"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2022 12:20
Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas?
Patatas bravas - przysmak kuchni hiszpańskiej
Patatas bravas - przysmak kuchni hiszpańskiejFoto: Shutterstock/Karl Allgaeuer

Hiszpania kusi nas pięknymi plażami, znakomitymi muzeami i cennymi zabytkami, piłką nożną na najwyższym poziomie. Kojarzy nam się z corridą i flamenco. Trudno zliczyć jej atrakcje, a niemałą jest również kuchnia. Sery, wędliny, oliwki, pyszne owoce, paella - to tylko niektóre z przysmaków, które tam możemy odkrywać. W Hiszpanii, tak jak i w innych europejskich krajach, przywiązanie do regionalności jest mocne i każdy region ma potrawę, z której jest szczególnie dumny. Jednak są także dania, które można znaleźć w każdym regionie, choćby tortillas de patatas, czyli tortilla z ziemniaków, czy patatas bravas - chrupiące ziemniaki, podawane z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym.

- Kuchnia Hiszpanii jest pełna ziemniaków, nic więc dziwnego, że ten kraj kojarzy się właśnie z tym warzywem - mówi blogerka kulinarna Kasia Gintrowska. - Patatas bravas w dosłownym tłumaczeniu to ziemniaki "dzikie, mężne i ostre", co jest trochę sprzeczne z tym, jakie to danie naprawdę jest. Bo jeśli ktoś lubi naprawdę ostry smak, to może być trochę zawiedziony.

Patatas bravas są jednym z najpopularniejszych tapas w Hiszpanii. Potrawa jest niezwykle prosta, co jest cechą charakterystyczną tamtejszej kuchni. Ma być prosto i tanio. - Patatas bravas to ziemniaki zanurzone w lekko ostrym sosie paprykowym. Pozostałe dwa składniki, bez których potrawa nie może się obyć, to oliwa w dużej ilości, ziemniaki muszą się w niej topić, oraz sól, która jest tutaj nieodzownym nośnikiem smaku - opowiada gość Czwórki. Głównym składnikiem sosu bravas jest sproszkowana ostra papryka. Ale to, ile się jej doda, zależy od kucharza. 

Zobacz także:

Patatas w środku powinny być miękkie, a na zewnątrz mieć chrupiącą skórkę. - Żeby uzyskać taki efekt, należy pamiętać o dwóch etapach smażenia. W pierwszym etapie podgrzewamy olej do mniej więcej 120 stopni, wrzucamy pokrojone na raz ziemniaki i smażymy ok. pół godziny. Następnie należy je odcedzić, schłodzić w lodówce, a potem, tuż przed podaniem, wrzucić na mocno rozgrzaną oliwę i obsmażać z zewnątrz przez kilka minut, żeby mocno się zarumieniły - radzi Kasia Gintrowska. - Są rejony, gdzie do patatas bravas podaje się też kapkę sosu aïoli. 

Posłuchaj
13:16 CZWÓRKA Nie na zarty - patatas 08.10.2022.mp3 Patatas bravas - przepis na najpopularniejsze hiszpańskie tapas (Nie na-żarty/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Kasia Gintrowska (autorka bloga Wysmakowane.pl)

Data emisji: 9.10.2022 

Godzina emisji: 17.15

kul/kor

Czytaj także

Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku przeniesione do współczesności

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2022 11:05
W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Francuski gulasz, czyli… wołowina po burgundzku

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2022 15:20
Wołowina po burgundzku to pyszne, aromatyczne danie jednogarnkowe. Sprawdzamy, jak przyrządzić przysmak francuskich chłopów w domu.
rozwiń zwiń