Deserownik - nie mylić z wypiekami - Deserownik jest to rodzaj mebla pomocniczego, na którym dawniej ustawiano słodycze i wypieki. Te ostatnie wcale nie musiały być słodkie, były wśród nich także rzeczy wytrawne - mówiła w Dwójce Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Kuchniokracja. Deserownik". Zobacz więcej na temat: wypieki KULTURA przepisy przepisy kulinarne
Notre Dame. Co trzeba będzie odbudować? - Spłonęła przede wszystkim drewniana konstrukcja nad nawą główną, chórem i transeptem katedry oraz to, co dominowało w pejzażu środkowej części Paryża, czyli potężna iglica, która znajdowała się w przęśle skrzyżowania, tradycyjnie nazywana w Polsce "wieżyczką na sygnaturkę". A przy okazji stopiło się to, co na tym drewnie leżało, czyli ogromne połacie blachy, którą były pokryte więźby dachowe - mówił w Dwójce dr hab. Jakub Adamski. Zobacz więcej na temat: Notre Dame Łukasz Kozak architektura zabytki gotyk KULTURA HISTORIA
Agnieszka Kręglicka na tropie menu Stanisława Moniuszki - Przegrzebałam się przez życiorys Moniuszki pod kątem tego, co tam wówczas jadano. W ten sposób ułożyłam tę książkę i dobierałam dania, żeby posmakować epoki - mówiła w Dwójce znana restauratorka, współautorka niewydanej jeszcze książki opisującej to, co jadał ojciec polskiej opery. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Agnieszka Kręglicka jedzenie Stanisław Moniuszko maciej nowicki HISTORIA KULTURA
Jak smakują smażone kotki? Poznaj dania z dzikich roślin - Zamiast walczyć z chwastami przy pomocy chemikaliów, lepiej je zjeść - radziła w Dwójce Małgorzata Kalemba-Dróżdż, doktor biochemii i autorka książek kulinarnych. Zobacz więcej na temat: warzywa owoce kuchnia KULTURA rośliny
Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc - Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa". Zobacz więcej na temat: Grecja oliwa KULTURA jedzenie
Sekret miłości Węgrów do wina zawiera się w słowie "bor" - Słowo wino w większości krajów wywodzi się z łaciny. Tymczasem na Węgrzech należy ono do korpusu najstarszych wyrazów, które Węgrzy przynieśli z sobą, kiedy dopiero zajmowali tereny, na których znajduje się ich kraj - mówił w Dwójce dr Dávid Brazsil. Zobacz więcej na temat: Węgry KULTURA
Co śpiewa polska wieś w czasie Wielkiego Postu? - Pieśń "Stabat mater" właściwie na wsi nie funkcjonuje. Jeżeli już, to w wariancie melodycznym zgodnym z XIX-wiecznymi śpiewnikami, czyli mioduszewskim i późniejszym, siedleckim. Mamy za to mnóstwo piet późniejszych, XVII- i XVIII-wiecznych - mówił w Dwójce Adam Strug, śpiewak, kompozytor, instrumentalista, autor piosenek, badacz i popularyzator muzyki tradycyjnej. Zobacz więcej na temat: Wielki Post Łukasz Kozak Adam Strug pieśń franciszkanie MUZYKA HISTORIA
Kulinarna podróż w XIX wiek z Marcjanną Oborską - Dość przypadkiem natrafiliśmy z dr. Mirosławem Roguskim na zbiór przepisów autorstwa pani domu, Marcjanny Oborskiej, rocznik 1784. Zachował się on w bibliotece Ossolineum w papierach Jawornickich, bo Marcjanna była z domu Jawornicka - mówiła w Dwójce Małgorzata Buttitta, antropolożka kultury i autorka tekstów kulinarnych. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA HISTORIA
Alain Passard: kuchnia warzywna zbliża nas do malarstwa i mody - Miałem trzy gwiazdki gotując z mięsem i to wszystko zmieniłem, poświęciłem, żeby gotować z warzyw. To pozostanie w historii kuchni - mówił w Dwójce szef paryskiej restauracji uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin. Zobacz więcej na temat: Francja kuchnia francuska warzywa KULTURA jedzenie
Chrzest Polski. Data, która wcale nie jest taka oczywista - Jest to data symboliczna, niepewna, która już chyba w wieku XIII była przedmiotem pewnego sporu. Widać go na kartach roczników, jest pewna niezgodność co do tej kwestii. Możemy jednak przypuszczać, że dla samego zainteresowane ona niekoniecznie musiała być taką wielką, symboliczną i założycielską datą - mówił Łukasz Kozak. Zobacz więcej na temat: historia Polski Łukasz Kozak Chrzest Polski HISTORIA Mieszko I mieszko
Espresso w domu? Potrzeba dużo pieniędzy i czasu - Wyjściowy domowy zestaw dla amatora espresso, złożony z młynka i ekspresu, to koszt na poziomie 6-8 tysięcy złotych. Górnej granicy nie ma - o specyfice robienia esencjonalnej kawy opowiadał w Dwójce fizyk Grzegorz Łucki. Zobacz więcej na temat: kawa jedzenie KULTURA
Jak promować kraj jedzeniem? O dyplomacji kulinarnej rozmawialiśmy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek z Uniwersytetu SWPS oraz Małgorzatą Mintą - dziennikarką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: dyplomacja kulinaria
Henryk Lew. Od milionera do zera W II połowie XII wieku swą potęgą dorównywał niemal cesarzowi. Jego władztwo rozciągało się od Bałtyku po Bawarię. Założyciel miasta Monachium. Syn wygnańca i sam wygnaniec. Zobacz więcej na temat: średniowiecze HISTORIA Bawaria Saksonia Fryderyk Barbarossa Łukasz Kozak
Sztuka doświadczania nowych doznań kulinarnych W audycji rozmawialiśmy z Grzegorzem Łuckim o książce "Gastrofizyka. Nowa wiedza o jedzeniu" Charlesa Spence’a traktującej o nowej dziedzinie wiedzy łączącej psychologię, neuronaukę i kuchnię. Zobacz więcej na temat: kulinaria kuchnia KULTURA
Fantastyczne zwierzęta epoki średniowiecza W audycji opowiadaliśmy o bestiariuszach - średniowiecznym gatunku literackim, należącym do tzw. literatury dydaktycznej, pisanym wierszem lub prozą. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak KULTURA HISTORIA
Jedzenie w sztuce performansu W audycji "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o artystach, którzy traktują kuchnię, jak narzędzie. Zobacz więcej na temat: SZTUKA jedzenie
"De Materia Medica". Uzdrowienie tkwi w naturze - Dioskurydes konstruował receptę, w zależności od indywidualnych potrzeb pacjenta – podkreślał w Dwójce prof. Maciej Kokoszko. "De Materia Medica" to pięcioksiąg, zawierający odpowiedzi na wszelakie dolegliwości, przy użyciu substancji naturalnych. Zobacz więcej na temat: naturalne metody leczenia KULTURA medycyna
"Krótka historia pijaństwa". Jak alkohol zmienił bieg dziejów - Tytuł książki to bezpośrednia parafraza Ernsta Gombricha i jego "Krótkiej historii świata". Tu wprost jest to parodia tego znanego dziełka, które w świecie anglosaskim, ale i w Polsce, zrobiło karierę - mówił w Dwójce Aleksander Przybylski, autor "Literackiego almanachu alkoholowego". Zobacz więcej na temat: alkohol HISTORIA KULTURA