"Miska szczęścia", Laura Osęka
- Nie zależało nam na pokazaniu, jak dobrze potrafię wystylizować potrawę lub z jakich gadżetów korzystam w domu. To jedzenie miało przemawiać. Moim zdaniem to powrót do korzeni. Zwrócenie uwagi, że powinniśmy skupić się nie na talerzu, lecz na tym, co się na nim znajduje - mówiła.
Autorka stawia w swojej książce na sezonowość. - Nie ma sensu ściągać marchewki, która akurat ma sezon w Brazylii. To nieekologiczne. Najsmaczniejsze warzywa i owoce to te, które zjadamy niedługo po ich zerwaniu - przekonywała.
"Miska szczęścia" - zapowiedź książki o zdrowych posiłkach jednogarnkowych autorstwa Laury Osęki:
Autorka książki zdradzała, co zrobić, kiedy sezon w Polsce jest kapryśny, z jakich produktów korzystać w poszczególnych porach roku i które polskie owoce i warzywa mają w sobie tyle samo witamin, co zagraniczne superfoods. Rozmawialiśmy także o tym, jak przygotować potrawy na każdy dzień, które zmieszczą się w jednej misce. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Laura Osęka (autorka książek o zdrowym odżywianiu, a tym najnowszej pt. "Miska szczęścia")
Data emisji: 14.11.2018
Godzina emisji: 8.30
ac/pj