Templariusze. Początek, świetlana kariera i fatalny koniec W audycji przedstawiliśmy historię słynnego zakonu rycerskiego, który działał od XII do XIV wieku. Zobacz więcej na temat: templariusze Łukasz Kozak średniowiecze KULTURA
Czy gotowanie jest sztuką? To skomplikowane... - Jeśli weźmiemy klasyczną, sformułowaną w XVIII w. m.in. przez Kanta i Hume’a definicję sztuki i piękna, odpowiedź brzmi: zdecydowanie nie - mówiła w Dwójce dr Dorota Koczanowicz, autorka książki "Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki". Zobacz więcej na temat: gotowanie KULTURA filozofia
Jedzenie z brokatem najlepsze na Instagramie - Na szczęście w Polsce było tego trochę mniej, ale w ubiegłym roku pojawiło się wiele jednosezonowych kulinarnych wynalazków, zwłaszcza w USA, kreowanych pod Instagram - mówiła Małgorzata Minta w audycji poświęconej kuchennym pomysłom, które być może znikną z kulinarnej mapy w roku 2019. Zobacz więcej na temat: Małgorzata Minta KULTURA Instagram jedzenie
Marek Bieńczyk: w opisach wina pojawiły się nowe przymiotniki - Rynek dziennikarstwa winiarskiego się rozwinął. Ludzie, którzy opisują wino chcą pokazać, że się na tym znają - o pisarstwie winiarskim opowiadał w Dwójce Marek Bieńczyk. Zobacz więcej na temat: Marek Bieńczyk Winnica KULTURA
Detoks to tylko mit? Modne diety pod lupą - Autor tej książki ma dość krytyczne podejście do wszelkich prawd objawionych, które dotykają nas z coraz większą intensywnością, zwłaszcza dzięki mediom społecznościowym - mówiła w Dwójce Małgorzata Minta o Anthonym Warnerze, autorze "Całej prawdy o zdrowym jedzeniu i modnych dietach". Zobacz więcej na temat: dieta kuchnia kulinaria Małgorzata Minta NAUKA
Z trzygwiazdkowej restauracji do Warszawy - Trzy lata w takiej restauracji jak Geranium to długo. Średnio, dla tych, którzy pracują na kuchni, jest to rok i przenoszą się gdzie indziej - mówił w Dwójce Norbert Dudziński, certyfikowany sommelier i felietonista "Kultury Liberalnej". Zobacz więcej na temat: alkohol restauracja Warszawa gastronomia
Poznajemy książki od kuchni O nowych książkach kulinarnych rozmawialiśmy z Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria
Polikarp rozmawia ze Śmiercią. Prawda po 500 latach - Ten tekst w jakiejś mierze powiązany jest ze środkami medialnymi, świadczy bowiem o rewolucyjnej zmianie, jaka zaszła na początku XVI stulecia - podkreślał Wojciech Kordyzon, opowiadając o odkryciu pełnego, drukowanego tekstu słynnej "Rozmowy Mistrza Polikarpa ze Śmiercią" z 1542 roku. Zobacz więcej na temat: średniowiecze śmierć literatura Łukasz Kozak KULTURA
Setki przepisów na karpia, czyli zapomniana polska kuchnia - Zapomnieliśmy, jak karpia przyrządzać. A wystarczy jeszcze zajrzeć do książek z XIX wieku, by się przekonać, ile sposobów może być na tę rybę - mówiła w Dwójce Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, współautorka, wraz z Jarosławem Dumanowskim, książki "Kapłony i szczerzuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej". Zobacz więcej na temat: kulinaria historia Polski KULTURA
Michel Troisgros: w kuchni dziś rządzi prostota i popularność - Kawior, trufle, foie gras to świetne rzeczy, ale jednak współczesna kuchnia francuska już taka nie jest - opowiadał w Dwójce kucharz uznany według magazynu "Le Chef" za najlepszego szefa na świecie. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska KULTURA jedzenie
Kulinarne zjednoczenie Polski - W 1918 roku powstające państwo polskie nie miało jednej armii, jednego wzoru mundurów. I nie tylko. Zamieszkiwali je ludzie mający różne przyzwyczajenia. Inaczej żyli, pracowali i inaczej jadali, a zaczęli stanowić jeden naród - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Zastąpić mięso, czyli "niemożliwy burger" jako danie przyszłości W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o, być może koniecznej, produkcji zastępników tradycyjnych składników naszych dań. Gość audycji Przemysław Bociąga opowiadał m.in. o nowojorskim "Impossible Burger"… Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA
Historyczne manipulacje ciałem św. Wojciecha Wedle czeskiego kronikarza Kosmasa duch świętego Wojciecha ostatecznie pozwolił wojom Brzestysława zabrać jego ciało z katedy gnieźnieńskiej do Pragi. Inaczej tę historię usiłował poukładać Długosz, o czym opowiadała w Dwójce prof. Maria Starnawska. Zobacz więcej na temat: średniowiecze św. Wojciech Łukasz Kozak KULTURA HISTORIA
Czy rukola z winem mogą zwiększyć odporność na chłostę? Tak w swych medycznych zapiskach twierdził rzymski urzędnik i żołnierz Kwintus Gargiliusz Marcjalis. W Dwójce dyskutowaliśmy o jego książce "Lekarstwa z warzyw i owoców". Zobacz więcej na temat: warzywa owoce lekarz KULTURA starożytność
Wyprawa kijowska Bolesława Chrobrego - Była to tak naprawdę ingerencja w wewnątrz dynastyczny konflikt na Rusi - mówił w Dwójce prof. Marcin Rafał Pauk z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Bolesław Chrobry Łukasz Kozak historia Polski HISTORIA
Jak smakowało wino w starożytności? - W literaturze z tamtych czasów niewiele jest opisów wina, ale mamy na jego temat pewne domysły - opowiadał w Dwójce Michał Bardel, autor książki "Korek czy zakrętka? Wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, tylko nie masz kogo zapytać". Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA
Jedzenie jako źródło artystycznej inspiracji W audycji spotkaliśmy się z Tessą Capponi-Borawską i Agnieszką Drotkiewicz - autorkami książki "Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze". Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA
Buñuel, Carrière i film, czyli ile wina w kinie - Luis Bunuel i Jean-Claude Carriere spotkali się w Cannes. Pierwsze pytanie, jakie reżyser zadał swemu późniejszemu scenarzyście brzmiało: czy pije pan wino. Nie wiedział, że jest on potomkiem winiarskiej rodziny – opowiadał w Dwójce Sławomir Sochaj. Zobacz więcej na temat: kuchnia Winnica kino STYL ŻYCIA