Elotes. Przyrządzamy kukurydzę po meksykańsku

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2022 18:00
Elotes gotowane bądź grillowane słodkie kolby kukurydzy, które podaje się z odrobiną masła, oblepione warstwą majonezu, wiórków sera, płatków chili i soku z limonki. To tradycyjne meksykańskie danie jest niezwykle łatwe w przygotowaniu.
Kukurydza po meksykańsku
Kukurydza po meksykańskuFoto: Shutterstock.com

Podstawą tej potrawy jest oczywiście pyszna i właściwie przygotowana kolba kukurydzy. - Ważne jest, by do przygotowania tego dania wybierać świeżą kukurydzę, by nie była ona suszona - podkreślała Isabela Balderas, szefowa kuchni Dos Tacos. - Najprostszym sposobem przyrządzenia jest po prostu ugotowanie jej. Najlepiej doprawić ją odrobiną soli i przyprawą epazote. Do wody można też dodać trochę cukru, by kolba była słodka. Co istotne, gotujemy ją razem z liśćmi. Dopiero po wyjęciu z garnka zrywamy liście, a kolbę nabijamy na ostry patyk - wymieniała gość Czwórki. Epazote to komosa meksykańska lub piżmowa. 

Alternatywą dla gotowanych kolb są te grillowane. - Jednak zanim wrzucimy kukurydzę na grilla i tak musimy ją ugotować - podkreślała gość Czwórki. - Czasami kukurydzę do tego dania można także usmażyć.

Niezwykle istotną częścią tego dania jest także pyszny i bardzo meksykański w smaku sos. - Kolby kukurydzy smarujemy majonezem, posypujemy chilli mielonym, albo w proszku, skrapiamy sokiem z limonki, potem dodajemy tarty ser - najlepiej, gdyby było to meksykański ser dojrzewający, czyli anejo. Na koniec posypujemy solą - wyliczała Isabela Balderas. 

Zobacz także:

Posłuchaj
11:07 Elotes PR4_AAC 2022_10_15-17-15-14.mp3 O tym, jak przygotować typowe meksykańskie elotes opowiada Isabela Balderas (Nie na-żarty/Czwórka) 

Jak opowiadała ten przysmak dziś można kupić niemal na każdej ulicy, w Meksyku takie kolby jada się na co dzień przez cały rok. - Organizuje się także na przykład specjalne festiwale elotes, podczas których je się tylko to danie - podkreślała. - Podaje się je także podczas rodzinnych spotkań, na przykład urodzin, można je jeść także jako przekąskę będąc ze znajomymi na wakacjach. Elotes sprawdzą się w wielu sytuacjach - opowiadała gość Czwórki. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Isabela Balderas, szefowa kuchni Dos Tacos

Data emisji: 15.10.2022 

Godzina emisji: 17.15

kd

Czytaj także

Reuben sandwich. Jak przygotować taką kanapkę w domu?

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2022 14:00
Reuben sandwich to pyszna kanapka, w której trzy rzeczy pozostają niezmienne: wołowina, kapusta kiszona oraz ser żółty. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Dzikie ziemniaki". Zrób sobie w domu patatas bravas

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2022 12:20
Polacy kochają ziemniaki, Hiszpanie również. My mamy "ziemniaki w mundurkach", w Hiszpanii ziemniaki są "dzikie" i "ostre". Jak przygotować patatas bravas?
rozwiń zwiń