Nie tylko magdalenki, czyli kulinaria u Prousta W audycji rozmawialismy o kuchni w powieści "W poszukiwaniu straconego czasu" Marcela Prousta. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska Marcel Proust
Smakowita Ukraina i kraje Kaukazu Gościem audycji była Olia Hercules, autorka książek poświęconych ukraińskiej i kaukaskiej kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie Ukraina Kaukaz
Przepisy na staropolskie dania z ryb Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski - historyk, szef Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu. Zobacz więcej na temat: ryba kuchnia polska kulinaria
Manuskrypt Wojnicza. Średniowieczny rękopis pełen tajemnic - Wszystko zaczęło się od Polaka, to Michał Wojnicz jest eponimem księgi, która uchodzi za najbardziej tajemniczą; jest wręcz fetyszem dla wszystkich, którzy patrzą na średniowiecze jako ten czas, kiedy powstają różne mroczne, dziwne księgi - mówił Łukasz Kozak, współprowadzący audycję "Kryzys wieku średniego". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak HISTORIA
Spotkanie z księciem kuchni peruwiańskiej Od kilku lat w kulinarnych kręgach mówi się, że kuchnia z Peru jest w natarciu i przyszłość należy do niej. O to, czym mogą się pochwalić kucharze z tego kraju opowiadał Mitsuharu Tsumura, jednego z najlepszych peruwiańskich szefów kuchni. Zobacz więcej na temat: Peru kuchnia KULTURA
"Hamburger nie może zejść z kulinarnej sceny" - Powodem, dla którego warto czasem zjeść bułkę z mięsem jest urozmaicenie jadłospisu. To może być dobre i zdrowe jedzenie jeśli tylko użyjemy do jego przygotowania zdrowych produktów – mówił w Dwójce Paweł Łukasik. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia gastronomia KULTURA STYL ŻYCIA
Pizza, czyli rewolucja w kuchni pod strzechą - Myhrvold wywołał ferment, który przyniósł efekt będący dziś dla nas czymś oczywistym. To on wylansował używanie arkusza blachy w domowej kuchni jako podkładu do pieczenia pizzy. Przedtem był to kamień – mówił w Dwójce Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kuchnia jedzenie pizza kulinaria gastronomia kuchnia włoska KULTURA STYL ŻYCIA
Królestwo Jerozolimskie. Na beczce prochu Kolejny odcinek "Kryzysu wieku średniego" poświęciliśmy państwu założonemu przez krzyżowców podczas I wyprawy krzyżowej (1096-1099) na terenie Syrii i Palestyny. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Jerozolima Watykan
Kuchnia wietnamska. "Sajgonki wymyślono w Warszawie" - Nazwę "sajgonki" pod koniec lat 80. zaproponował nasz kolega Wietnamczyk, studiujący w Polsce, który bardzo dobrze mówił po polsku. Zapisał ją na kartce i się upowszechniła w kolejnych restauracjach - opowiadał w Dwójce Ngo Van Tuong, popularyzator kuchni wietnamskiej. Zobacz więcej na temat: kuchnia Wietnam KULTURA
Węgierska kuchnia to dużo więcej niż gulasz - Węgry mocno promują swoją kulturę kulinarną i jej niezwykłą różnorodność. Restauratorzy mocno się starają, by pokazać, że węgierska kuchnia nie ogranicza się do papryki, gulaszu i salami - przekonywała w Dwójce Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: kuchnia węgierska restauracja gastronomia kulinaria
Smoki, bazyliszki, węże i dzielni rycerze Tematem audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego" był średniowieczny obraz smoka i jego rodowód. Obraz różniący się znacznie od dzisiejszej wizji latających i ziejących ogniem potworów, która zadomowiła się w naszej popkulturze. Zobacz więcej na temat: średniowiecze smok KULTURA Łukasz Kozak
Apokryfy dotyczące męki i śmierci Jezusa W audycji opowiadaliśmy o apokryficznych przedstawieniach ostatnich ziemskich chwil Jezusa Chrystusa. Zobacz więcej na temat: Wielkanoc Jezus Chrystus religia KULTURA Łukasz Kozak
Trzewia to nasz drugi mózg? - Z różnego rodzaju badań wynika, że jeżeli mamy bardzo mocno zaburzoną florę jelitową, to nasz nastrój może być obniżony. Co ciekawe, bardzo często u osób, które mają zdiagnozowaną depresję kliniczną stosuje się suplementację probiotykami, żeby usprawnić funkcjonowanie jelit - mówiła psychodietetyczka Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie zdrowie STYL ŻYCIA
Obiad z resztek, czyli jak nie wyrzucać 50 kg jedzenia - Marnowanie żywności często wynika z bezmyślności albo ze słabej jakości kupowanych produktów - przypominała w Dwójce Monika Kucia, kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie. Zobacz więcej na temat: jedzenie Monika Kucia żywność KULTURA
Robin Hood. Podróż motywu przez popkulturę Był banitą i bohaterem średniowiecznych angielskich legend, ale jego istnienia nie potwierdzają źródła historyczne. To wcale jednak nie szkodzi jego popularności. Zobacz więcej na temat: legendy średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA
"Kelner nie powinien pytać, czy jedzenie nam smakowało" - Chcieliśmy wskrzesić słowo "gościnność". Bo ona jest w nas, Polakach. Często jednak bywa tak, że wychodząc z domu zapominamy o niej. A chodzi o to, żeby gościnność mieć ciągle w sobie, dzielić się nią, a już w restauracji jest to szczególnie ważne - mówili Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski, współautorzy książki "Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii". Zobacz więcej na temat: gastronomia poradnik
Rozśpiewana książka kucharska z XVIII wieku - Jej autor, niejaki pan Lebas, przeznaczył swą publikację dla na ogół niepiśmiennych kucharek, żeby mogły się nauczyć tych receptur na pamięć - o publikacji "Festin joyeux, ou la cuisine en musique en vers libres" z 1738 roku opowiadał w Dwójce Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: kulinaria Francja KULTURA
Popularne seriale historyczne osadzone w średniowieczu W radiowej Dwójce przyjrzeliśmy się - krytycznym okiem - serialom: "Templariusze", "Wikingowie" oraz "Ludzie Północy". Zobacz więcej na temat: Dwójka Łukasz Kozak KULTURA serial