"Zapraszamy do stołu". Dzień ptysia Przygotowane z lekkiego, parzonego ciasta ptysie z dodatkiem bitej śmietany są po prostu pyszne. Dzisiaj dowiemy się, jak je zrobić. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Chopped cheese - kanapka "od bólu głowy" Chopped cheese to amerykański przysmak, który idealnie sprawdzi się na śniadanie po szalonej nocy. - Każdy, kto miał okazję spróbować prawdziwych kanapek zza oceanu, takich z mięsem i serem, wie, że szybko stawiają na nogi - przekonuje doradca kulinarny Tomek Królikowski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Chopped cheese - jak przygotować go samodzielnie w domu? Chopped cheese to pochodząca z Nowego Yorku kanapka z grillowaną mieloną wołowiną, cebulą i posypany roztopionym serem. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
"Zapraszamy do stołu". Szybkie przekąski Szybkie przekąski mogą sie przydać w wielu różnych sytuacjach, także w czasie Świąt. Dzisiaj kilka propozycji, posłuchajcie! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Siostra Anastazja o przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia Jak wyglądają przygotowania do narodzin małego Jezusa i sylwester w żeńskim zakonie? Jak zrobić dobry sernik? O co modlą się zakonnice? Na te i inne pytania odpowiedziała w audycji "Między nami kobietami" s. Anastazja Pustelnik FDC. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 Anna Popek kobieta Boże Narodzenie kuchnia polska
Świąteczne pogotowie kulinarne. Sposób na pozbawionego zapachu karpia Co roku jest to samo. Kiedy zacząć przygotowania kulinarne do świąt tak, żeby potrawy były świeże i smaczne, ale jednocześnie, żeby był czas na ich spokojne przyrządzenie? I co zrobić, żeby tradycyjny karp nie miał posmaku mułu? Zobacz więcej na temat: kuchnia Małgorzata Raducha Wigilia
"Zapraszamy do stołu". Kuchnia i szczypta historii Kto wymyślił kanapki? Czy w średniowieczu jadano gofry? Niektóre z dań potraw, które jemy na co dzień, mają długą i fascynującą historię. Dzisiaj przyjrzymy się niektórym z nich. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Nigella Lawson i Jamie Oliver. Książki kulinarne od gwiazd na gwiazdkę Książki kucharskie i kulinarne to świetny prezent nie tylko dla osób, które lubią gotować. Najnowsze wydawnictwa to nie tylko zbiory przepisów. Są bogato ilustrowane, wiele mówią o lokalnych tradycjach kulinarnych, a co najważniejsze - propagują zdrowe i zrównoważone życie w duchu slow. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Beata Kwiatkowska
Raclette - szwajcarski ser na gorąco. Jak go podawać? Jak wiemy, Szwajcaria słynie z niezliczonej ilości rodzajów sera, a w tradycyjnej szwajcarskiej kuchni można spotkać wiele ciekawych przepisów na ich wykorzystanie. Obok znanego fondue bardzo popularnym smakołykiem w Szwajcarii jest również topiony ser raclette. To danie to również zabawa przy stole dla większego grona znajomych czy rodziny. Zdradzamy tajniki jego serwowania. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie Szwajcaria Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Herbaciane przepisy Czy herbata może być też składnikiem potraw, i jakich? Czy smak herbaty w potrawach jest popularny? O tym opowie w dzisiejszej audycji Marta Powałowska, dzieląc się z Wami przepisem na taką pyszność. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Harira - jak przygotować tradycyjną marokańską zupę? Orientalny aromat, wyrazisty smak oraz mieszanka przypraw to nieodłączne cechy, jakie ma kuchnia w stylu marokańskim. - Tamtejsza harira jest dla Marokańczyków tym, czym dla Polaków bigos - mówili Dorota i Jalil Hadrami, zajmujący się marokańską kuchnią. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria
Poutine - jak przygotować kanadyjski przysmak w domu? W programie sprawdzimy, jak przygotować tę potrawę samodzielnie w zaciszu domowej kuchni. Zajrztymy także do świata muzyki i sportu. Zobacz więcej na temat: Czwórka muzyka rozrywkowa kulinaria
"Zapraszamy do stołu". W kuchni ze świętym Mikołajem Zbliżają się święta, wszyscy mamy nadzieję otrzymać prezenty. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co jada święty Mikołaj w czasie swoich długich podróży? Czym moglibyśmy go ugościć, jeśli będzie chciał chwilkę odpocząć? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
"Zapraszamy do stołu". Dzień ciasta Czy wiecie, że 26 listopada na całym świecie obchodzony jest Dzień Ciasta? Pierwsze obchody tego niezwykłego święta miały miejsce w USA, gdzie święto jest znane pod nazwą Cake Day lub National Cake Day. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Kulinarny hit z TikToka: jajka typu "pesto eggs" Amy Wilichowski jest dietetyczką i blogerką z Bostonu oraz kulinarną gwiazdą TikToka. Wszystko za sprawą "pesto egg", czyli przepisu na smaczne śniadanie. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby STYL ŻYCIA Mateusz Kulik Szymon Jaworski Małgorzata Jakubowska
Kuchnia Darii Ładochy. 5 składników na 100 zdrowych potraw "5 składników zdrowia" - nowa książka Darii Ładochy - to nie tylko kulinarne kompendium wiedzy na temat zdrowego gotowania, ale też patent na wymarzoną sylwetkę bez wyrzeczeń i reżimowych diet. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie Karina Terzoni
Pesto eggs - jak przyrządzić je samodzielnie w domu? Zdradzimy, jak samodzielnie przygotować w domu jajka typu "pesto eggs" od Amy Wilichowski, ale zajrzymy też za kulisy teledysku do utworu "Szaman" Niemego Kina. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria zabawa hobby muzyka rozrywkowa
Tomasz Strzelczyk: trendy przychodzą i odchodzą, a prawdziwa kuchnia zostaje "Oddasz fartucha" to jeden z najbardziej popularnych polskich kanałów kulinarnych w serwisie YouTube. Jego autor przekonuje nas do tradycyjnej kuchni polskiej, którą pamiętamy z dzieciństwa. Jego zdaniem nawet zupa mleczna z zacierkami może być przysmakiem. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia