Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka - Babcia Lenka gotowała do ostatniego obierka. A że ziemniaków zawsze było dużo, niemalże przez cały rok, to robiła wszystko właśnie z ziemniaka. Tych dań było bardzo dużo i były różnorodne, nie tylko w kółko ziemniaki pieczone, gotowane albo kopytka - mówiła autorka książki "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów". Zobacz więcej na temat: ziemniaki gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Przepis na kucharza doskonałego Gościem audycji był współautor książki "Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki". Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria KULTURA
W jak Wino i Walencja Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Tomasz Prange-Barczyński, redaktor magazynu "Ferment". Zobacz więcej na temat: alkohol valencia
Motocyklem po smaki świata - Gdy jestem w Holandii, nie umiem sobie odmówić bułeczki ze śledziem - o swoich kulinarnych podróżach opowiadał w Dwójce Bartek Gosk, motocyklista i kucharz. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie motocykl
Kuchnia polska jest słona? Zaskakujące badania - Może oznacza to, że Polacy jedzą bardzo dużo potraw ze wzmacniaczami smaku i do wszystkiego dosypują różnych cudownych miksów przypraw – komentowała Małgorzata Minta wyniki badań, z których m.in. wynika, że najpopularniejszym smakiem kojarzącym się z rodzimą kuchnią jest według Polaków smak słony… Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie Małgorzata Minta kuchnia polska KULTURA
Dobre na upały i nie tylko. Historia lodów Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Grzegorz Łucki, znawca kuchni włoskiej. Zobacz więcej na temat: kulinaria STYL ŻYCIA
Kucharz wojskowy: eksperymentujemy z grochówką - Co roku zmieniają się techniki kulinarne, dochodzą nowe urządzenia, więc próbujemy różnych podejść do tej zupy, a to podajemy ją jako piankę, a to jako mus - mówił w Dwójce Tomasz Welter trener polskiej wojskowej reprezentacji kucharzy. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia wojsko KULTURA
Kuchnia francuska. Przysmaki i banalna codzienność - Jest taka kuchnia francuska, którą znamy z książek, która może jest dostępna w niektórych restauracjach, ale na co dzień jemy dosyć proste rzeczy - mówił w Dwójce kucharz David Gaboriaud. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska KULTURA
O winach z regionu Valpolicella Gościem audycji "Droga przez mąkę" była "Lady Amarone", czyli Marilisa Allegrini. Zobacz więcej na temat: alkohol KULTURA kulinaria kuchnia
"Mięso z angusów ma doskonały smak" - Kiedyś, pracując jeszcze w korporacji i mając ziemię na Mazurach, kupiłem sobie stado bydła, a konkretnie angusów po to, żeby mieć dobre steki - mówił w Dwójce Rafał Bachan, warszawski rzeźnik, właściciel sklepu i bistro. Zobacz więcej na temat: jedzenie krowy kulinaria STYL ŻYCIA
Pasta z pokrzyw i inne pomysły zielarki ze Szwecji - Jeżeli ktoś żyje w konflikcie z naturą, żyje w konflikcie z samym sobą - podkreślała Lisen Sundgren, autorka bestsellerowej książki "Zielnik. Jedzenie i domowe kuracje z łona natury". Zobacz więcej na temat: kuchnia przepisy kulinarne kulinaria KULTURA Szwecja
Kuchnia rycerska, czyli krzyżacki majstersztyk - Zakonnicy na zamku w Malborku mięso spożywali trzy razy w tygodniu, w pozostałe dni nabiał, a w piątek pościli. Jedli po dwóch z jednej miski, ale dodatki warzywne dostawali oddzielnie. Jadali po królewsku – opowiadał w Dwójce Bogdan Gałązka. Zobacz więcej na temat: kuchnia potrawy Krzyżacy KULTURA kulinaria
"Paskalizacja plus". Polski wkład w konserwację żywności - Instytu Wysokich Ciśnień PAN opracował technologię HPP+, która umożliwa zmiękczenie, a następnie rozerwanie błon przetrwalników bakterii i grzybów przyczyniających się do rozkładu żywności - mówiła w Dwóje Emilia Pawlikowska. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA NAUKA żywność
"Wino to była i jest sprawa polska" - Na początku XIX wieku, a zwłaszcza w tzw. Królestwie Polskim, powstał projekt rządowy reaktywowania winnic w Polsce. Gdyby nie powstanie listopadowe, prawdopodobnie mielibyśmy w połowie XIX w. sporą porcję polskich win - mówił w Dwójce prof. Wojciech Włodarczyk, założyciel Klubu Historii i Kultury Wina przy Stowarzyszeniu Historyków Sztuki. Zobacz więcej na temat: alkohol HISTORIA
Anthony Bourdain. Mistrz kuchni z misją zmieniania świata - Siadał do stołu z ludźmi w regionach objętych konfliktem zbrojnym, jadł, rozmawiał, zadawał proste pytania, bardzo dużo mówił o islamie - tak dziennikarka Aga Kozak wspominała w Dwójce Anthony'ego Bourdaina, zmarłego 8 czerwca amerykańskiego szefa kuchni, prezentera telewizyjnego i pisarza. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Dwójka kuchnia kulinaria STYL ŻYCIA KULTURA
Krucjaty Szymona z Montfort przeciw albigensom 25 czerwca mija 800 lat od gwałtownej śmierci Szymona z Montfort, jednej z najbardziej kontrowersyjnych postaci XIII wieku. W "Kryzysie wieku średniego" rozmawialiśmy o nim, o krucjacie przeciw katarom i o jej politycznych, międzynarodowych kontekstach. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Francja KULTURA Łukasz Kozak
Polskie restauracje krytycznym okiem Gośćmi audycji byli Joanna Mróz i Marek Tretyn, którzy recenzują na swoich blogach odwiedzane restauracje. Zobacz więcej na temat: kulinaria gastronomia restauracja blog recenzja
Czego może uczyć średniowiecze? Twórczość Alana z Lille W audycji rozmawialiśmy o właśnie wydanym przekładzie aforyzmów Alana z Lille - francuskiego cystersa, średniowiecznego filozofa, teologa, poety i humanisty związanego ze szkołą w Chartres. Zobacz więcej na temat: średniowiecze filozofia Łukasz Kozak KULTURA