Tydzień Wege. "Liczymy, że przyjdą sami zatwardziali mięsożercy" Tydzień Wege to największa i najstarsza impreza promująca wegetarianizm i weganizm w Polsce. Tegoroczna edycja odbędzie się 12-20 maja i obejmie wiele wydarzeń na terenie Warszawy oraz kilkunastu innych miast w całej Polsce. Zobacz więcej na temat: Czwórka dieta zdrowie kulinaria żywność Kamil Jasieński
Przez żołądek do umysłów i serc. O projekcie Gość-Inność "Uchodźca", "imigrant", a nawet "Ukrainiec" - określenia, które choć nie są krzywdzące, użyte jako obelga mogą być obraźliwe. Dlaczego tworzymy narodowe podziały i jak przełamać stereotypy? Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe uchodźcy imigracja imigranci w Europie kuchnie świata kuchnia warsztaty
Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy" Siedlecka babka ziemniaczana, warmińskie dzyndzałki, fasola ze śliwkami z Pienin i mazurski placek z jeżynami - to tylko niektóre przysmaki, którymi można się uraczyć w kilku częściach Polski. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria gastronomia Piotr Firan Weronika Puszkar kuchnia polska STYL ŻYCIA
Od bazylii do kolendry. "Zioła na talerzu" Grzegorza Łapanowskiego - Gdy zaczynaliśmy pisać tę książkę, wszyscy chcieli mieć w domu bazylię, kolendrę i miętę. Dla mnie specyficznym ziołem, pełnym nostalgii jest jednak majeranek. Jego zapach, wraz z aromatem pieczonych jabłek, przypomina dzieciństwo - mówił mistrz kuchni, którego książka "Zioła na talerzu" właśnie się ukazała. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Łapanowski Czwórka kulinaria hobby Beata Kwiatkowska STYL ŻYCIA
Kobieta Sukcesu: Katia Roman-Trzaska Gościem audycji Kobiety Sukcesu była Katia Roman-Trzaska, która prowadzi szkołę gotowania dla dzieci. W Polskim Radiu 24 mówiła ona m.in. o tym, jak wpadała na pomysł otworzenia tego typu placówki, a także o tym, co nauka gotowania może dać dzieciom w przyszłości. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 edukacja dzieci
Jak przyrządzić Camembert w panierce z żurawiną Bohaterem w kuchni Polskiego Radia Dzieciom był ser Camembert. Zrobiliśmy wspólnie ze słuchaczami Polskiego Radia Dzieciom pyszne danie łącząc ten ser z żurawiną, dla przełamania smaku. Zobacz więcej na temat: kulinaria
Jak smakują czarne pierogi? Czarne, delikatne pierogi z farszem z sandacza to pozycja z menu ukraińskiej restauracji Kanapa. Szef kuchni tego lokalu zdradził przepis na to nietypowe danie. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA kuchnia Katarzyna Pruchnicka
Jak najlepiej odbudować organizm po zimie? Za oknem słońce, na termometrach wiosenne temperatury. Przyroda budzi się do życia. Ludzie podobnie. W jaki sposób wybudzić swój organizm z zimowego snu? Najlepiej odpowiednią zmianą diety. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia jedzenie warzywa
Mickey Rotten: moja kuchnia jest jak pocztówka z podróży - Gotuję odkąd skończyłem osiem lat. Ta praca jest moją pasją i wiele z tego, co teraz umiem nauczyłem się sam. Dużo czytam i uczę się od innych - opowiadał Mickey Rotten, kucharz, autor kanału vegeTABLE. Zobacz więcej na temat: jedzenie Czwórka Kamil Jasieński kuchnie świata kuchnia wegetariańska kuchnia
Tego dnia czekolada nie tuczy! 12 kwietnia będziemy obchodzić Dzień Czekolady. Tego dnia każdy powinien sięgnąć po coś słodkiego. Agata Wojda namawia na łakocie owocowo-czekoladowe. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne przepisy kuchnia
Czy nasza żywność jest bezpieczna? Opinię społeczną poruszyły opublikowane w marcu wyniki kontroli NIK, przeprowadzonej w województwie lubuskim. Wykazały one, że na fermach drobiu powszechnie używane są antybiotyki. Zobacz więcej na temat: Czwórka zdrowie żywność dieta Piotr Firan
Dlaczego warto ograniczyć spożycie mięsa? – Nie chodzi o to, żebyśmy nagle wszyscy przeszli na wegetarianizm – mówi gość audycji Katarzyny Pruchnickiej. Po prostu czasami warto odmówić sobie dań mięsnych. Dlaczego? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne przepisy
Kto bogatemu zabroni? „Marnujemy jedzenie, bo nas stać” Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek - doceniana i pożądana. Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję” mówiła o tym w Polskim Radiu 24. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 bezdomność jedzenie społeczeństwo żywność
Wyluzuj i odpuść sobie przedświąteczną gonitwę Zakupy, sprzątanie, gotowanie, dekorowanie domu - tym zajmujemy się tuż przed Wielkanocą. - W tej całej gorączce zapominamy, że Święta to czas refleksji i odpoczynku - mówi trenerka rozwoju osobistego Honorata Kifner. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe Wielkanoc STYL ŻYCIA porady
Baba czy mazurek? Jeżeli stoją Państwo przed takim przedświątecznym wyborem, to Katarzyna Pruchnicka podpowiada: – I baba, i mazurek! Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka kuchnia
Przepis na idealny barszcz ukraiński Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA kuchnia polska kuchnia
Pyszne i puszyste gofry W kuchni Polskiego Radia Dzieciom zrobimy wspólnie gofry. Przyjrzymy się również ich historii. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM kulinaria
Jak nie marnować jedzenia? Zazwyczaj kupujemy za dużo, po czym wyrzucamy czerstwe pieczywo czy zepsute warzywa do kosza. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i przy okazji nie tracić pieniędzy? Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA Katarzyna Pruchnicka kuchnia przepisy kulinarne