zastosowaną u dziecka można trafić do więzienia, to dietetycy przekonują, że zbilansowana jest dobra dla każdego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Folia aluminiowa. Lepiej puścić ją w niepamięć?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2016 16:16
Ma liczne zalety - jest plastyczna, odporna na korozje i niezwykle wytrzymała. Jej używanie do ochrony żywności budzi jednak kontrowersje. Najnowsze badania wskazują, że zawarte w folii aluminium może przenikać do tego, co spożywamy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Potrawy z łąki i lasu. Jak przyrządzać rośliny?

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2017 18:58
- Ja bez problemu mogę znaleźć kilkadziesiąt gatunków roślin jadalnych niedaleko mojego domu, a mieszkam w centrum Warszawy - przekonuje gospodarza "Czatu Czwórki" Piotra Firana Karol Szurdak, botanik, biolog i technik farmacji.  
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dlaczego warto polubić kaszę?

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2017 19:55
Produkty zbożowe, zaraz za warzywami i owocami, stanowią ważny element piramidy żywienia, ale paradoksalnie wiele osób, będących na diecie, w pierwszej kolejności rezygnuje z pieczywa, mąk i kasz.
rozwiń zwiń