Dawniej przyroda wyznaczała czas, w którym świętowano i w którym pracowano. To było tak świetnie zgrane, żeby człowiek się za bardzo nie przemęczył - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. - Gdy człowiek był stłamszony pracą, przemęczony, przychodziły okresy świąteczne. Ten wielkanocny, tradycyjnie poprzedzony obrzędem "wieszania śledzia" i "pogrzebem barszczu" - dodaje.
Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia?
Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia?
Gość Czwórki wspomina, że stół świąteczny bardzo różnił się od tego powszedniego, na którym królowały kasze, polewki, ziemniaki okraszone drobną skwarką, kwaśne mleko, różne barszcze. Podczas Wielkanocy raczono się mięsem, słodkimi babami, jajami, można było najeść się do syta.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek zdradza tajemnice wielkanocnych koszyków, każdej potrawy, którą zanosimy do święcenia. Wyjaśnia też bogatą i skomplikowaną symbolikę jajka. Zdradza, jakie zastosowanie w kuchni mogą mieć bazie i czemu przydałby się nam post. Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS)
Data emisji: 01.04.2018
Godzina emisji: 15.11
pj/pg