Pierożki karelskie - jak przyrządzić je samodzielnie? Pierożki karelskie, czyli karjalanpiirakat to jeden z popularniejszych przysmaków w Finlandii. Sprawdzamy w jaki sposób najlepiej zrobić je w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria pierogi Finlandia Mateusz Kulik
Smash burger - jak przygotować go samodzielnie w domu? Swoją nazwę smash burger zawdzięcza specjalnej metodzie przygotowywania mięsa. Czy możliwe jest przyrządzenie tego specjału we własnej kuchni? Zobacz więcej na temat: Czwórka muzyka rozrywkowa kulinaria hamburger sv jedzenie kuchnia grill Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski Mateusz Kulik
Polska kuchnia. "Już nie narodowa, tylko regionalna" We Włoszech i we Francji przywiązanie do receptur jest częścią dziedzictwa kulturowego, a każdy kraj ma flagowe, rozpoznawalne na całym świecie potrawy. Jak na tym tle wypada polska kuchnia? Czym możemy się pochwalić? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria trendy STYL ŻYCIA Piotr Firan
"Zapraszamy do stołu". Kalendarz kulinarny cz. 1 Czym jest kalendarz kulinarny, czy to tylko zestaw przepisów na każdy dzień? A gdyby tak zrobić własny kalendarz, z naszymi ulubionymi daniami? Na pewno korzystanie z kalendarzy kulinarnych może być bardzo inspirujące! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Kuchnia i wojna. Film o tym, jak gotuje się na froncie Kucharze w filmie "Kucharze historii" robią to, co wszyscy szefowie kuchni. Jednak warunki ich pracy są nieco inne - pracują niemal na polu walki, gotują dla żołnierzy. Zobacz więcej na temat: Czwórka kuchnia wojsko FILM
Taste the TV - smak z telewizora? Dokonania japońskiego wynalazcy mają sięgnąć naszych kubków smakowych, a to za sprawą telewizora, który będzie przekazywał smak potraw oglądanych na ekranie. Homei Miyashita i jego Taste the TV może być kulinarną rewolucją w świecie mediów. Sprawdzamy, jak ma to działać. Zobacz więcej na temat: Czwórka technologie telewizja kuchnia ekran Beata Kwiatkowska
Burzliwa historia kaszy. "Była z nami od zawsze" - Kaszę uwielbiano już przed wiekami we wszystkich grupach społecznych. Na przykład Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę aż z Radomska - mówił Paweł Ochman, autor książki "Kasze w kuchni regionalnej". Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria kasza gryczana kasza jęczmienna kasza manna kasza jaglana Kamil Jasieński
"Zapraszamy do stołu". Knedle z morelami Przygotujemy dzisiaj proste, ale pyszne danie - knedle z morelami. Będą potrzebne ziemniaki, mąka, jaka, trochę bułki tartej i oczywiście morele! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Pavlova. Jak przyrządzić najsłynniejszy tort bezowy świata? - Beza to potwierdzenie naszych kulinarnych umiejętności. Na każdym przyjęciu wywołuje efekt "wow". Jest trochę prawdy w powiedzeniu, że na bezę zawsze znajdzie się osobne miejsce w żołądku. Nawet jeśli jest pełny - mówi Joanna Matyjek, fotograf kulinarny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria ciasta desery Mateusz Kulik
Gooral i Paprodziad - jak powstawał "Cały ten świat"? W programie sprawdzimy m.in., jak powstawał kip do numeru Goorala i Paprodziada "Cały ten świat". To utwór ze szczególnym przesłaniem na Nowy Rok. Zobacz więcej na temat: Czwórka Małgorzata Jakubowska Szymon Jaworski muzyka rozrywkowa
"Strefa rodzica". Plan daltoński w kuchni Jak przyzwyczajać dziecko do samodzielności i prostych, domowych czynności? Pomóc w tym może wspólne gotowanie, szczególnie jeśli będzie odbywało się zgodnie z regułami Planu daltońskiego. Zobacz więcej na temat: rodzice dzieci wychowanie zdrowie dziecka Agata Puścikowska
Kimchi. Fenomen kuchni azjatyckiej ulubioną kiszonką Polaków W ciągu roku przeciętny mieszkaniec Korei Południowej zjada 25 kilogramów kimchi, a do wyboru ma 200 różnych odmian. Astronauta Ko San zabrał kimchi w kosmos, kiszonkę wpisano też na światową listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie STYL ŻYCIA Beata Kwiatkowska Grzegorz Łapanowski
Jak spróbować potraw przygotowywanych w telewizji? Japoński naukowiec z Uniwersytetu Meiji w Tokio, Homei Miyashita, stworzył prototyp ekranu, który umożliwi odczuwanie smaku potraw przygotowywanych w telewizyjnych programach kulinarnych. Urządzenie nosi nazwę Taste-the-TV (TTTV). Zobacz więcej na temat: Czwórka Weronika Puszkar Kamil Jasieński technologie
"Zapraszamy do stołu". Dzień ptysia Przygotowane z lekkiego, parzonego ciasta ptysie z dodatkiem bitej śmietany są po prostu pyszne. Dzisiaj dowiemy się, jak je zrobić. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Chopped cheese - kanapka "od bólu głowy" Chopped cheese to amerykański przysmak, który idealnie sprawdzi się na śniadanie po szalonej nocy. - Każdy, kto miał okazję spróbować prawdziwych kanapek zza oceanu, takich z mięsem i serem, wie, że szybko stawiają na nogi - przekonuje doradca kulinarny Tomek Królikowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Chopped cheese - jak przygotować go samodzielnie w domu? Chopped cheese to pochodząca z Nowego Yorku kanapka z grillowaną mieloną wołowiną, cebulą i posypany roztopionym serem. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Szybkie przekąski Szybkie przekąski mogą sie przydać w wielu różnych sytuacjach, także w czasie Świąt. Dzisiaj kilka propozycji, posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Siostra Anastazja o przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia Jak wyglądają przygotowania do narodzin małego Jezusa i sylwester w żeńskim zakonie? Jak zrobić dobry sernik? O co modlą się zakonnice? Na te i inne pytania odpowiedziała w audycji "Między nami kobietami" s. Anastazja Pustelnik FDC. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek kobieta Boże Narodzenie kuchnia polska