Noma. Słynna kopenhaska restauracja w wersji 2.0 - Tak jak Noma była o kuchni ultralokalnej, tak Noma 2.0 jest o składnikach całej Skandynawii - mówiła w Dwójce dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta, która odwiedziła nową siedzibę jednej z najsłynniejszych restauracji na świecie. Zobacz więcej na temat: kulinaria Małgorzata Minta Kopenhaga restauracja gastronomia
Diety i przysmaki naszych przodków. Poznaj staropolskie przepisy - Najgorsze było chyba ustalenie podstawowych rzeczy, czyli datacji i autorstwa - mówił w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski, autor 7. tomu serii Monumenta Poloniae Culinaria pt. "Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Żródła rękopiśmienne". Zobacz więcej na temat: jedzenie literatura KSIĄŻKA
"Polskie krucjaty? Nasi krzyżowcy wyprawiali się na Prusy" - Polskimi krucjatami w XIII wieku były wyprawy przeciwko Prusom. To ukoronowanie przyswajania idei wojny krzyżowej. Myślano tak: uderzenie na pogan wspiera chrześcijaństwo i jego obronę Jerozolimy przed muzułmanami - mówiła w Dwójce prof. Maria Starnawska. Zobacz więcej na temat: średniowiecze religia KULTURA Łukasz Kozak
Jedzenie i opera - coraz bliższa i lepsza relacja - Dawniej opera nie była dobrym miejscem do jedzenia dziś to się zmieniło i przyciąga ona wielkie nazwiska ze świata sztuki kulinarnej - opowiadał w Dwójce Bogusław Deptuła, historyk i krytyk sztuki. Zobacz więcej na temat: jedzenie opera KULTURA MUZYKA
Aniela Rubinstein. "Dama przy kuchennym stole" - Nela wywoływała sensację na salonach. Z jednej strony była damą i żoną wielkiego wirtuoza, a z drugiej była permanentną kucharką - powiedziała Ula Ryciak, autorka książki "Nela i Artur. Koncert intymny Rubinsteinów". Zobacz więcej na temat: jedzenie Artur Rubinstein KSIĄŻKA
Kuchnia francuska. Paul Bocuse we wspomnieniach W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o zmarłym w styczniu tego roku znakomitym francuskim szefie kuchni. Zobacz więcej na temat: kuchnia francuska jedzenie KULTURA kulinaria
Langwedocja, czyli wino i królik w potrawce - Wcześniej pogardzane jako wina codzienne, nagle dostały się na szczyt. Kilkanaście lat temu wina z Langwedocji były bardzo popularne, także wśród koneserów. Dziś znów o nich cicho - mówił w Dwójce Marek Bieńczyk. Zobacz więcej na temat: alkohol literatura jedzenie kuchnia francuska KULTURA Marek Bieńczyk
Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina - W zasadzie wszystko, co trafiało na stół wielkiego uczonego, było według jego żony najlepsze z masłem lub śmietaną. Zasadą było, że im więcej ich było, tym lepiej. No i ser, dużo sera - mówiła w Dwójce Laura Osęka. Zobacz więcej na temat: jedzenie KULTURA kuchnia kulinaria
Średniowieczne wojny na relikwie - Konkurujące o pielgrzymów miejsca kultu oskarżały się nawzajem o posiadanie relikwii fałszywych. Od tego rodzaju konfliktów się roi, co sprzyjało ogólnemu dystansowi do relikwii wśród części wiernych - mówił w Dwójce historyk Jerzy Pysiak. Zobacz więcej na temat: średniowiecze religia KULTURA Łukasz Kozak
Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans" - Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria STYL ŻYCIA
Marszałka Mannerheima sposób na picie wódki - Carl Gustaf Emil Mannerheim miał wiele ustalonych obyczajów, które towarzyszyły mu przy spożywaniu posiłków. Opanował też specjalną technikę picia wódki - opowiadała w Dwójce Anna Kulicka-Soisalon-Soininen, badaczka historii. Zobacz więcej na temat: jedzenie kulinaria kuchnia Finlandia
"Italia do zjedzenia". Włoska kuchnia jest prosta - Włosi robią tak samo jak Polacy. Przy wyborze knajpy często kierują się portfelem. Niestety wizyta w tanich lokalach kończy się zwykle rozczarowaniem – opowiadał Bartek Kieżuń, autor książki "Italia do zjedzenia". Zobacz więcej na temat: kulinaria Włochy KULTURA
67 opowieści o tym, jak "wódka mości się w żołądku" – Przy degustacji mocnych alkoholi trzeba troszkę połknąć, nie można wypluć, jak w przypadku wina, więc sesje degustacyjne muszą być krótsze – mówili Aleksander Baron i Łukasz Klesyk, autorzy książki "Między wódką a zakąską". Zobacz więcej na temat: KULTURA kuchnia polska wódka napoje alkohol KSIĄŻKA kulinaria kuchnia
Dobre przepisy prezentem najlepszym O książkach kulinarnych pod choinkę rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z Małgorzatą Mintą, blogerką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie literatura kulinaria KSIĄŻKA
Święte w średniowieczu. Dziewice albo wdowy - Świętość była silnie powiązana z ideałami mnisimi takimi jak ubóstwo i czystość - o stylu życia kobiet uznawanych przed wiekami za święte opowiadał w Dwójce dr Grzegorz Pac z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak kobieta KULTURA
"Trufla. Same dobre rzeczy". Z bloga na stół Gościem audycji była Patrycja Dolecka, jedna z najpopularniejszych polskich blogerek kulinarnych, która wydała właśnie swoją pierwszą książkę. Zobacz więcej na temat: jedzenie
Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy - Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza. Zobacz więcej na temat: Tadeusz Dołęga-Mostowicz literatura książki kulinaria kuchnia jedzenie gotowanie
Dynastia. Najdziwniejsze opowieści o Piastach W audycji "Kryzys wieku średniego" o zagadkowych narracjach związanych z Piastami rozmawialiśmy z drem Pawłem Żmudzkim z Instytutu Historycznego Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: Mieszko I historia Polski KULTURA HISTORIA Łukasz Kozak królowie Polski średniowiecze