Łukasz Modelski. Literatura dla kucharek W audycji "Poranek Dwójki" pojawi się gość doskonale Państwu znany z sobotnich audycji "Droga przez mąkę". Autor tego radiowego erudycyjnego programu kulinarnego na temat związków kuchni z cywilizacją sięgnął tym razem po pióro, czego efektem jest książka, będąca zapisem najciekawszych rozmów o literaturze i kuchni. Zobacz więcej na temat:
Marynowane grzybki Sezon na zbieranie grzybów w pełni. Marynowanie to jeden ze sposobów na to, aby korzystać z ich smaku długo po sezonie. Jak zrobić smakowite, marynowane grzyby? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria grzyby marynowane grzyby
Buza, czyli napój z kaszy jaglanej W tym wydaniu audycji rozmawiamy z wyjątkowym gościem. Nazywają ją "mistrzynią pierogów", ale to niewielka część wiedzy kulinarnej Joannz Jakubi, która opowiada słuchaczom Trójki o pewnym specjale z Podlasia. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA jedzenie Katarzyna Pruchnicka
Co jadają dyktatorzy? – Gotowanie dla dyktatora jest jak spacer po polu minowym – mówi Witold Szabłowski, dziennikarz, autor książki "Jak nakarmić dyktatora?". Zobacz więcej na temat: Trójka Paweł Drozd dyktatura STYL ŻYCIA
Siedem lat minęło, czyli kalejdoskop kulinarny Dwójki To było specjalne wydanie "Drogi przez mąkę", gdyż dokładnie siedem lat temu, 14 września 2012 roku, audycja ruszyła w eter. Zobacz więcej na temat: kulinaria KULTURA Łukasz Modelski
Co można upiec mając tylko godzinę? W tym wydaniu audycji rozmawialiśmy o książce świeżej jak drożdżowe bułeczki, czyli o publikacji "Dziewczyny z wypiekami" Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Sałatka z jarmużem i dynią Ciemnozielony jarmuż i pomarańczowa dynia, a do tego czerwone suszone pomidory.. Jak bedzie smakowało takie kolorowe połączenie. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Marta Sapała: marnowanie żywności to pochodna stylu życia - Na nasz styl życia składa się wiele komponentów. Dlatego nawet w różnych badaniach prowadzonych w wielu miejscach na świecie, które dotyczyły tego, co wpływa na poziom marnotrawstwa żywności nie ma jasno postawionej odpowiedzi, że ten jeden konkretny czynnik sprawia, że wyrzucamy więcej - mówiła w Dwójce autorka książki "Na marne". Zobacz więcej na temat: jedzenie Łukasz Modelski KULTURA
Dlaczego warto odwiedzać nocne targi? – Mieszkańcy większych miast znają nocne targi. Na warszawskim nocnym markecie, spotkałam się z szefową kuchni jednej z restauracji. Opowiedziała mi, co przyciąga ludzi do takich miejsc – mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: Trójka STYL ŻYCIA gotowanie Katarzyna Pruchnicka
Szkoła na widelcu Czy mamy wpływ na to, co jedzą nasze dzieci? Jak sprawić by chciały zjeść w szkole zdrowe drugie śniadanie? I czy maluchy powinny pomagać nam w kuchni? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria kuchnia polska
NASZ WYWIAD Kuchnia Unii Lubelskiej. Rej zostawił przepis na buraczki - Mikołaj Rej opisywał, jak podkisić buraczki – po to, by zastąpić nimi cytrynę. Ziemniaki jeszcze nie dotarły z Ameryki, choć pierwsze indyki spacerowały już przy dworze Zygmunta Augusta. Robiono za to puree z pasternaku, uznawane za afrodyzjak – opowiadał portalowi prof. Jarosław Dumanowski. Kuchni czasów Unii Lubelskiej, 450 lat po jej zawarciu, oraz kulturze tamtych czasów poświęcony będzie tegoroczny Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Zobacz więcej na temat: NASZ WYWIAD HISTORIA Lublin kuchnia polska
Co na śniadanie jadał Zygmunt Freud? Zastnawialiście się kiedyś nad filozofią jedzenia? Autorzy książki "Książka kucharska Zygmunta Freuda" James Hillman i Charles Boer udowadniają, że odpowiedni dobór składników wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i kubki smakowe. Zobacz więcej na temat: Czwórka Beata Kwiatkowska kulinaria KSIĄŻKA Zygmunt Freud
Co dobrego zjeść na Słowacji? Pyszna zupa fasolowa, czosnkowa, kapuśniak a może zupa bryndzowa, a po niej smażony ser? Posłuchajcie, co jada się u naszych południowych sąsiadów. Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria
Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską – Afryka kojarzy mi się przede wszystkim ze wspaniałymi owocami, które rosły koło domu. W ogródku rosły mango, awokado, ananasy – wspominała Maja Popielarska, która w naszym studiu opowiadała o swoich ulubionych smakach i podróżach. Zobacz więcej na temat: Trójka Tomasz Żąda STYL ŻYCIA jedzenie podróże Afryka
Piknik Krakowski, czyli śniadanie w zieleni – W Krakowie pogoda w tym roku jest tropikalna, więc zapraszamy wszystkich mieszkańców, ale też turystów, żeby wyjść, spędzić czas pośród zieleni – zachęca Michał Zalewski, rzecznik Krakowskiego Biura Festiwalowego, do udziału w Pikniku Krakowskim. Zobacz więcej na temat: Trójka Kraków jedzenie Anna Gacek Paulina Kozion
Szwedzkie specjały Co zjeść w Szwecji? Kanapkę z krewetkami, köttbullar czyli słynne pulpeciki mięsne, podawane z konfiturą z borówek, kiszone śledzie czy może ..tort kanapkowy? Zobacz więcej na temat: RadioDzieciom gotowanie kulinaria Szwecja
TYLKO U NAS Grochówka i chleb. Piknik wojskowy w Katowicach od kuchni 10 tys. porcji grochówki i 1500 bochenków chleba wypiekanego na miejscu przygotowali żołnierze na piknik wojskowy w Katowicach, który zwieńczył uroczystą defiladę Sił Zbrojnych w Święto Wojska Polskiego. Uczestnicy festynu chętnie kosztowali wojskowej kuchni, którą przybliżył portal PolskieRadio24.pl. Zobacz więcej na temat: POLSKA wojsko Wojsko Polskie Święto Wojska Polskiego Katowice Śląsk chleb